Duminică,
24.09.2023
Thunderstorm With Heavy Rain
Acum
20°C

Astrid Fodor: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a schimbat modul în care se face și se simte cultura în Sibiu

Astrid Fodor: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a schimbat modul în care se face și se simte cultura în Sibiu

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a declarat vineri, 23 iunie, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în Catedrala Evanghelică din Sibiu, că Festivalul Internațional de Teatru a schimbat modul în care se simte cultura în Sibiu și că mare parte din merite îi aparțin lui Constantin Chiriac, președintele Festivalului.

„Împreună cu impulsul Capitalei Culturale Europene, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a schimbat modul în care se face și se simte cultura în Sibiu. A scos actul cultural din cadrul formal al sălilor și l-a adus în inima comunității, învăluind orașul. Mare parte din uriașul succes al Festivalului revine, desigur, președintelui Festivalului, domnul Constantin Chiriac, neobosit în a căuta ineditul, perfecțiunea și diversitatea expresiei artistice.  Primăria Sibiu are cu siguranta meritul său în dezvoltarea Festivalului, pentru că a înțeles că actul cultural de calitate are nevoie de finanțare îndestulătoare și constantă. Și comunitatea orașului contribuie hotărâtor, îmbrățișând și încurajând acest extraordinar eveniment, prin participarea masivă", a spus aceasta.

La eveniment au participat Ministrul Culturii - doamna Raluca Turcan, Ambasadorul Elveției - domnul Arthur Mattli, Ambasadorul Japoniei - domnul Hiroshi Ueda,  Ambasadorul Austriei - doamna Adelheid Folie, Consulul Germaniei la Sibiu - dna Kerstin Jahn, președintele Institutului Cultural Român - domnul Liviu Jicman și un număr mare de spectatori care au umplut Biserica, un monument emblematic al orașului, recent reabilitat. La final cele 7 orgi ale Catedralei au răsunat într-un concert deosebit.

Deschiderea FITS a avut loc vineri într-o biserică, pentru prima dată în istoria festivalului, fiind vorba de Catedrala Luterană Evanghelică Sfânta Maria, cea mai importantă pentru etnicii germani din România, aflată în centrul istoric al Sibiului. După discursurile oficiale, aici a avut loc concertul "O catedrală plină cu orgi", o coproducţie România, Norvegia şi Elveţia.

În catedrala sibiană există şapte orgi diferite. Patru organişti au prezentat un concert-colaj special gândit pentru aceste instrumente.

Citește și: Dronele au scos din nou oamenii în stradă. Spectacol pe cerul Sibiului în deschiderea FITS

FOTO: Primăria Municipiului Sibiu/Facebook
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Sibian

Acum 3 luni

Mai corect cu realitatea din teren: Festivalul Internațional de CIRC !!!
Raspunde

Sibian

Acum 3 luni

concertul "O catedrală plină cu orgi(i)" ale discursului politic cultural
Raspunde

Ceac Noris

Acum 3 luni

Cultura se face cu bani multi pentru haita din primarie in detrimentul cetatenilor!! Este nevoie si de cultura dar nu cu circul asta . Si urmeaza si circul cu tauru rosu si le avem pe toate.
Raspunde

Un spectator

Acum 3 luni

Așa e! Mizeria asta de festival reprezintă întocmai nivelul cultural occidental la care a aderat conducerea Sibiului. Românii normali merg la biserică și resping aceste manifestări care nu au nicio valoare artistică.
Raspunde

Papa di Gio

Acum 3 luni

Tot mai politizat acest festival, gălăgioși mulți la fel și mizeria și gunoaiele,toalete ,,eco" mizerabile și neadecvate ptr.asemenea puhoi,mâncăi de langoși,covrigi,înghețată și cucuruz fără nici un gust,terase murdare și prețuri nejustificat de mari,bâlci a la Sibiu
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 3 luni

aștept și o mișcare "antiFITS".De prea mult timp așa zisele personalități se premiază între ele și nouă ne este servit doar un circ ieftin și de prost gust,cu niste nulități pe post de artiști.
Raspunde

Papa di Gio

Acum 3 luni

De ce nu mi publicați comentariile referitor la părerea mea despre acest festival....?? Cenzura??
Raspunde

Cichicean

Acum 3 luni

Shakespeare a facut la vremea lui teatru acum Chiriac & co fac circ pe strada.
Raspunde

Emil

Acum 3 luni

Toata vita nobila de cultura-n impostura...Iohannis, Astrid, Turcan, Sandru, Veseli, etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus