Treceam vineri după masă pe strada Turnului, cu mațele chiorăind și cu gând să mă opresc la restaurantul coreean pentru două îmbucături la botul calului, când am observat ușa deschisă la Butoiul de Aur. Știam că urmează să se deschidă cândva, curând, așa că m-am gândit să îmi încerc norocul și am intrat timid în restaurant.
Gol, nu era nimeni. Am aflat apoi că era doar a doua zi de funcționare, pesemne vestea încă nu s-a împrăștiat prin târg. Dar cum foamea nu ține cont de tehnicalități de genul ăsta, m-am așezat la o masa, decis să o potolesc cât de repede se poate. Urât mai sună un stomac gol…
Spre rușinea mea, în toți anii de când trăiesc în Sibiu nu am mâncat niciodată la Butoiul de Aur. Am băut câteva beri pe terasă dar înăuntru nu am fost niciodată ca să pot face o comparație cu aspectul restaurantului de astăzi. Pot să presupun că varianta anterioară mergea mai mult pe tradițional, pe când astăzi arată mai degrabă a o berărie. E și cumva de înțeles, pentru că noii proprietari ai restaurantului sunt oamenii care au creat berăria Nembeer. Și care, felicitări pe această cale, au decis să nu schimbe numele restaurantului și să continue povestea restaurantului Butoiul de Aur, considerat cel mai vechi restaurant din România.
Am primit deîndată meniul, cu „cartea” de beri deasupra, semn că nu mâncarea e regină în noul restaurant și că înainte să alegi ce vrei să mânânci ar fi mai bine să alegi cu ce bere vrei să îți delectezi papilele. Din cele șase sortimente de bere Nembeer disponibile am ales o Boema, o bere blondă de tip Bohemian Pilsner, o bere versatilă pentru food pairing, care merge cu aproape orice fel de mâncare, după cum spune meniul. Recomandarea restaurantului este o împerechere cu inele de calamar, cu pui blue cheese sau cu salată, dar căutam ceva mai consistent. Îmi era foame rău de tot.
Pentru că sunt frați de cruce, din meniul de aperitive am ales o porție de alune prăjite, cu gând să ronțăi ceva până sosesc cârnații cu fasole bătută și ceapă caramelizată pe care i-am ochit din prima în meniu. Iar pentru desert am dat cu banul pentru un cheesecake în dauna mousse-ului de ciocolată cu înghețată.
Alunele prăjite sunt cât se poate de departe de a fi vreo mare fantezie culinară dar sunt perfecte lângă o bere. În bol vine o combinație de arahide și alune de pădure, prăjite și sărate corespunzător, care fac ca berea să fie și mai delicioasă. Până a sosit felul principal m-am trezit că aproape am terminat paharul de bere ronțăind din alune. Și mi-a părut rău, mai aveam de umblat prin oraș așa că fasolea am terminat-o cu o cola lângă. Vai, ce-ar fi mers încă o bere.
Fasolea este delicioasă iar feliile de cârnaț aproape că sunt prea multe pentru cantitatea de fasole care le însoțește. Preparatul nu este deloc uleios cum sunt multe altele iar ceapa caramelizată îi dă o textură crunchy foarte plăcută. Iar gura de bere după îmbucătură e senzație. Am zis oare că ar fi mers încă o bere? Cheesecake-ul a încheiat glorios această masă copioasă și mi-a ridicat glicemia la loc. Foarte bun desertul, crema de mascarpone e foarte fină, blatul de biscuiți nu e exagerat de dulce și merge foarte bine cu fructele de pădure care acoperă preparatul.
Am plecat de acolo cu un zâmbet pișicher în colțul buzelor, Butoiul e acum un restaurant în care nu mai intri pentru mâncare ci pentru o bere bună pe care o să vezi tu cu ce o asortezi. Nu sunt multe preparate în meniu dar se vede că nu au fost create pentru o experiență gurmandă ci ca să pună în valoare regina, berea locală Nembeer. Am plătit 16 lei pentru bere, 15 lei pentru alune, 60 pentru porția de cârnați cu fasole și 25 pentru desertul delicios de la final, plus o cola la preț de centrul Sibiului. Ieftin n-aș zice că e, dar dacă ești un împătimit al berilor, Butoiul de Aur promite să devină o mică Mecca în domeniu. Mai venim.
Drojdier boem
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: restaurant în centrul Sibiului , bere Nembeer , cronica de restaurant , restaurante sibiu , butoiul de aur , Bere Artizanală
Vizualizari: 12637
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Ron
Acum 8 ore
Mariana Deacu
Acum 8 ore
BittDanman
Acum 8 ore
Gheo Poplaceanul
Acum 8 ore
Gheo Poplaceanul