Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
35°C

Ministrul Culturii, Raluca Turcan: Timp de zece zile, capitala culturală mondială este aici, la Sibiu

Ministrul Culturii, Raluca Turcan: Timp de zece zile, capitala culturală mondială este aici, la Sibiu

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a afirmat sâmbătă că, pentru zece zile, municipiul Sibiu este capitala culturală mondială, mulţumită Festivalului Internaţional de Teatru, care a început cu o zi în urmă şi se va termina pe data de 2 iulie.

"Performanţa domnului Constantin Chiriac, performanţa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu practic obligă autorităţile să fie aproape şi vă mulţumesc din suflet pentru că, anual, timp de zece zile, capitala culturală mondială este în România, este aici la Sibiu", a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Ea i-a acordat sâmbătă preşedintelui FITS, actorul Constantin Chiriac, o distincţie de excelenţă din partea Ministerului Culturii, în prezenţa fostului ministru Lucian Romaşcanu, cel care a iniţiat demersurile pentru această distincţie, încă de la începutul anului.

foto Ovidiu Matiu/FITS

"Constantin Chiriac este un adevărat ambasador al culturii româneşti. (...) Şi nu cred că este o exagerare să afirm că Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este în acest moment unul dintre cele mai relevante festivaluri de teatru din lume, iar Sibiul şi prin Festivalul Internaţional de Teatru este unul dintre cele mai atrăgătoare oraşe europene, oraşe care reuşesc să se dezvolte prin cultură. (...) De aceea, această zi este o zi a dialogului, a recunoaşterii, aşa cum este întreg Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. La începutul acestui an, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a iniţiat demersuri de a oferi domnului Constantin Chiriac o distincţie de excelenţă din partea Ministerului Culturii, o distincţie de excelenţă care, de fapt, consemnează printr-un trofeu şi o diplomă toate trăirile noastre pozitive şi toată aprecierea pe care o avem faţă de munca domnului Constantin Chiriac, faţă de performanţa domniei sale, faţă de viziunea, de capacitatea de deschidere a culturii pentru oameni şi faţă de rolul pe care îl are la consolidarea unui renume emblematic pentru oraşul Sibiu şi pentru o educaţie din ce în ce mai bună pentru ţara noastră", a afirmat Raluca Turcan.

foto Sebastian Marcovici/FITS

Ministrul l-a asigurat pe Constantin Chiriac, preşedinte al FITS şi director al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, că "Ministerul Culturii este un partener de cursă lungă al FITS".

Încă de la început, Raluca Turcan, care este şi deputat de Sibiu din anul 2004, a mărturisit că "ziua de astăzi este emoţionantă şi onorantă", ţinând să precizeze că este "o prietenă a FITS de aproape 20 de ani". Ea a lăsat să se înţeleagă că, din cauza emoţiilor, a făcut câteva greşeli în timpul discursului său. "Vă daţi seama câtă emoţie apasă pe un om care se identifică cu sufletul acestui festival", le-a spus Turcan jurnaliştilor şi oficialilor prezenţi la conferinţa de presă. Prima dată, Raluca Turcan a încurcat denumirea FITS cu cea a Naţionalului sibian şi a spus "Festivalul Internaţional "Radu Stanca" de la Sibiu". După ce şi-a dat seama că a greşit, ea s-a corectat, dar a făcut o altă gafă afirmând că Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu ar fi împlinit, în 2023, 35 de ani, însă a fost corectată de Constantin Chiriac, care i-a spus că anul acesta Naţionalul sibian a împlinit 235 de ani.

foto Ovidiu Matiu/FITS

Ministrul Culturii l-a lăudat pe Constantin Chiriac, recunoscut pentru rolurile sale din teatru şi film, ca actor, însă din nou a greşit şi a spus că acesta ar fi regizor, lucru infirmat de CV-ul acestuia, publicat pe site-ul oficial al Teatrului Naţional "Radu Stanca". "Domnul Constantin Chiriac nu este doar un regizor excepţional, ci şi un lider incontestabil în domeniul cultural", a mai spus Raluca Turcan, referindu-se însă la actorul Constantin Chiriac.

foto Raluca Turcan/facebook

Prezenţa Ralucăi Turcan şi a lui Lucian Romaşcanu, sâmbătă, la conferinţa de presă, marchează o premieră pentru ultimii 30 de ani de FITS, practic este pentru prima dată când fostul şi actual ministru al Culturii au fost prezenţi în faţa presei la festival.

foto Dragoș Dumitru/FITS

foto Ovidiu Matiu/FITS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Adi

Acum 1 an

Capitala intergalactică, nu mondiala, duamna salteluță...
Raspunde

Owi van

Acum 1 an

De 20 de ani Raluca nu mai poate fi dezlipita de scaunele puterii, portocalie revopsita in galben… PNL va ajunge la scorul electoral al UDMR din cauza promovării acestor nulitati in funcții cheie ale statului.
Raspunde

Mishu

Acum 1 an

Teatru pentru intelectuali ,in sali, circ pentru populatie , in strada.
Raspunde

Papa di Gio

Acum 1 an

Tot timpul vin niște nulități de politicieni care să umbrească atmosfera unui spectacol,festival etc. Rușine lor și celor care îi invită pe acolo să se laude ei că fac și dreg,aceleași minciuni de ani de zile
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Este o mare onoare pentru locuitorii orasului atunci cind vine tante turcan in oras, este la fel cind papa viziteaza un oras , cred ca acum este ministrul culturii de rapita ,onoarea este dubla !!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Arde cultura-n voi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus