Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
15°C

Se construiește primul centru unde sibienii își vor putea lăsa gratuit orice tip de deșeuri: de la mobilier sau anvelope, la moloz sau cadavre de animale mici

Se construiește primul centru unde sibienii își vor putea lăsa gratuit orice tip de deșeuri: de la mobilier sau anvelope, la moloz sau cadavre de animale mici

Primăria Sibiu a scos la licitație contractul de execuție a primului centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar, un loc în care sibienii își vor putea duce singuri deșeurile care, de obicei, sunt colectate în cadrul unor campanii bianuale.

Terenul pe care va fi amenajat primul centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar măsoară aproximativ 4.000 de mp și se află pe strada Viile Sibiului, în apropiere de intersecția cu DN14.

Amplasamentul viitorului CAV

În cadrul acestui centru de colectare cu aport voluntar (CAV) vor fi amplasate mai multe tipuri de recipiente de mari dimensiuni pentru colectarea selectivă a numeroase deșeuri. Conform documentației de atribuire a contractului de execuție, viitorul CAV va fi dotat cu un container frigorific pentru cadavre de animale mici, container pentru deșeurile periculoase, precum și containere pentru deșeuri electrice și electronice mici, pentru obiecte de uz casnic mari, pentru lemn și mobilier, pentru sticlă, pentru anvelope, dar și unul separat pentru metal.

Totodată, vor mai fi și containere pentru deșeurile din grădină, pentru moloz și container pentru alte deșeuri din construcții. 

Schița amplasării containerelor

În plus, viitorul CAV va avea trei tipuri de „press-containere”: pentru deșeuri textile, pentru hârtie și carton și, respectiv, pentru plastic. La containerele de mari dimensiuni vor fi amplasarte și scări metalice pentru acces.

Nouă luni

Accesul în viitorul CAV va fi făcut din strada Viile Sibiului. „În interiorul incintei împrejmuite se propun două trasee carosabile: un traseu destinat autoturismelor mici, cu un singur sens, care va avea lățimea părții carosabile de 4,5 metri și se va desfășura perimetral, de jur împrejurul platformei pe care sunt amplasate containerele; un traseu destinat camionalelor care vor ridica deșeurile, care se va desfășura pe centrul platformei, între cele două rânduri de containere”, se arată în documentația de atribuire.

Sunt cerute a fi amenajate și trei locuri de parcare, precum și un spațiu de birouri, cu magazie pentru unelte și toalete, de unde va fi și supravegheat CAV-ul, care va beneficia și de iluminat public și supraveghere video.

2,4 milioane de lei, la care se adaugă TVA, este bugetul alocat pentru execuția acestui prim CAV, fondurile fiind atrase prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Termenul de depunere a ofertelor de către constructorii interesați estre 7 august, iar cel de realizare a lucrărilor – nouă luni de la data emiterii ordinului de începere a construcțiilor.

Pentru realizarea a cinci astfel de CAV-uri (la Sibiu, în dealul Gușteriței, la Avrig, Agnita, Mediaș și Cisnădie) a lansat o licitație și Consiliul Județean Sibiu. Proiectul rămâne, însă, sub serioase semne de întrebare: lucrările la aceste cinci centre, alături de două stații de transfer a deșeurilor, ar trebui finalizate până pe 15 decembrie 2023, sursa de finanțare identificată fiind POR 2014 – 2020 (program în cadrul căruia lucrările trebuie finalizate anul acesta). Cu toate acestea, CJ Sibiu nu a reușit, deocamdată, să semneze contractul de finanțare până în prezent.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Tanti rezi

Acum 1 an

IN SFARSIT O STIRE BUNA - din directia primariei, venita cu cutiva ani intarziere. Dein ziua cand s-a inceput colectarea selectiva trebuiau facute aceste centre. Orice amenda platita de vreun cetatean (pentru moloz aruncat la platforme de ex. ) ar trebui returnata cu dobanda de catre primaria incompetenta ! Abia dupa ce creezi conditii dai amenzi. Molozul nu se ridica nici macar bianual la camapaniile speciale ale Soma asa cum fals se specifica in preambulul articolului. De asta campurile sunt pe alocuri pline de moloz.
Raspunde

Papa di Gio

Acum 1 an

Așa ceva trebuia să fie gata și mai multe asemenea centre,de cel puțin 5 ani....
Raspunde

No Name

Acum 1 an

Prea tarziu, prea ca la tara!

Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Eu am 1.53m , nevastā-mea imi zice " mā animalule! " când vin beat acasā. Dacā mor, poate lāsa cadavrul meu acolo?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus