Foto principală: Emil Boc, primarul Cluj-Napocăi, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu și Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor (COR). Fotografia a fost realizată luna trecută, când la Sibiu a fost organizată o ședință a Comisiei pentru politică de coeziune teritorială din cadrul COR
În topul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, județul Sibiu se află în a doua parte a clasamentului întocmit la nivel național, arată reprezentanții USR Sibiu. Aceștia critică scăderea interesului administrațiilor din județ pentru utilizarea fondurilor nerambursabile.
Atât ca număr, cât și ca valoare, Sibiu nu ajunge nici măcar la jumătatea proiectelor europene derulate în județe precum Cluj sau Dolj. Cu cele 319 contracte de finanțare nerambursabilă în valoare totală de 2,03 miliarde de lei (date aferente statisticilor din martie 2023), administrațiile alese de locuitorii județului Sibiu sunt departe de performanțele din Timiș (588 de proiecte – 3,87 miliarde de lei) sau Bihor (497 de proiecte – 3,02 miliarde de lei).
De fapt, conform clasamentului întocmit de USR pe baza datelor date publicității de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, aleșii Sibiului (atât de la nivel local, cât și județean) sunt depășiți și de cei din Vaslui, dar și de către cei din Vâlcea, Olt sau Alba.
Valoarea de 2,89 de miliarde de lei include fondurile nerambursabile atrase de administrațiile Sibiului (2,03 mld. de lei) și contribuțiile proprii ale administrațiilor
„Județul Sibiu se numără printre județele din România cu cele mai puține finanțări europene, după cum arată cifrele oficiale. O spunem tare, pentru a se auzi în toate sediile importante din județ, la Consiliul Județean, la Primăria Sibiu, în primăriile din celelalte orașe și comune, chiar dacă din declarațiile unor demagogi s-ar putea auzi altceva”, concluzionează reprezentanții USR Sibiu, potrivit unui comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.
Cei de la USR evidențiază rezultatele reprezentanților lor din Brașov, Alba și Timiș, dar și ale celorlalte administrații care își poziționează județele mai sus de locul 27. „Județul Sibiu are nevoie de investiții mari pentru a se moderniza. Pentru a putea susține aceste investiții, autoritățile publice sunt datoare să acceseze cât mai multe din programele și liniile de finanțare deschise de Uniunea Europeană. Din păcate, informațiile actualizate publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene arată cât de lent se mișcă Județul Sibiu și asta înseamnă că rămânem în urma celorlalte județe, pierdem timp, pierdem bani”, a declarat Ruxandra Cibu Deaconu, președinte USR Sibiu, conform comunicatului amintit.
Sursa clasamentului: comunicat USR Sibiu
Datele guvernamentale reconfirmă faptul că nici municipiul Sibiu nu excelează la capitolul atragerii de fonduri europene nerambursabile. „Atragem atenția asupra faptului că lista proiectelor finanțate din fonduri europene cuprinde atât proiectele depuse de Consiliile Județene, cât și proiectele administrațiilor locale. Chiar dacă municipiul Sibiu poate fi considerat un oraș activ pe piața proiectelor europene, cifrele arată că este loc de mai bine. De asemenea, sesizăm faptul că nivelul de activitate pentru atragerea de bani europeni în Consiliul Județean Sibiu este unul redus, în comparație cu alte județe. Asta înseamnă că Sibiul nu reușește, în ansamblul său și defalcat pe localități, să profite de banii europeni la nivelul potențialului pe care îl are”, se mai arată în comunicatul în care se face referire și la o afirmație a lui Adrian Bibu, președintele organizației municipale a PNL Sibiu. În ședința Consiliului local de luna trecută, Bibu a declarat că reprezentanții USR nu știu decât să critice. Tocmai de aceea reprezentanții USR au scos acum în evidență rezultatele administrațiilor conduse de către reprezentanții acestui partid. „Așadar, putem spune că USR nu critică, ci spune adevărul ori de câte ori interesul oamenilor este afectat. Județul Sibiu și localitățile din județul Sibiu au nevoie de dezvoltare pe bani europeni, iar politicienii sibieni aflați temporar în funcțiile publice sunt datori să-și facă treaba în folosul oamenilor, nu în folosul lor sau al partidului. Din acest motiv, solicităm Consiliului Județean Sibiu, în primul rând, și primăriilor din localitățile județului, în egală masură, să pregătească din timp scrierea și depunerea de proiecte europene pentru exercițiul financiar 2021-2027, să atragă mai mulți bani europeni, să modernizeze șoselele, infrastructura și serviciile publice, la nivelul celor mai performante județe din România și să reducă rapid întârzierile față de aceste județe”.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 5043
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Raluca Budusan
Acum 3 ore
Em
Acum 3 ore
Hermann Stadt
Acum 4 ore
Un cititor
Acum 4 ore
H-Bomb