Concursul a ajuns la cea de-a 24-a ediție în acest an, fiind accesibil publicului larg din 9 până în 13 iulie, la Filarmonica de Stat, Sala Thalia. În concurs au fost înscrişi aproximativ 30 de tineri pianişti din diferite ţări, fiind împărţiţi în trei categorii de vârstă, valoarea totală a premiilor fiind de 10.000 de euro.
de Andreea Stoișor
La categoria A (cei născuți după 27 mai 2007), de exemplu, fiecare candidat a interpretat o compoziţie a lui Carl Filtsch la pian în cadrul spectacolului- concurs, iar restul compoziţiilor au fost alese individual, majoritatea aparţinând lui Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Paul Constantinescu şi Wolfgang Amadeus Mozart. Din nefericire, publicul spectator s-a limitat doar la părinţii candidaţilor. În ceea ce priveşte juriul, acesta a fost alcătuit din șapte membri, reprezentând personalităţi de nivel naţional şi internaţional.
„Sunt prea tânăr”
Cu emoţie, talent şi dexteritate toţi copii au cântat excepţional şi este de apreciat că au curajul, încă de la o vârstă fragedă, să-şi facă potenţialul lor artistic cunoscut.
Ştefan Leonard Ţicu a câștigat Premiul I la categoria celor născuți după 27 mai 2011. Are unsprezece ani şi a venit din Bucureşti pentru a participa la acest concurs. Pasiunea sa pentru pian şi muzică clasică e moştenită de la părinţii săi: tatăl său a cântat la orgă, iar mama sa - întru-n cor. „Sunt prea tânăr să răspund la această întrebare”, a răspuns Ștefan fiind întrebat ce vrea să transmită prin muzică.
Alexia Sofia Vişan, premiul III la aceeași categorie, provine tot din Bucureşti, are zece ani şi doreşte să transmită emoţie prin muzică. Încă de la cinci ani spune că este pasionată de pian şi muzica clasică. Fiind întrebată dacă a avut emoţii, ea a răspuns că a reuşit să le gestioneze prin „nuanţe muzicale”. „Cel mai emoţionant lucru este să cânţi la un instrument. Pentru mine este foarte frumos să cânt şi să studiez la pian”, spune Alexia.
Alexei Emanuel Ormanji a câștigat unul din premiile speciale. Spune că trăieşte într-o familie de muzicieni şi pasiunea sa s-a format treptat, descoperind frumuseţea şi impactul muzicii clasice. „Muzica este una dintre cele mai frumoase creaţii ale lui Dumnezeu şi este un mijloc de a aduce bucurie în sufletele oamenilor.”
Lista câștigătorilor
Festivitatea de premiere a avut loc în cursul serii de miercuri, în cadrul acesteia fiecare premiant „manifestându-și spiritul artistic” prin interpretarea unei compoziţii.
Categoria A (născuţi după 27 mai 2011)
• Premiul I: Țicu Ștefan Leonard
• Premiul II: Soare Gruia Ioan
• Premiul II: Ormanji Clara Maria
• Premiul III: Vișan Alexia Sofia
Categoria B (născuţi între 27 mai şi 26 mai 2011)
• Premiul I: Cutova Inya
• Premiul I interpretare: Ormanji Alexei Emanuel
• Premiul III: Ghidiceanu Ruben Natan
• Premiul I compoziție: Ormanji Alexei Emanuel
• Premiul II compoziție: Ghidiceanu Ruben Natan
Categoria C (născuţi între 27 mai 1992 şi 26 mai 2007)
• Premiul I: Shemchuk Ivan (Ucraina) - 3.000 euro
• Premiul II: Pachabut Yelyzaveta (Ucraina) - 2.000 euro
• Premiul III: Taewoong Yoo (Coreea de Sud) - 1.000 euro
• Mențiuni: Furutani Karin, Ilisz Domink, Nagy Antoniu Tiberiu
Câştigătorii categoriei C au avut oportunitatea de a cânta la pian alături de orchestra Filarmonicii.
Premiul "Peter Szaunig" - Alexei Emanuel Ormanji
Premiul "Walter Krafft" - Inya Cutova
Premiul pentru cea mai bună interpretare "Carl Filtsch" - Yelyzaveta Pachabut
Premiul special Rotary Sibiu Cibinium pentru cel mai bine plasat sibian în concurs: Capuzzo Luca (Categoria B, interpretare)
Premiul pentru cea mai tânără participantă: Mureșan Mia-Tiana (Categoria A, interpretare)
În plus, au primit diplome şi voluntarii implicaţi în desfăşurarea acestui eveniment, precum Delia Marin, care este pianistă.
Cine a fost Carl Filtsch?
Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeşul Săsesc - 11 mai 1845, Veneţia) este considerat un „geniu al muzicii clasice europene romantice”, cultivându-şi talentul încă de la vârsta fragedă de trei ani, după cum arată organizatorii evenimentului. În anul 1837, a fost adus la Viena pentru a avea oportunitatea de-aşi dezvolta talentul, prin implicarea familiei Bánffy, reuşind să încânte pe toţi profesorii şi compozitorii din acea perioadă, precum Liszt, incluzând şi personalităţile din Curtea Imperială. Ulterior, acesta a devenit elevul cel mai îndrăgit a lui Frédéric Chopin, intrând în cercurile înaltei societăţi pariziene. Carl Filtsch a avut numeroase turnee în Londra, Transilvania, Paris şi Viena, cucerind inimiile tuturor spectatorilor şi fiind îndrăgit de toţi care îl înconjurau. Memoria şi moştenirea sa sunt şi astăzi celebrate şi elogiate cu ajutorul fondării Concursului şi Festivalului Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch”. În plus, printre personalităţile care au decis să-l comemoreze pe Carl Filtsch se află Peter Szaunig (muzician și profesor) şi Walter Kraft(compozitor german). „Dumnezeule, ce copil! Nici un om nu m-a înțeles așa de bine ca acest copil, este cel mai deosebit din toți cei pe care i-am întâlnit. Nu este copie, este un sentiment, o simțire muzicală care îl face să cânte spontan, fără intenție, ca și când așa trebuie să fie”, l-a descris pe tânărul Carl marele Chopin, caracterizându-l pe elevul său drept cel mai îndrăgit, după ce a interpretat concertul profesorului său în mi minor.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: concurs filtsch sibiu , concurs carl filtsch 2023 , talentelor innascute tineri op , câștigători concurs
Vizualizari: 2161
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Emil
Acum 11 ore
Bambolero
Acum 11 ore
@Dan
Acum 11 ore
Aci Duțu
Acum 11 ore
Emil