Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

”E doar un alt gaz”. De ce testele cu hidrogen de lângă Mediaș vor influența viața românilor în următorii ani

”E doar un alt gaz”. De ce testele cu hidrogen de lângă Mediaș vor influența viața românilor în următorii ani

După ce au amestecat gazul natural cu hidrogen în proporție de 20%, specialiștii Centrului de Instruire Profesională de la Mediaş au ajuns la concluzia că: ”este doar un alt gaz”. Asta înseamnă că în viitorul nu foarte îndepărtat vom arde la aragazul din bucătărie și hidrogen, nu doar gaz natural, ca până acum. Care hidrogen se poate obține prin procedee și din surse sută la sută ecologice.

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a început joi în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaş, testarea funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid, lansat în premieră în România.

Testele urmăresc să determine cu rigurozitate nivelul de compatibilitate cu hidrogenul al componentelor reţelei existente de distribuţie a gazelor naturale şi al instalaţiilor şi aparatelor de utilizare ale clienţilor casnici. Ele iau în calcul toate particularităţile din România pentru validarea unei soluţii tehnice la nivel naţional privind utilizarea în condiţii de siguranţă a amestecului de gaze naturale şi hidrogen. La prima vedere, în urma primelor teste de astăzi, se poate spune că diferite arzătoare, aragaze, centrale termice, chiar și modele mai vechi de centrale, toate funcționează foarte bine cu noul amestec.

"Noi credem că putem să le asigurăm acelaşi confort clienţilor noştri folosind actuala infrastructură, fără modificări, şi cu aceeaşi siguranţă în exploatare, utilizând practic un alt gaz. Într-o primă etapă un amestec de gaze naturale cu hidrogen şi pe termen lung exclusiv gaze verzi fără emisii de dioxid de carbon, precum hidrogenul produs prin electroliză şi biometanul. Prin acest proiect facem un prim pas concret în această direcţie în România, beneficiind de experienţa E.ON din Germania", a declarat Volker Raffel, CEO al E.ON România.

Potențialul este enorm și interesul pentru noua sursă de energie atrage mari jucători, inclusiv din Europa. Specialiștii Delgaz Grid spun că reţelele de gaze naturale din România au potenţialul de a aproviziona consumatorii cu cantităţi uriaşe de hidrogen, la cele mai mici costuri comparativ cu alte variante de transport şi distribuţie. "Acestea ar putea transporta, de exemplu, circa 130 TWh de energie anual, de aproape trei ori mai mult decât Sistemul Energetic Naţional de transport al energiei electrice, respectiv circa 56 TWh", a explicat directorul general al societăţii, Cristian Secoşan.

Echipa de specialişti ai companiei va continua să testeze, în săptămânile următoare, etanşeitatea diverselor componente ale reţelei, combustia şi parametrii de funcţionare pentru mai multe tipuri de aparatură casnică, de la diferiţi producători. Totodată, va fi analizată comportarea tronsoanelor de reţea din oţel şi polietilenă la amestecul de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen.

"Pentru testare, în prima etapă, am construit în poligonul de la Mediaş o mini-reţea de distribuţie la care racordăm şi testăm, într-un mediu controlat, majoritatea categoriilor de aparate de utilizare existente. În etapele următoare vom realiza teste pe reţele operaţionale respectiv pe aparate din casele clienţilor. Având în vedere experienţa acumulată, suntem convinşi că testele vor demonstra ceea ce ne-am propus. Hidrogenul este doar un alt gaz combustibil, care nu implică riscuri diferite de metan, fapt demonstrat de toate proiectele derulate în ţările vest europene", a explicat Cristian Călin, manager tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.

Potrivit sursei citate, vor fi testate centrale termice, aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc. De exemplu, vor fi testate atât centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensaţie, instalate înainte de 2015, precum şi centrale în condensaţie, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generaţie nouă, care sunt deja pregătite pentru amestec cu 20% hidrogen. Delgaz Grid are ca parteneri şase mari producători de centrale termice şi aragaze care acoperă aproximativ 80% din piaţa din România, ceea ce asigură o reprezentativitate foarte bună în cadrul proiectului.

Prezent la evenimentul de astăzi de la Mediaș, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că a văzut viitorul. ”Ceea ce credeam că nu se poate am văzut astăzi că este posibil. Hidrogenul este combustibilul viitorului și mai rămâne doar un pas până ce-l vom vedea folosit pe scară largă”, a precizat ministrul.

