Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Proiect în consultare: Sibiul poate primi până la 490 de mil. de euro pentru noul Spital județean. Restul, din contribuție proprie

Proiect în consultare: Sibiul poate primi până la 490 de mil. de euro pentru noul Spital județean. Restul, din contribuție proprie

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică proiectul ordonanței de urgență pentru aprobarea criteriilor în baza cărora să fie împărțiți banii Programului Sănătate, pentru construcția de noi spitale. Criteriile date publicității deschid toate porțile pentru ca proiectul noului Spital județean să primească mai bine de 92% din necesarul estimat în prezent.

528 de milioane de euro, cu tot cu TVA, este valoarea estimată a contractului de execuție și echipare a noului Spital județean Sibiu, contract scos la licitație de anul trecut și aflat în prezent în faza de evaluare a celor două oferte depuse.

500 de milioane de euro (nu se specifică în mod clar dacă acest prag include sau nu TVA) este suma maximă pe care Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) o propune a fi alocată prin Programul Sănătate 2021 – 2027, pentru fiecare proiectele de construire de noi spitale județene. Ceea ce este peste 500 de milioane de euro este declarat neeligibil și va trebui suportat din fondurile proprii ale beneficiarului – adică de către Consiliul Județean Sibiu, în cazul proiectului noului spital județean de aici. Pe lângă cheltuielile neeligibile, CJ Sibiu ar mai trebui să suporte din fonduri proprii alte două procente din valoarea acceptată.

„Beneficiarii proiectelor de infrastructură de sănătate selectate la finanțare în cadrul apelurilor de selecție care fac obiectul prezentei ordonanțe de urgență asigură o contribuție proprie în cuantum de minim 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, precum și  acoperirea diferenței de finanțare pentru proiectele a căror valoare totală depășește limitele maxime”, se arată în proiectul de ordonanță dat publicității de MIPE. La un simplu calcul, dacă proiectul Sibiului va fi acceptat la finanțare cu valoarea maximă de 500 de milioane de euro, autoritățile vor trebui să aloce zece milioane de euro (echivalentul a 2%) drept contribuție proprie, prin Programul Sănătate urmând a fi alocate 490 de milioane de euro.

Proiectul prevede, de asemenea, că – odată acceptate la finanțare – suma eligibilă poate fi crescută cu cel mult 20%, pentru a acoperi eventualele creșteri de costuri ale materialelor de construcții.

„În vederea finalizării proiectelor, valoarea totală a acestora poate fi actualizată ca urmare a creșterii prețurilor la materiale și/sau la utilitățile publice dacă prin lege se prevede astfel sau majorată în limita unui procent de maxim 20%. Valoarea contractelor de finanțare se modifică în mod corespunzător”, proiect elaborat de MIPE

Bugetul total al Programului Sănătate 2021 – 2027 depășește cinci miliarde de euro.

Condiții bifate

„Pentru a evita pierderea fondurilor alocate pentru aceste categorii de proiecte de infrastructură extrem de importante pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate sunt necesare în regim de urgență măsuri pentru identificarea și selectarea pe bază de criterii transparente a categoriilor de proiecte care urmează a fi finanțate prin mix de resurse financiare în cadrul Programului Sănătate”, scrie în proiectul de ordonanță pus în consultare de către MIPE. 

Proiect care face referire la mai multe criterii pe care proiectul de la Sibiu le are deja îndeplinite: de la maturitate, la digitalizare și până la eficiență energetică.

În plus, prin faptul că prevede un număr de 805 paturi de spitalizare continuă (față de peste 1.000, în prezent), proiectul spitalului de la Sibiu mai bifează un criteriu pentru accesarea finanțării. „Investiția propusă în cadrul proiectului NU generează o creștere a numărului de paturi în spitalizare continuă”, este criteriul despre care este vorba.

La mâna Ministerului Sănătății

Proiectul supus consultării publice mai prevede faptul că, pentru a fi declarate eligibile pentru finanțare, proiectele trebuie să primească – la cerere – și un aviz din partea Ministerului Sănătății. „Ministerul Sănătății va stabili criterii de acordare a avizului, aprobate prin ordin al ministrului sănătății. Proiectele de investiții publice în infrastructura de sănătate care nu dețin avizul Ministerului Sănătății nu sunt eligibile la finanțare din fonduri alocate prin Programul Sănătate”, se mai arată în proiect.

Citește și Con-A Sibiu și Ozalton Turcia au depus ofertele pentru noul Spital județean. Peste 100 de firme implicate, în total

 

Consultă aici, în format integral, Proiectul de ordonanță elaborat de către MIPE

      Nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Adrian

Acum 10 luni

Sper ca din contributia proprie a sibienilor pentru ca iarasi sar oltenii ca datorita lor sunt finantate proiecte in Sibiu desi nu i-a chemat nimeni aici....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 10 luni

Iar le cintati in struna??? Iar...proiect??? Mai bine scrieti...rezolvare...P...! Nu de la proiect e p ul
Raspunde

Emil

Acum 10 luni

Hai sa nu ne mai mintim unii pe alltii, nemtii s-au prins ca colalarul sasesc e un escroc ordinar de n-au finantat un spital nou in Sibiu.

Raspunde

Vin Alegerile

Acum 10 luni

Vin Alegerile
Raspunde

Dfgh

Acum 10 luni

altfel spus cetatenii sa plateasca din buzunar banii care vor fi furati (ca de cei Europeni este mai greu sa se atinga sa ii faca disparuti) sau dati spaga la unii si la altii... In loc sa fi facut un proiect mai mic dar eligibil pentru PNRR sau mai ieftin (culmea ca in Spania au reusit sa faca un spital mult mai mare cu mai putin de 400 mil euro) s-au avantat la o megaloconstructie care va fi terminata in 10 ai si va costa de 2 ori mai mult decat este prevazut acum...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus