Luni,
29.04.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Localitățile din județ unde trăiesc cei mai mulți romi, maghiari și germani. În Municipiul Sibiu doar 0,2% din populație s-a declarat de etnie romă

Localitățile din județ unde trăiesc cei mai mulți romi, maghiari și germani. În Municipiul Sibiu doar 0,2% din populație s-a declarat de etnie romă

În Brădeni sunt cei mai mulți romi (34,13% din populație), În Alma sunt cei mai mulți etnici maghiari (20,9% din populație), iar în Merghindeal sunt cei mai mulți etnici germani (7,5% din populație). Acestea sunt datele parțiale transmise de Institutul Național de Statistică (INS), colectate în urma recensământului încheiat anul trecut.

În cazul populației rome, localitățile Brădeni (34,13%), Hoghilag (32,3%), Iacobeni (30,7%) și Bruiu (29,8%) sunt cele în care s-au declarat cei mai mulți locuitori de etnie romă, din totalul populației rezidente.

Citește și:

Păuca, localitatea din Sibiu cu cei mai longevivi locuitori. Aproape 4% din populație are peste 85 de ani. Media județului este de 1,5%

Interesant este faptul că în municipiul Sibiu, la o populație de 134 de mii de persoane, doar 282 s-au declarat de etnie romă în urma recensământului. Asta reprezintă 0,2% din populație.

În cazul celorlalte două minorități, în municipiul Sibiu s-au declarat 1,10% s-au declarat de naționalitate maghiară (1,10% în întregul județ și 6,3% în municipiul Mediaș) și 0,7% de naționalitate germană.

Cei mai mulți etnici maghiari se află în localitățile Alma (20,9%), Blăjel (8,7%), Ocna Sibiului (6,6%) și în municipiul Mediaș (6,3%).

Cei mai puțini etnici maghiari, raportați la populație sunt în localități din Mărginimea Sibiului: Săliște (0,08%), Orlat (0,13%), Miercurea Sibiului (0,13%) și Gura Râului (0,14%).

În cazul minorității germane, cei mai mulți etnici s-au declarat, conform recensământului, în comunele Merghindeal (7,5%), Laslea (5,8%), Ațel (4,5%) și Cârța (4,5%).

La popul opus, cei mai puțini etnici germani, raportați la populația rezidentă sunt în Copșa Mică (0,08%), Ocna Sibiului (0,11%), Roșia (0,16%) și Micăsasa (0,17%).

Cioabă: Nu sunt date reale

Autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă spune că datele de la recensământ nu sunt reale, deoarece recenzorii nu s-au deplasat în comunitățile de romi, pe de-o parte, iar pe de altă parte nici toți romii nu și-au declarat adevărata naționalitate.

”Nu sunt date reale, pentru că oamenii aceștia, recenzorii, nu s-au dus în comunitățile de rromi. Dacă vă spun că familia noastră a fost recenzată înainte de final cu o zi. Nu s-au dus deloc în comunitățile de rromi. Nu se poate să fie acest studiu de 3%. E foarte puțin. Pe zona Valea Hârtibaciului sunt sate întregi de rromi, Mediaș Dumbrăveni au mii de rromi. Acest recensământ a fost făcut așa, sporadic. Făcut din pix”, explica Cioabă la sfârșitul lunii ianuarie, atunci când s-au publicat datele la nivel județean.

În plus, spune el, o bună parte din populație e plecată peste hotare, iar cei rămași, cei în vârstă, le-a fost teamă să-și declare etnia pentru a nu fi trimiși în Transnistria.

”Alți foarte mulți rromi sunt plecați la lucru pe dincolo, sunt multe case încuiate, nu mai e nimeni. Am tras un semnal de alarmă încă din timpul recensământului, să meargă cu noi în comunități, dar nu am fost ascultat. Noi eram dispuși să-i însoțim, dar nu ne-au băgat în seamă.

Mai mult, la noi le e foarte teamă de recensământ oamenilor, mai ales populația în vârstă. Tinerii sunt plecați, iar bătrânii sunt acasă, iar lor le e foarte teamă să-și declare etnia. Așa a fost și când au fost transportați în Transnistria. Pe vremea lui Antonescu au făcut recensământ, iar apoi pe cei care s-au declarat țigani i-au băgat în vagoanele de vite. Mulți zic că sunt români, să nu fie folosite împotriva lor aceste date”, explică Cioabă.

Cioabă susține că în realitate ar fi peste 60 de mii de rromi în județ, iar procentul din populație ar fi în realitate de 15- 20 %.

”Datele noastre paralele arată că sunt peste 60 de mii de rromi în județ. Cam așa suntem 15%, 20%  din populație. Dar nu 3%, în niciun caz. Cum să fie 3 procente, când Dumbrăveniul are 40% populație romă. Mediaș, Brateiu, Valea Hârtibaciului, sunt sate întregi de rromi, nu are cum.

Vom contesta. Vom cere să se refacă recensământul pentru că de aici vor curge alte probleme pentru noi. Ne pierdem calitatea de minoritate, deja începem să nu mai primim anumite facilități. Ce, avem 3%? Ajungem acum să fim ca nemții (râde). Vă spun eu, suntem peste 3 milioane în România”, mai spunea Cioabă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Carcotel

Acum 9 luni

Ca nu s-au declarat de etnie nu inseamna ca intr-adevar nu sunt, nu?
Raspunde

Ghiță

Acum 9 luni

Are dreptate Cioabă,un recensământ făcut de mântuială!
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 9 luni

Bine că e din nou Brateiul un sat plin de blonzi cu ochi albaștri!
Raspunde

Teo

Acum 9 luni

Ce gluma buna ,sunt plecati la munca in strainatate.
Raspunde

Ion din melisor

Acum 9 luni

Domnul și prea măritul rege de ce nu a însoțit recenzori în comunitățile rrome sau sa se ( implică și el puțin ) Dar cine l recunoaște pe el că rege că doar e autointitulatul rege .
Raspunde

"Suedezu"

Acum 9 luni

Auziți voi cea-ti spus ?; Cei mai puțini etnici maghiari, raportați la populație sunt în localități din Mărginimea Sibiului: Săliște (0,08%), Orlat (0,13%), Miercurea Sibiului (0,13%) și Gura Râului (0,14%). CEI MAI PUTINI ETNICI MAGHIARI & GERMANI sunt în localitățile; Jina, Poiana, Rod, Tilișca ! unde procentajul ESTE 0.00 !
Raspunde

Eori

Acum 1 săptămână

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului care incită la ură)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus