Vineri,
20.09.2024
Innorat
Acum
13°C

Președintele Interstar, Caius Băra: „Susțineți copiii sibieni. Au potențial, au valoare în toate sporturile. Încercați!”

Președintele Interstar, Caius Băra: „Susțineți copiii sibieni. Au potențial, au valoare în toate sporturile. Încercați!”

În urmă cu două săptămâni ASFC Interstar obținea cea mai mare performanță a unui echipe de fotbal de juniori din Sibiu din ultimii 30 de ani: câștigarea Cupei României. Evenimentul a primit o importanță și mai mare, finala jucându-se împotriva celebrei academii de fotbal a lui Gheorghe Hagi, Farul Constanța. Cu toate acestea, între cele două academii de fotbal, nu poate exista comparație. Fotbaliștii de la Interstar nu au un vestiar în Sibiu, se schimbă pe marginea terenului și pleacă murdari acasă. Iar susținerea locală pentru copii, indiferent de sportul practicat este deficitară. Despre bune și rele în sportul sibian am discutat cu Caius Băra, fondator și președinte al AS FC Interstar Sibiu.

Este câștigarea Cupei României și jucarea Supercupei cea mai mare performanță a fotbalului sibian la nivel de juniori din ultimii 20 de ani?

Performanța obținută de clubul Interstar recent este una istorică pentru sportul sibian, cred că și după Revoluție.

De unde vine această performanță, că n-a apărut peste noapte? Pe ce vă bazați?

Vine în primul rând de la seriozitatea copiilor și a colectivului de antrenori, de aici pleacă tot. Staff-ul tehnic este cea mai bună armă a noastră. Eu și după câștigarea Cupei primul lucru pe care l-am făcut a fost să scriu pe grupul nostru că le mulțumesc tuturor. Și ei mă întrebau de ce fac asta? Pentru că fără ei nu aș fi putut să ating această performanță, este foarte important să-ți transmită energia. Chiar vreau să precizez că am simțit în timpul jocului așa o încurajare din partea tuturor, o energie pozitivă care venea din spate, inclusiv din partea antrenorilor, oamenilor din Sibiu care ne-au susținut din toate punctele de vedere, mai ales financiar, părinții, am simțit eu o energie mare care ne-a dat putere. A fost ceva incredibil.

Contează totuși și cum transmiți mai departe energia aceasta. Cum îi motivezi pe jucători în vestiar, le ții discursuri, le arăți clipuri video cum făcea Guardiola?

Nu. Cred că cel mai mare câștig anul acesta a fost faptul că am lucrat foarte mult mental. Am intrat în capul lor, în creierul lor am lucrat, acolo le-am insuflat mentalitatea de învingător.

Cum faci asta? Discuți cu fiecare în parte?

Discursuri. La mine nu a existat antrenament care să nu se încheie cu un discurs motivațional. Unul mai scurt, altul mai lung, unul mai aspru, altul mai blând, unul cu pilde... așa i-am motivat.

Ai învățat asta din stații de pregătire sau ai văzut la un antrenor mare?

Cred că din experiență. Nu mi-am pregătit niciodată discursul, nu m-am gândit ce urmează să le spun, ci pe moment, discut liber și sincer. Chiar le spuneam recent jucătorilor că trebuie să aibă întotdeauna personalitate, să fie ei înșiși, fără emoții, să fie detașați. Trebuie să ai personalitate ca să poți realiza lucruri mari. Și noi chiar avem jucători de calitate, asta se vede inclusiv în competiții pentru că vin foarte motivați, cu o putere mentală extraordinară. Rar întâlnești așa, să se concentreze atât de mult la joc.

O asemenea mentalitate se construiește zi de zi, la antrenamente. Inclusiv când ai o zi ploioasă ca cea de astăzi și tu mergi să te antrenezi indiferent de condiții.

Așa e și gândește-te că noi nu avem vestiar în Sibiu.

Voi tocmai ați realizat cea mai mare performanță a fotbalului sibian de juniori și nu aveți un vestiar?

În Sibiu nu avem un vestiar.

Unde faceți antrenamentele?

Ne antrenăm lângă Municipal, la Pietricica și la baza de la Bungard.

Și cum chemi copiii la antrenament fără să aibă unde să se schimbe?

Vin cu ghiozdanul în spate, se schimbă pe banca de la marginea terenului și merg să joace.

Și la sfârșit pleacă fără să facă un duș, murdari, transpirați?

La sfârșit își iau geanta în spate și merg la autobuz.

Poate răcesc, se îmbolnăvesc...

Poate că acesta este și secretul succesului, am trecut prin prea multe greutăți. Gândiți-vă că am jucat finala cu Farul care venea cu aproape maximul de puncte, un singur egal au făcut în toate competițiile și n-a fost niciun joc în care să nu marcheze. I-am bătut cu 2-0.

Iar în Supercupă au câștigat la limită cu 1 la 0.

De Supercupă nu are rost să mai vorbesc, am fost destul de dezamăgit, de organizare, de multe.

Hai să continuăm comparația: Voi mergeți la terenul Pietricica, vă schimbați în aer liber și copiii pleacă murdari acasă după antrenament, în comparație cu Academia Gheorghe Hagi, pe care toți iubitorii de fotbal din România o știu, este de departe cea mai bună din țară.

Academia Viitorul a lui Gheorghe Hagi este într-adevăr de departe numărul unu din România, iar ce a realizat Hagi acolo este uimitor. Noi am făcut multe meciuri acolo, stagii de pregătire și turnee, știm ce au acolo, cum se pregătesc, ce staff-uri au. Ca un exemplu, eu eram pe bancă singur și ei aveau zece inși în staff.

Apropo de asta, Interstar are în staff fizioterapeuți, maseuri, nutriționiști?

Da, avem colaborări cu specialiști pe fiecare domeniu. Lucrăm cu diverse clinici din Sibiu. Pe mine m-a ajuta foarte mult dr. Florin Achim de la Policlinica Astra și dr. nutriționist Raluca Gaidarji. Foarte mult i-a pus pe direcție cum trebuie să se alimenteze corect un sportiv și cât de multă importanță trebuie să acorde stilului de viață.

Deci nu aveți o bază materială prea dezvoltată în Sibiu, dar aveți know-how-ul.

Da, pentru că în dosarul de clasificare al academiilor, unde am obținut un punctaj foarte mare în anii precedenți, se are în vedere colaborarea cu diverși specialiști.

Colaborările acestea mă gândesc că au un preț. Câți copii aveți în total în club?

Un număr exact niciodată nu pot da pentru că variază cei mici, dar pot afirma că sunt între 480 și 500.

Mai e vreun club din Sibiu la nivelul acesta?

Mai este școala Alma care are un număr similar, din ce știu. Și ei fac treabă bună.

Ce taxă percepeți de la un părinte care își aduce copilul să învețe fotbal de la voi?

La noi este o taxă diferențiată, în sensul că sunt copii subvenționați. Aici intră de obicei grupele mari, cum este cea care a câștigat Cupa. Ei nu achită nimic tocmai pentru a le arăta susținerea clubului după ce ani de zile au contribuit. În rest, este diferențiat pentru că noi facem niște pachete, nu percepem o taxă lunară identică pentru toți copiii. Unii aleg pachete pe trei luni, alții pe șase luni, ori pe un an. Taxa pleacă de la 100 de lei pe lună, cea mai mică și ajunge până la maxim 200. Ca și procent, încasările din taxe acoperă sub 50% din cheltuielile anuale ale clubului.

Diferența de bani de unde vine?

Din fel și fel de colaborări și sponsorizări. Inclusiv acele impozite pe venit de 2%, ori 3,5%...

V-a sunat vreun sponsor după performanțele recente să vă spună: Felicitări, vreau să vă dau și eu o mână de ajutor!

Nu. M-au sunat tot cei care au contribuit până acum, oamenii de suflet ai clubului nostru. Nici nu mă aștept, ca să fiu sincer. Întotdeauna eu le-am spus așa: Nu-l susțineți pe Caius, pe X sau Y, susțineți copiii, susțineți viitorul nostru. În Sibiu în momentul acesta sunt peste o mie de copii angrenați în fotbal, câteva sute de copii angrenați în baschet, sute bune care merg la handbal, sunt foarte mulți copii care fac sport. Eu îi îndemn pe toți cei care pot să dea o mână de ajutor și le cer tuturor factorilor de decizie, autorități, să facă ceva efectiv pentru acești copii. Ei sunt viitorul nostru, al orașului. Am vrut acum câțiva ani să facem o academie de fotbal în Sibiu, una mai largă, care să unească toate grupele de copii. Mulți au spus că de ce să-l susțină ei pe Caius?! Le-am răspuns atunci, ca să vadă că nu sunt egoist, că pot să pună academia pe hârtie, să numească pe cine vor ei în conducere și staff, iar pe mine să mă pună la final, chiar și onorific. „Numai faceți-o”, le-am spus.

Concluzia este că nu s-a făcut.

Nu s-a făcut nici fără mine.

Revenind la bani, dacă taxele acoperă aproape 50%, cât la sută din cheltuieli acoperă banii care vin de la primărie?

Da, și primăria ne susține în ultimii ani, de când aplicăm la fondurile de pe agenda sportivă. Este un procent foarte mic, e adevărat, iar banii aceștia nu merg direct către clubul Interstar. Prin intermediul clubului Interstar se susțin copiii care participă la cantonamente. Adică principalii beneficiari sunt tot copiii, ori părinții care nu mai bagă mâna în buzunar să-și plătească un cantonament. Așa se procedează, beneficiarii sunt copiii și părinții. Noi nu încasăm nimic și nici nu e voie să decontezi. Toate fondurile care vin merg către copii, echipamente, mingi, baza sportivă.

Tehnic vorbind voi aveți posibilitatea și de a vă crește bugetul și din vânzarea de jucători. Se întâmplă asta vreodată?

Se mai întâmplă, s-a întâmplat în trecut, dar rar.

Dă-ne un exemplu de fotbalist plecat de la Intersar și pe ce sume se vinde un jucător la acest nivel.

În ultima vreme nu s-a pus baza deloc pe vânzarea de jucători. Mai ales că ați văzut ce se întâmplă și în Liga 1, care este direcția, nici Becali nu a mai dat bani pe jucători. Toată lumea așteaptă să-i ia gratis. Același lucru se întâmplă și la noi, pleacă copiii mai mult gratis, urmând ca dacă vor avea performanță în viitor și se vinde vreunul pe o sumă mai mare să primim un procent. Cam așa este procedura. Noi am avut ceva realizări pe partea aceasta financiară, e adevărat, nu foarte mari.

Există vreo perspectivă ca într-un viitor mediu sau îndepărtat Interstar să aibă propria bază sportivă în Sibiu?

Interstar are propria bază la Bungard, unde avem teren mare, teren mic, teren de nisip și spații proprii. Însă acolo, din cauza pandemiei, am lăsat ultima parte a investițiilor neterminate, dar ele urmează să fie finalizate anul viitor. Iarna nu o prea putem folosi pentru că terenurile sunt doar iarbă naturală, dar în rest este cât se poate de bună.

Nu se plâng părinții că accesul este greu în zonă, mai ales din Sibiu?

Nu sunt probleme de genul acesta, gândiți-vă că din centrul orașului, din Piața Mică, unde suntem acum, sunt șase kilometri până acolo. Nu este greu de ajuns. Într-adevăr, pentru sibieni poate fi mai incomod să se deplaseze, dar avantajele sunt net evidente față de orice găsim în Sibiu. Baza sportivă de la Bungard este singura bază sportivă construită de la zero în județul Sibiu în ultimii 30 de ani.

În schimb am văzut multe baze sportive din Sibiu distruse sau lăsate în paragină. Avem exemplul Voinței, la doi pași de centru.

A mai fost câte un teren amenajat, un teren existent. Dar foarte rare sunt exemplele. Cine le-a acaparat sunt privați, fac ce vor cu ele. Pe noi ne interesează strict fotbalul. Strict fotbalul. Fiecare face vrea.

Ce planuri de viitor aveți?

Avem câteva idei pentru noul sezon, căutăm colaborări noi și am reușit să găsim deschidere la clubul de fotbal din Șelimbăr alături de care vom lucra. Vorbim tot despre susținerea copiilor, am demarat deja discuțiile pentru a le oferi copiilor condiții mai bune de pregătire și căutăm soluții pentru participarea lor la competiții, turnee, cantonamente. Asta trebuie să facem, dacă nu-i susținem pe copii nu avem niciun viitor.

Ești optimist?

Întotdeauna am fost. Altfel nici nu puteam să ajung aici, sunt 19 ani de Interstar, 19 ani de când sunt împreună cu colegii. Suntem cea mai veche școală de fotbal din România cu continuitate, noi de 19 ani suntem înscriși în toate campionatele naționale și județene, participăm la absolut toate competițiile organizate de Federația Română de Fotbal. Asta se întâmplă de 19 ani fără încetare. Nu există în România o școală de fotbal cu un asemenea istoric în ultimii 19 ani.

Zici că ești optimist, dar nu prea pari.

Mă gândeam cât de mult și-au dorit copiii să câștige Cupa, enorm de mult. Și cum ți-am spus, cu toții am simțit energia din jurul terenului, simțeam în timpul jocului că vine un val de energie, ceea ce n-am mai simțit la alte meciuri. Nici nu cred că este întâmplătoare. Foarte mulți au susținut această echipă în acel moment și rezultatul se vede.

Nu așa ar trebui să fie în mod normal? Să simtă copiii pe teren că cineva îi apreciază și îi încurajează?

Acesta și este secretul unei echipe și de aceea spun că este nevoie de un mixt la alte echipe. Susținerea aceasta a sibianului cred că ar fi mult mai mare dacă ar fi mai mulți jucători din Sibiu la Hermannstadt, la Șelimbăr, la alte echipe, ar fi mult mai mulți sibieni în tribune și ar fi mai implicați. Dar așa, când știm că mergem numai într-o direcție... Eu în primul rând mă gândesc la sibieni. Îndemnul și apelul meu, încă o dată, îl repet, este „Susțineți copiii sibieni!”. Au potențial, au valoare în toate sporturile. Nu numai în fotbal. Încercați! Faceți efortul acesta 2-3 ani și vedeți dacă am avut dreptate pe urmă. Sunt ferm convins că noi avem potențial foarte mare în Sibiu, eu văd în comparație cu alte cluburi și alte orașe. Culmea, râvnesc la jucătorii noștri! Toată lumea își dorește jucătorul sibian în echipă pentru că este jucător de caracter, jucător de vestiar. Uite, noi nu avem vestiar dar avem jucători de vestiar.

Ironia sorții.

Da, în Sibiu găsești jucători cu caracter. Noi avem tineri foarte buni, în tot județul, nu mă refer acum numai la Interstar. Și la handbal, la baschet, la box, am discuții cu colegii, văd cât muncesc și toți spun că avem potențial. Din păcate, nu este susținut. Susținerea aceasta este foarte mică și nu o simți. Eu de 25 de ani antrenez și de 19 ani avem academia Interstar, pot să spun că susținerea este mică. Și nu vorbesc neapărat financiar, sportul în general este tot timpul la ”și altele”, lăsat deoparte acolo. Totul se îmbunătățește în jurul nostru și noi ne schimbăm în aer liber sau într-un vestiar construit în anii 1970, cu aceeași faianță și aceleași dușuri rupte. Oriunde altundeva te duci toată lumea are un birou modern, un cabinet modern, peste tot... În orice domeniu este o îmbunătățire, numai în sport nu. Noi suntem tot pe stradă, cu sacul de mingi în spate, te schimbi într-un loc cu mucegaiul pe pereți, iar dușurile, acolo unde sunt, arată de nici nu-ți vine să te dezbraci. Nu se poate, nu-i ok, după 20 de ani. E adevărat că s-a investit în Stadionul Municipal, arată foarte bine, adună energii multe acolo, este foarte ok din toate punctele de vedere. Dar haideți să ne uităm și la copii: câți copii din Sibiu ajung să joace pe el? Față de alte județe suntem printre ultimii la infrastructura sportivă. Ca dotări sportive stăm jalnic, rău de tot, și eu am fost în toată țara. Aici trebuie susținuți copiii, prin echipamente, dotări... Mă opresc aici că iar supăr pe toată lumea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Petre Petre

Acum 1 an

Cine va oprește sa va construiți baze sportive proprii? Ca să aveți și vestiare unde sa va schimbați? Așteptați sa va facă primăria Sibiu terenuri unde sa va desfășurați activitatea. Doar moca vreți. Cereți bani părinților pentru orice, taxa care nu cred ca e 100 de lei duce mai degrabă la peste 200 lei, deplasări plătesc părinții, echipamente etc. Făceți-vă întâi baze sportive și apoi va puteți dezvolta. Și acest lucru este pentru toate școlile de fotbal din Sibiu nu numai pentru Interstar. De ce nu vindeți jucători? Nu cumva pentru ca nu au valoare? Eu cred ca de asta nu vindeți, nu ca nu ii cumpăra nimeni.
Raspunde

Ion de la raion

Acum 1 an

Poate citeste si cineva din primarie acest minunat articol. Din pacate grosul finantarii este canalizat catre o societate specializata in neonorarea obligatiilor contractuale, haircut-uri financiare ....
Raspunde

K.Samuel

Acum 1 an

Pai în loc sa facă stadionul din franzela din banii primăriei, mai bine făcea stadionul din franzela la marginea orașului prin CNI și banii de stadionul din franzela ii investea în baze sportive pentru juniori, dădea bani la cluburile sportive pentru echipamente și alte dotări și în 10-15 ani, aveai la Sibiu o pepiniera de unde iti veneau jucatori valoroși și largeai și baza de copii care practica sportul.
Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Cum? Pe vremuri erau selectati copiii talentati, nu erau primiti de-a valma toti cei care platesc o taxa. E bine pentru copii sa faca miscare, mai ales pe banii lor. Dar lasati pretentiile la o parte. Vreti sa aveti un serviciu fara sef, suportati si rigorile...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus