Duminică,
05.05.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Un singur mecanic de locomotivă din Sibiu e dispus să facă ore suplimentare. Regionala CFR Brașov urmează să anuleze 27 de perechi de trenuri

Un singur mecanic de locomotivă din Sibiu e dispus să facă ore suplimentare. Regionala CFR Brașov urmează să anuleze 27 de perechi de trenuri

Regionala Brașov propune anularea a 27 perechi de trenuri, după ce majoritatea angajaților refuză să facă ore suplimentare anunță Club Feroviar.
Potrivit unui document emis de conducerea Regionalei, „marea majoritate a angajaților cu funcția de mecanic locomotivă automotor nu a fost de acord să lucreze ore suplimentare”. Există excepții în cazul a doi angajați de la Depoul Brașov, șase de la SELC Tg Mureș și doar unul de la Depoul Sibiu.

Ca urmare, conducerea Regionalei propune anularea a 27 de perechi de trenuri, inclusiv unul interregio pe ruta Brașov-Simeria.

Ceferiștii care nu sunt de acord cu orele suplimentare sunt nemulțumiți din cauza aplicării prevederilor legii privind statutul personalului feroviar, începând cu data de 1 iulie. Modul în care conducerea companiilor feroviare a interpretat aceste prevederi a stârnit nemulțumiri printre angajați.

Aplicarea legii ar fi trebuit să conducă la o creștere a salariilor brute la cel puțin 4.500 de lei, însoțită de o creștere pentru cei care câștigau deja această sumă sau mai mult. Totuși, conducerea companiilor feroviare, invocând lipsa bugetelor aprobate, a pus în aplicare doar prima parte, menținând salariile mai bine plătite la nivelurile actuale. Astfel, cei care primesc salariile de bază din prezent, respectiv 4.500 de lei brut (în conformitate cu Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar, aplicată începând cu 1 iulie 2023), au hotărât să lucreze doar norma lunară până când vor primi salariul de bază real prevăzut de lege.

Aceștia vor rămâne cu salariul de bază de 4.500 de lei brut. Mecanicii de locomotivă de drum, revizorii locomotivă și șefii tură tracțiune de la CFR Călători afirmă că nu mai au „nimic de pierdut” și se pregătesc să acționeze în scopul de a remedia situația creată de directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, începând cu 1 iulie 2023.

Sindicatele CFR Călători cer o nouă majorare a salariilor începând cu 1 decembrie 2023, astfel încât să se ajungă la valorile prevăzute în Legea privind statutul personalului feroviar.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Andrei

Acum 9 luni

4500 brut? Cred ca ați uitat un 1 în fața. Acum 15 ani erau salarii mai mari de 4500 net și voi vorbiți de brut. Nu ar fi rău să cereți oficial salariile pe ultima luna, o sa aveti un șoc :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus