Sâmbătă,
23.09.2023
Cer Senin
Acum
26°C

Actualizare: Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat prelungirea înscrierilor la examenele naționale până în 13 iunie

Actualizare: Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat prelungirea înscrierilor la examenele naționale până în 13 iunie

Actualizare: Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „înscrierile pentru examenul de Bacalaureat și Evaluare Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a se vor prelungi și până pe 13 iunie, scrie Edupedeu. De asemenea, pentru clasele a VIII-a și a XII-a și a XIII-a, pentru seral și frecvență redusă perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie”. Declarațiile au fost făcute la finalul ședinței de guvern în care a adoptat Memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării.

„Așa cum știți, conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situației școlare pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Tot pe 9 iunie, adică mâine, ar fi trebuit să se încheie înscrierile la examenul de bacalaureat și la evaluarea națională. Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a și a XII-a și a XIII-a, pentru seral și frecvență redusă perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie. În ceea ce privește celelalte clase, nu se impun în acest moment modificări în ceea ce privește desfășurarea activităților de final de an școlar.

În ceea ce privește înscrierea la examene, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat și Evaluare Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a se vor prelungi și ele până pe 13 iunie”, a spus Ligia Deca. 

Ministrul a mai precizat că, în acest context, probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat se vor susține în perioada 14 – 23 iunie.

În ceea ce privește probele scrise pentru ambele examene naționale, Bacalaureatul și Evaluarea Națională, nu se impune în acest moment modificarea calendarului.

„Evident și noi ne dorim ca lucrurile să revină la normal. Facem toate eforturile în acest sens. Știu că a fost o discuție în spațiul public vizavi de modificările aduse prin ordin de ministru la regulamentul de organizare și funcționare, în sensul în care am ușurat din punct de vedere birocratic.

Închiderea situației școlare, știm cu toții că nu mai este foarte mult timp până la încheierea cursurilor și în acest sens avem două modificări majore pe care ordinul de ministru semnat astăzi le aduce.

În primul rând, încheierea situației școlare în cazuri excepționale, cum este cel de față, cu minimum 2 note sau calificative de către profesorii care predau acele discipline. Nu vorbim despre încheierea situației școlare de altcineva decât de către profesorii de la disciplinele respective. Nicăieri în cuprinsul ordinului de ministru nu apare înlocuirea cadrului didactic cu altcineva. Asta cred că ar trebui clarificat, pentru că am văzut multe mesaje care nu coincid cu realitatea textului ordinului de ministru. 

Deasemenea, vorbim despre o prevedere care permite un pas birocratic în minus, adică eliminarea obligativității validării situației școlare în ansamblu la nivel de școală de către Consiliul profesoral. De ce? Pentru că, din nou, având în vedere constrângerile de timp și importanța ca toți elevii să aibă situația școlară încheiată, am simțit nevoia să simplificăm procedurile. Asta nu înseamnă că situația școlară pe fiecare disciplină nu se încheie de către profesorul care are în dreptul său această obligație”, a mai spus ministrul. 

Știre Inițială: Joi, 8 iunie, au fost publicate în Monitorul Oficial modificări importante în regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ. Aceste modificări au dus la deblocarea încheierii situațiilor școlare ale elevilor, în contextul grevei actuale. Astfel, elevii aflați în ani terminal, care nu aveau mediile încheiate și nu se puteau înscrie la examenele finale, o pot face din acest moment. Vineri, 9 iunie, este ultima zi de înscrieri atât pentru examenul de Bacalaureat, cât și pentru Evaluarea Națională. 

În județul Sibiu, 1.067 de elevi din ani terminali s-au înscris la examenul de Bacalaureat, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Raportat la totalul de 3.187 care s-au înscris la începutul anului școlar înseamnă un procent de aproximativ 33%. Astăzi și mâine însă, după încheierea situației, pot fi depuse și restul cererilor de înscriere.

„Noile modificări care sunt anunțate doar pentru acest an școlar, duc spre posibilitatea încheierii situațiilor școlare. Cea mai importantă modificare este aceea că situația nu mai trebuie validată prin consiliul profesoral. Cu privire la ultimele termene date pentru înscrierea la bacalaureat și evaluarea națională, acestea nu s-au modificat. Mâine este ultima zi de înscriere în ambele cazuri, dar în mare parte, cererile au fost completate și pregătite, doar că se aștepta acest ordin pentru a se încheia situația”, spune inspector prof. Constantin Dincă, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Citește și: Este oficial: Profesorii pot încheia mediile elevilor cu două note. Modificări importante în structura regulamentelor școlare

Foto principală ilistrativă: Arhiva TS

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

John

Acum 3 luni

Mai schimbati poza asta... ca e din 2012

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus