În ordonanța prin care Guvernul României aprobă modul de accesare a fondurilor nerambursabile din Programul Sănătate pentru construcția de noi spitale au fost introduse mai multe modificări față de proiectul supus consultării publice.
Ordonanța referitoare la infrastructura spitalicească pentru care pot fi accesate fonduri nerambursabile alocate prin Programul Sănătate 2021 – 2027 a fost pusă pe ordinea de zi a ședinței Guvernului României în ședința din 1 iunie. Premierul Nicolae Ciucă, în alocuțiunea de dinaintea ședinței, nu a făcut nicio referire la modificările aduse textului ordonanței față de proiectul supus consultării publice cu aproximativ două săptămâni înainte (Ciucă a vorbit doar despre creșterile salariale promise cadrelor didactice).
Iar una dintre modificările aduse textului ordonanței prevede faptul că din cele peste cinci miliarde de euro disponibile prin Programul Sănătate pentru construirea de spitale, extindere ori dotare vor putea fi alocate fonduri și pentru proiectele care au fost deja selectate spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Cele 27 de proiecte de construire de noi spitale sau secții prin PNRR au termen de finalizare luna august 2026, iar prin modificarea adusă acum ordonanței, practic li se permite celor care nu-și finalizează proiectele să le continue prin Programul Sănătate. „Contractele de finanțare pentru infrastructura spitalicească încheiate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al Guvernului componenta 12 – Sănătate care încetează înainte de 31 august 2026 pot fi preluate la finanțare, pentru restul de executat în Programul de Sănătate cu respectarea regulilor de eligibilitate a criteriilor de evaluare tehnică și financiară și în limita fondurilor existente cu respectarea regulamentelor europene aplicabile”, este articolul care a fost adăugat.
Spitalul județean Sibiu rămâne eligibil
Restul modificărilor aduse proiectului lansat consultării publice nu afectează eligibilitatea proiectului unui nou spital județean la Sibiu: estimat la 528 de milioane de euro, proiectul de la Sibiu poate primi, în continuare, maxim 490 de milioane de euro, nerambursabili, restul sumelor urmând a fi alocate din contribuții proprii ori atrase din alte surse.
În cele din urmă, proiectul de ordonanță de urgență nu a mai fost adoptat de către Guvern în ședința de joi, după se arată într-un comunicat remis după ședință. Motivele retragerii proiectului nu au fost făcute publice.
Merită amintit că proiectul noului spital de la Sibiu era eligibil spre finanțare și prin PNRR, în forma inițială a ordonanței de urgență pentru aprobarea criteriilor de accesare a fondurilor din acest program. La momentul în care proiectul a fost, însă, adoptat de către Guvern a fost introdusă o nouă prevedere, prin care proiectul de la Sibiu era eliminat: prevederea declara neeligibile proiectele a căror valoare totală depășea 330 de milioane de euro.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: ordonanta urgenta , planul national redresare rezi , guvernul mareste lista competi , programul sanatate , proiect spital judetean sibiu , Guvernul României , Noul Spital Județean Sibiu
Vizualizari: 2074
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Rob
Acum 6 ore
Barosanu
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Nobody
Acum 6 ore
D.M.