Alături de Virgil Popescu la eveniment s-au mai aflat numeroși reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului. Rolul lor este acela ca eforturile tehnice de introducere a hidrogenului în consumul populației să fie dublat de un efort legislativ, cele două fiind indispensabil legate. Mai departe rămâne ca populația să înțeleagă și să accepte că hidrogenul este sigur pentru uzul casnic.

"România are o experienţă de peste 100 de ani cu hidrogenul, deci ştim că se poate face, ştim cu cine se poate face şi ştim unde şi ce s-a făcut. Din raţiuni ştiinţifice şi tehnice, se consideră că este posibilă introducerea unor cantităţi cuprinse de până la 20-30% hidrogen, fără modificări relevante asupra utilizatorilor finali şi a infrastructurii sau conductelor. Hidrogenul are potenţialul major în decarbonizarea surselor de energie pentru gospodării iar testele efectuate de Delgaz Grid la Mediaş sunt o etapă esenţială şi obligatorie pentru a valida aceasta în teren", a subliniat Ioan Iordache, director executiv al Asociaţiei pentru Energia Hidrogenului din România şi Director General al ICMET Craiova.

În opinia preşedintelui Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, hidrogenul trebuie văzut ca un vector de energie, una dintre puţinele soluţii fezabile care pot să echilibreze variabilitatea (insecuritatea) surselor regenerabile şi volatilitatea consumului. "Înainte de toate, trebuie să demonstrăm că este fezabil şi sigur să transportăm şi să utilizăm hidrogenul şi este de apreciat că Delgaz Grid este prima companie care face pasul de la teorie la practică în România prin acest proiect", a transmis Dumitru Chisăliţă, în comunicatul citat.

În această vară este planificată testarea amestecului de gaze naturale cu hidrogen în condiţii reale.

De asemenea, în etapa a doua a proiectului urmează să fie testate funcţionarea amestecului în reţele existente din oţel şi polietilenă, precum şi în instalaţii/aparate de utilizare ale clienţilor racordaţi la acestea. Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor (ţevi, aparate de utilizare etc.) şi elementele componente ale sistemului de distribuţie (conducte, branşamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.

Potrivit reprezentanţilor E.ON, succesul proiectului este legat de gradul de acceptare din partea clienţilor pentru efectuarea testelor, dincolo de aspectele de ordin tehnic.

Astfel, una dintre concluziile studiului sociologic calitativ comandat de Delgaz Grid referitor la percepţiile consumatorilor asupra utilizării în gospodărie a unor combustibili alternativi (amestec de gaze naturale şi hidrogen) prin actuala infrastructură de distribuţie a gazelor naturale indică deschiderea oamenilor pentru a explora această opţiune în viitor, dacă ar fi disponibilă şi dacă ar fi mai accesibilă din punct de vedere economic. Calitatea hidrogenului de a nu fi poluant este menţionată cel mai frecvent de către intervievaţi, atunci când sunt întrebaţi care ar fi principalele aspecte pozitive în utilizarea sa.

Delgaz Grid consideră că este nevoie de intensificarea eforturilor din partea autorităţilor statului, companiilor, mediului universitar şi academic şi al asociaţiilor de profil pentru informarea corespunzătoare a consumatorilor în privinţa tehnologiei gazelor verzi şi a hidrogenului în special, pentru facilitarea înţelegerii şi creşterii încrederii în fezabilitatea şi siguranţa acesteia.

Delgaz Grid, compania de distribuţie a E.ON, operează în prezent o reţea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3 miliarde de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Rammstein

Acum 10 luni

Jucați-vă cu focul...
Raspunde

Newman

Acum 10 luni

Care va fi PCS -ul pe care il vom plati pentru acest amestec?
Raspunde

Un sibian vero

Acum 10 luni

Mai degraba PCI-Puterea calorifica inferioara(ca PCS-puterea calorifica superioara rare ori se atinge) a-si fi interesat sa ni se comunice, adica minimul calitatii gazului destinat arderii!!!
Raspunde

Talau

Acum 10 luni

Adevărul despre hidrogen. https://www.bursa.ro/incalzirea-locuintelor-cu-hidrogen-o-fantezie-toxica-si-puternic-exploziva-49910942
Raspunde

Sile

Acum 10 luni

Și dacă tot avem o experiență de peste 100 de ani cu hidrogenul, de ce mai era nevoie de prezența nemților în acest proces ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus