Luni,
16.09.2024
Cer Senin
Acum
10°C

O dirigintă și-a așteptat cu emoție elevii să iasă de la BAC. Nici cea de-a doua probă nu a fost grea

O dirigintă și-a așteptat cu emoție elevii să iasă de la BAC. Nici cea de-a doua probă nu a fost grea

Fie cei care au făcut subiectele pentru examenele naționale au fost mai indulgenți anul acesta, fie elevii au fost mai pregătiți pentru că și cea de-a două probă de Bacalaureat a fost una ușoară, din ce spun unii candidați. Subiectele la matematică au fost de un trei, patru ca grad de dificultate pe o scară de la 1 la 10, iar cele la istorie de un cinci, șase.

Colegiul Național „Octavian Goga” este cel mai mare centru de examen unde elevii din ani terminali susțin probele de Bacalaureat. Astăzi s-a desfășirat cea de-a doua probă, cea obligatorie a profilului. În jurul orei 11.00 Denisa și Karla erau deja ieșite din examen și așteptau alături de diriginta lor să iasă și alți colegi.

„A fost ușor. Nu am avut emoții. Emoții au fost ieri, la română”, spune Denisa.

Fetele sunt de părere că, pe o scară de la 1 la 10 gradul de dificultate a fost de un 3 sau 4. Ambele abia așteaptă să scape de emoțiile acestui examen și apoi să se poată bucura de vacanța de vară. Sunt decise să profite de ea la maxim și să se distreze. Apoi, Denisa își dorește să ajungă la Cluj, la Media Digitală, iar Karla va rămâne în Sibiu la Studii de securitate. Diriginta lor le privește mândră.    

„Sunt aici pentru a-mi susține elevii în calitate de dirigintă, dar și pe ceilalți care susțin Bacalaureatul la istorie pentru că predau această materie”, spune prof. Cristina Robu.

Puțin mai încolo Noni, Andrei, Octavian și Casian abia au ieșit din examen. Toți patru au dat la istorie. Potrivit lor nici subiectele de la această materie nu au fost grele.

De la dreapta la stânga: Noni, Andrei, Octavian și Casian 

„A fost ușor! Mai ales subiectul III unde a picat fix Războiul Rece și comunismul. Acest subiect este eseul. A trebuit să vorbim despre politica externă a României din 1946 – 1947. Apoi să vorbim despre ce s-a întâmplat după revoluție”, spun băieții. Din punctul lor de vedere gradul de dificultate a fost de un șase având în vedere că primele două subiecte au fost ceva mai dificile. Cei patru tineri recunosc că nu sunt neapărat pasionați de istorie, dar nu au avut de ales fiind profil de uman.

Din păcate nu au scăpat de emoții pentru că joi mai au de susținut proba la Limba germană, o probă pe care o consideră grea.

După Bac Noni își va alege o facultate la fără frecvență, Andrei și Casian vor merge pe Științe economice, în Sibiu, iar Octavian va alege fie Turismul, fie Poliția de Frontieră.

Un alt mare centru de examen a fost și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. Luca și Andreea spun și ei că examenul la matematică a fost de un 4 sau 5, ca grad de dificultate, pe o scară de la 1 la 10. După Bac Luca este pregătit să meargă prin toată Europa și apoi să își aleagă o facultate. Andreea nu-și dorește decât să treacă acest examen și să scape de toate emoțiile. Mâine va fi ultima probă pentru ea. Mai departe se gândește să urmeze o facultate în domeniul informaticii.

Nu au fost incidente

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean transmit că din cei 2.349 de candidați înscriși pentru susținerea acestei probe s-au prezentat 2.274 (96,81%) candidați, iar 75 (3,19%) au absentat. Nu au fost elevi eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Pe fiecare probă de examen susținută, situația a fost următoarea:

-     matematică-informatică: 222 candidați înscriși, din care 221 (99,55%) candidați prezenți și 1 (0,45%) candidat absent;

-     matematică-științele naturii: 414 candidați înscriși, din care 413 (99,76%) candidați prezenți și  1 (0,24%) candidat absent;

-     matematică-pedagogic: 86 candidați înscriși, din care 86  (100%) candidați prezenți;

-     matematică-tehnologic: 892 candidați înscriși, din care 835 (93,61%) candidați prezenți și 57  (6,39%) candidați absenți;

-     istorie: 735 candidați înscriși, din care 719 (97,82%) candidați prezenți și 16 (2,18%) candidați absenți.

Următoarele probe vor avea loc miercuri, 28 iunie, proba la alegere a profilului și a specializării (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie) și joi, 29 iunie, limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate luni, 3 iulie, până în ora 12.00. Contestațiile pot fi depuse în ziua de 3 iunie 2023 (în intervalul orar 12:00 - 18:00). Rezultatele finale vor fi anunțate vineri, 7 iulie 2023.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

Radu

Acum 1 an

Mai ales in articole/reportaje despre Bacalaureat, ar trebui evitate greseli standard de exprimare precum "ca si grad de dificultate" (in loc de "ca grad de dificultate").
Raspunde

Raluca Budusan

Acum 1 an

Multumesc pentru sesizare. Am corectat.

Raspunde

Caranici

Acum 1 an

Din punctul meu de vedere nu aș primi la examen elevi în asemenea ținută. În momentul în care mergi la un interviu pentru angajarea pe un post și te prezinți în asemenea hal, pierzi din prima. Nici măcar nu intri la comisie. Dezastruos! Acești șmecheri consideră că li se convine orice! Groaznic!
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Oi fi eu bātrân si comunist sadea dar parcā e un pic prea " liberal" modul in care se intelege libertatea de exprimare prin vestimentatie. Sincer, flācāii din pozā, pe lângā numele fantasmagorice ( or fi reale? Existā Noni in Certificatul de Nastere? ) aratā de parcā au iesit seara la o parolā cu gagicile din cartier, la o bulānealā ,la o chitcāialā, nicidecum sā se prezinte la scoalā ( liceu! ) unde sā sustinā un examen. Repet, incā consider cā nu mi-am pierdut complet mintile si nordul Ah, sā nu uit! Mā bucur cā sunt bātrân si o sā mor curând, n-o sā trebuiascā sā mai sper cā "āstia" o sā imi plāteascā pensia

Raspunde

Sibianul comentator

Acum 1 an

Total de acord atât cu observațiile dumneavoastră cât și cu cele ale lui Sparrow! Și eu fac parte din generația mai veche, port povara acestui "păcat". Consider că la un examen, indiferent de ce natură este el, trebuie să ai o ținută decentă. Este o dovadă de respect față de tine însuți / însăți, față de dascăli și nu în ultimul rând față de momentul deosebit al vieții. Mulțumesc Bunului Dumnezeu că am avut tot ce își poate dori un om: o copilărie frumoasă și lipsită de griji (chiar dacă din punct de vedere material aveam foarte puțin), o adolescență "curată" și inocentă, o tinerețe cu mari speranțe. Maturitatea mi-a fost mai grea și bătrânețea destul de tristă. Mă bucur și eu că vârsta nu-mi mai permite să văd cum va mai "evolua" lumea.
Raspunde

Mishu

Acum 1 an

Unde sunt viitorii ingineri de altadata , care dadeau bacul la matematica si fizica....
Raspunde

Gicu

Acum 1 an

Prin Spania, Ialia, la o capsuna, la un sparanghel sau in cel mai rau caz intr-o hala de productie in una din fabricile de pe platforma vest pe post de operator productie la alimentat C.N.C-urile
Raspunde

No Name

Acum 1 an

Interesant este ca acest articol e publicat de aceeasi persoana care facea ture prin spitalul militar si-i intreba pe pacienti de ce nu s-au vaccinat. In poze vad copii cu tigara la gura, asta nu afecteaza sanatatea sau schimbam retorica in "corpul meu, fac ce vreau cu el"? Acel tutun expirat nu afecteaza si sanatatea celor din jur? Mai mult, distribuid astfel de imagini ce exemplu dati copiilor?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus