Sâmbătă,
27.04.2024
Innorat
Acum
18°C

FOTO Istoria în fotografii a unei familii din Poiana Sibiului, în anii 30-40. Din transhumanță, la Mamaia, Ocna Sibiului și până în Crimeea, pe front

FOTO Istoria în fotografii a unei familii din Poiana Sibiului, în anii 30-40. Din transhumanță, la Mamaia, Ocna Sibiului și până în Crimeea, pe front

Viața unei familii din Poiana Sibiului, și odată cu aceasta a unei întregi zone din Mărginimea Sibiului, apare într-o colecție de aproape 800 de fotografii, o mică parte din acestea fiind publicate pe pagina de Facebook ”Arhiva de fotografie”.

Administratorii contului au identificat personajul principale, e vorba despre Gheorghe Dăncilă „Grigorescu”, de loc din Poiana Sibiului, un comerciant local, fost director în Ministerul Comerțului Interior și posibil primar în Ocna Sibiului.

”Nu există foarte multe arhive românești de familie care să conțină material fotografic îndestulător referitor la viața în mediul rural. Cu toate acestea, o serie de familii înstărite din satele Transilvaniei au lăsat în urmă excepții importante. Arhiva construită în jurul familiei lui Gheorghe Dăncilă „Grigorescu”, originar din Poiana Sibiului, este una din aceste excepții.

Cea mai veche parte a acestei fragmentare arhive de familie datează din anii 1930, fiind compusă din fotografii provenite atât de la Gheorghe Dăncilă „Grigorescu”, cât și de la soția acestuia, Elena (născută Bărac). Dincolo de episoade de viață rurală, arhiva conține numeroase bucăți de memorie fotografică ale distracțiilor tinerilor ce depășesc limitele obișnuite ale satului – mai ales excursii prin țară și vizite la băile din Ocna Sibiului”, scrie Arhiva de fotografie.

Gheorghe Dăncilă, patriarhul familiei și tatăl lui Gheorghe Dăncilă „Grigorescu”, era comerciant în Poiana Sibiului, spun administratorii paginii de socializare. ”Cel puțin din 1923 îl găsim menționat ca atare („Revista Economică”, anul 25, nr. 52, Sibiu, 1923). În 1931 era înregistrat cu autorizația nr. 1316, așa cum demonstrează ștampila de pe verso-ul unuia dintre pozitive. Ce anume făcea obiectul activității de comerciant a lui Gheorghe Dăncilă rămâne însă să vedem dacă vom putea afla.

Familia Dăncilă pare să fi făcut eforturi pentru a-și îndrepta fiii către studiu. Cel puțin Gheorghe Dăncilă „Grigorescu” urmează studii și la Blaj. După acest episod, urmează cel al războiului, ilustrat prin câteva zeci de fotografii. Ghiță Dăncilă „Grigorescu” a petrecut o destul de lungă perioadă de timp pe Frontul de Răsărit, mai ales în Crimeea.

Întors acasă, se căsătorește la începutul anului 1946 cu Elena Bărac. Portretele de cununie sunt realizate în cel mai căutat atelier fotografic sibian al perioadei - atelierul Fischer.

În cronologia fondului fotografic urmează o serie de fotografii legate de activitatea de partid a lui Gheorghe Dăncilă, activ încă de timpuriu în cadrul Ministerului Industriei Ușoare (așa cum demonstrează și materialele de presă din epocă). Ulterior Dăncilă va deveni director în cadrul Ministerului Comerțului Interior și director al Întreprinderii de comerț cu ridicata pentru textile și încălțăminte (I.C.R.T.I.) Sibiu. Din această perioadă se păstrează corespondență expediată de Dăncilă către familie din numeroasele deplasări interne în interes de serviciu, precum și fotografii din delegațiile în străinătate.

Viața de familie nu a fost nici ea neglijată. Cuplul pare să fi avut doi fii. Fotografiile din tinerețea șaptezecistă a unuia dintre aceștia compun o parte importantă a fondului.

Nu ne este încă clar dacă acest Gheorghe Dăncilă este și cel care în prima jumătate a anilor 1980, poate după retragerea de la conducerea I.C.R.T.I. Sibiu, a ocupat funcția de secretar al Consiliului orășenesc de partid Ocna Sibiului și, pentru o scurtă perioadă de timp, chiar funcția de primar, sau este doar o coincidență de nume.

Gheorghe Dăncilă „Grigorescu” moare în martie 1990, regretele familiei și ale apropiaților fiind exprimate în cotidianul sibian „Tribuna” din 31 martie (anul CVI, nr. 81)” scrie pe pagina de Facebook.

Colecția este interesantă mai ales că prezintă detalii din locuri din apropierea Sibiului: satele din mărginime, stațiunea Ocna Sibiului, așa cum arăta ea în anii 40, dar și alte locuri care au legătură cu sibienii care trăiau în acele vremuri, inclusiv al Doilea Război Mondial.

Sursa foto: Facebook / Arhiva de fotografie

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 9 luni

Muzeul de istorie din Berlin are un link - pe care nu-l mai gasesc - cu fotografii din primul razboi mondial facute de un soldat neamt din trupele alpine bavareze, printre care sunt si luptele din Romania.
Raspunde

Nonick

Acum 9 luni

Gheorghe Dăncila, ex-primar în Ocna Sibiului, se trăgea din Câlnic, nu din Poiana Sibiului. E doar o coincidență de nume. Sursa: am fost coleg de clasă cu fiul lui.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus