Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Noi proteste: cadrele medicale din Sibiu vor picheta joi unitățile sanitare și amenință că nu vor mai face gărzi suplimentare

Noi proteste: cadrele medicale din Sibiu vor picheta joi unitățile sanitare și amenință că nu vor mai face gărzi suplimentare

Mai mulți angajați din sistemul de sănătate sibian, membri ai Sindicatului Solidaritatea, vor picheta mâine unitățile medicale în care lucrează. Potrivit liderului de sindicat, Doru Damian, este vorba despre angajații din Spitalele de Psihiatrie, Pediatrie și TBC. Acțiunea este la nivel național și este ultima înaintea unei greve generale, anunțată pentru ziua de  27 iunie. Printre acțiunile cu formă de protest se numără și retragerea medicilor din gărzile suplimentare.

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România anunță continuarea programului de proteste stabilit anterior, cu două noi acțiuni. Mâine, 15 iunie, cadre medicale din întreaga țară vor picheta unitățile sanitare în care lucrează. Pichetarea va fi în intervalul 12.00 – 12.30, iar protestul se desfășoară fără întreruperea activității unităților, fiind un semnal de avertizare prealabilă a guvernanților privind riscul declanșării grevei generale.

„Acest protest are un caracter inovativ, modalitatea de desfășurare afirmând în mod direct necesitatea de rezolvare a problemelor indicate în revendicări”, transmit sindicaliștii.

În Sibiu, pichetările vor avea loc la Spitalele de Psihiatrie, Pediatrie și TBC.

Citește și: „Cadrele medicale din Sibiu au protestat astăzi la București. Urmează grevă de avertisment și grevă generală”

Tot joi, angajații din sistemul de sănătate lansează protestul „Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare” (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază). Este vorba despre gărzile pe care medicii le fac, suplimentar, față de cele două gărzi obligatorii din contract, în special, din cauza lipsei de personal.

„Din momentul lansării acțiunii, toți medicii care efectuează gărzi au posibilitatea de a adera la această formă de exprimare a nemulțumirii față de modalitatea în care este recompensată participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale. De pe platforma dedicată protestului în numele medicilor care subscriu la această acțiune va fi transmisă către unitățile sanitare și către guvernanți «Înștiințarea privind intenția de a demisiona»”, mai spun sindicaliștii.

Revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”

  1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
    1. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.
    2. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
    3. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
    4. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
  2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea acestuia prin acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute în proiectul de lege.
  3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
  4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
  5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
  6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
  7. Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:
  • Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii
  • Echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
  • Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale.
  1. Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților aferente, respectiv:
    1. Recunoașterea timpului de muncă suplimentar desfășurat în cadrului schimburilor de tură
    2. Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajații cu mai multe CIM-uri.
  2. Finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănătate.
  3. Eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților din Sănătate în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

De citit, atit de parinti cit si de profesori:https://www.catavencii.ro/vinovatul-din-butoiul-cu-invatatura/
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Intai trebuie saturati talharii speciali din justitie, politie, politicieni, armata, etc, ce comit jafuri, distrugeri si atrocitati asupra populatiei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus