Vineri,
12.09.2025
Light Intensity Drizzle
Acum
16°C

S-a redeschis Butoiul de Aur. Iar berea chiar e temelie, lângă mâncarea fudulie

S-a redeschis Butoiul de Aur. Iar berea chiar e temelie, lângă mâncarea fudulie

Treceam vineri după masă pe strada Turnului, cu mațele chiorăind și cu gând să mă opresc la restaurantul coreean pentru două îmbucături la botul calului, când am observat ușa deschisă la Butoiul de Aur. Știam că urmează să se deschidă cândva, curând, așa că m-am gândit să îmi încerc norocul și am intrat timid în restaurant.

Gol, nu era nimeni. Am aflat apoi că era doar a doua zi de funcționare, pesemne vestea încă nu s-a împrăștiat prin târg. Dar cum foamea nu ține cont de tehnicalități de genul ăsta, m-am așezat la o masa, decis să o potolesc cât de repede se poate. Urât mai sună un stomac gol…

Spre rușinea mea, în toți anii de când trăiesc în Sibiu nu am mâncat niciodată la Butoiul de Aur. Am băut câteva beri pe terasă dar înăuntru nu am fost niciodată ca să pot face o comparație cu aspectul restaurantului de astăzi. Pot să presupun că varianta anterioară mergea mai mult pe tradițional, pe când astăzi arată mai degrabă a o berărie. E și cumva de înțeles, pentru că noii proprietari ai restaurantului sunt oamenii care au creat berăria Nembeer. Și care, felicitări pe această cale, au decis să nu schimbe numele restaurantului și să continue povestea restaurantului Butoiul de Aur, considerat cel mai vechi restaurant din România.

Butoiul de Aur

Am primit deîndată meniul, cu „cartea” de beri deasupra, semn că nu mâncarea e regină în noul restaurant și că înainte să alegi ce vrei să mânânci ar fi mai bine să alegi cu ce bere vrei să îți delectezi papilele. Din cele șase sortimente de bere Nembeer disponibile am ales o Boema, o bere blondă de tip Bohemian Pilsner, o bere versatilă pentru food pairing, care merge cu aproape orice fel de mâncare, după cum spune meniul. Recomandarea restaurantului este o împerechere cu inele de calamar, cu pui blue cheese sau cu salată, dar căutam ceva mai consistent. Îmi era foame rău de tot.

Pentru că sunt frați de cruce, din meniul de aperitive am ales o porție de alune prăjite, cu gând să ronțăi ceva până sosesc cârnații cu fasole bătută și ceapă caramelizată pe care i-am ochit din prima în meniu. Iar pentru desert am dat cu banul pentru un cheesecake în dauna mousse-ului de ciocolată cu înghețată.

Alunele prăjite sunt cât se poate de departe de a fi vreo mare fantezie culinară dar sunt perfecte lângă o bere. În bol vine o combinație de arahide și alune de pădure, prăjite și sărate corespunzător, care fac ca berea să fie și mai delicioasă. Până a sosit felul principal m-am trezit că aproape am terminat paharul de bere ronțăind din alune. Și mi-a părut rău, mai aveam de umblat prin oraș așa că fasolea am terminat-o cu o cola lângă. Vai, ce-ar fi mers încă o bere.

Butoiul de Aur

Fasolea este delicioasă iar feliile de cârnaț aproape că sunt prea multe pentru cantitatea de fasole care le însoțește. Preparatul nu este deloc uleios cum sunt multe altele iar ceapa caramelizată îi dă o textură crunchy foarte plăcută. Iar gura de bere după îmbucătură e senzație. Am zis oare că ar fi mers încă o bere? Cheesecake-ul a încheiat glorios această masă copioasă și mi-a ridicat glicemia la loc. Foarte bun desertul, crema de mascarpone e foarte fină, blatul de biscuiți nu e exagerat de dulce și merge foarte bine cu fructele de pădure care acoperă preparatul.

Butoiul de Aur

Am plecat de acolo cu un zâmbet pișicher în colțul buzelor, Butoiul e acum un restaurant în care nu mai intri pentru mâncare ci pentru o bere bună pe care o să vezi tu cu ce o asortezi. Nu sunt multe preparate în meniu dar se vede că nu au fost create pentru o experiență gurmandă ci ca să pună în valoare regina, berea locală Nembeer. Am plătit 16 lei pentru bere, 15 lei pentru alune, 60 pentru porția de cârnați cu fasole și 25 pentru desertul delicios de la final, plus o cola la preț de centrul Sibiului. Ieftin n-aș zice că e, dar dacă ești un împătimit al berilor, Butoiul de Aur promite să devină o mică Mecca în domeniu. Mai venim.

Drojdier boem

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

17 comentarii

Kokos

Acum 2 ani

Bai , ej nebun? 60 lei o portie de fasole cu carnati??? 16 lei un pahar de bere???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

Ti se pare scump 16 lei o bere premium? E pretul normal peste tot in Sibiu, de vreun an incoace. Daca vrei Ursus, Timisoreana, din astea, gasesti si mai ieftin. Nu cu mult, in centru.
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

@kukuruku Prietene , e o bere productie proprie , și la draft , dacă o faci 16 lei paharul , o beau ei singuri.

Raspunde

Florin

Acum 2 ani

Cine mai merge la restaurant in ziua de azi??? Cand te gandesti cata mancare iti iei de banii aia si te mai si saturi!
Raspunde

MM

Acum 2 ani

Băi, nenea...bere+fasole+cola+...și n-ai plesnit !? Ține-o tot așa !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrada Răgălie-Mitrofan

Acum 2 ani

Preturile sunt ok, cu un bun raport pret calitate. Haideti sa fim seriosi, in Sibiu si asistatii social isi permit o masa la restaurant pe zi de 100 lei. Sibiul nu cunoaste saracie inca din 1191!
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Ce glumeata esti! Cine isi permite iesiri la restaurant?! 60 de lei fasoalea cu carnati, mancarea purligariului... E prea de tot!
Raspunde

Beruitorul

Acum 2 ani

frate, 60 de lei fasole+carnati? 25 lei felia aia de desert? Serios acum, nu cumva e extrem de mult sau m-am deconectat eu complet de lumea reala?
Raspunde

John doe

Acum 2 ani

16 lei o bere produsa de ei???? Zici ca-i Paulaner adus din Germania, la care au mai adaugat alti 3 distribuitori ceva profit.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

Producatorul Paulaner isi permite sa o vanda ieftin, ca sa ajunga doar la 16 lei cu 3 distribuitori deasupra. Ca e de la o companie mare. Nembeer e mica. Si probabil e o bere mai de calitate, Paulanerul e produsa mai in masa, se face economie de scara. Oricum , beti Timisoreana la budi daca n-aveti bani.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Paraschiva

Acum 2 ani

Lăsând la o parte prețurile, pentru că, na, chiar s-au scumpit toate iar oamenii ăia trebuie să plătească şi chelnerii, şi bucătarii, şi chiria, şi utilitățile, şi mai trebuie să facă şi profit... (a propo, n-a zis nimic despre servire, cum fu servirea? Că ducem lipsă, horeca stă de la foarte prost în jos), vreau să felicit omul care a creionat acest rezumat al ghiorăielii mațelor lui, acum şi ale mele, pentru că iubesc fasolea cu cârnați. Felicitări, omule! Să tot scrii!
Raspunde

Pofticiosul

Acum 2 ani

Foarte buna fasolea cu carnati, hat, hat, dar ce preturi sunt astea?!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lexus

Acum 2 ani

Cheesecake = prajitura cu branza = brazoaica sau ma ta era din Glasgow de ai supt de la ea limba engleza.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Branzoaica e o placinta umpluta cu branza, nu prea le ai cu romana. Dar no, poate in scots sau engleza scotiana chiar i-o zice cheesecake la branzoaica.
Raspunde

Marcu

Acum 2 ani

Era și va rămâne Gol
Raspunde

Gospodina

Acum 2 ani

Cu banii aia gateam doua feluri de mancare pentru o familie de 3 persoane.... Mai putin berea de fitze...
Raspunde

Igor

Acum 2 ani

Apoi se pare că butoiul de aur e blestemat. S a deschis de tot atâtea ori de câte ori s a inchis. A fost luat de mulți...dar o să aibă succes precum și berea...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus