Duminică,
24.09.2023
Partial Noros
Acum
20°C

Depășit de Olt, Vâlcea sau Alba, Sibiul ocupă locul 27 în clasamentul proiectelor europene. USR: Sibiul a rămas în urmă

Depășit de Olt, Vâlcea sau Alba, Sibiul ocupă locul 27 în clasamentul proiectelor europene. USR: Sibiul a rămas în urmă

Foto principală: Emil Boc, primarul Cluj-Napocăi, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu și Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor (COR). Fotografia a fost realizată luna trecută, când la Sibiu a fost organizată o ședință a Comisiei pentru politică de coeziune teritorială din cadrul COR

În topul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, județul Sibiu se află în a doua parte a clasamentului întocmit la nivel național, arată reprezentanții USR Sibiu. Aceștia critică scăderea interesului administrațiilor din județ pentru utilizarea fondurilor nerambursabile.

Atât ca număr, cât și ca valoare, Sibiu nu ajunge nici măcar la jumătatea proiectelor europene derulate în județe precum Cluj sau Dolj. Cu cele 319 contracte de finanțare nerambursabilă în valoare totală de 2,03 miliarde de lei (date aferente statisticilor din martie 2023), administrațiile alese de locuitorii județului Sibiu sunt departe de performanțele din Timiș (588 de proiecte – 3,87 miliarde de lei) sau Bihor (497 de proiecte – 3,02 miliarde de lei).

De fapt, conform clasamentului întocmit de USR pe baza datelor date publicității de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, aleșii Sibiului (atât de la nivel local, cât și județean) sunt depășiți și de cei din Vaslui, dar și de către cei din Vâlcea, Olt sau Alba.

Valoarea de 2,89 de miliarde de lei include fondurile nerambursabile atrase de administrațiile Sibiului (2,03 mld. de lei) și contribuțiile proprii ale administrațiilor

„Județul Sibiu se numără printre județele din România cu cele mai puține finanțări europene, după cum arată cifrele oficiale. O spunem tare, pentru a se auzi în toate sediile importante din județ, la Consiliul Județean, la Primăria Sibiu, în primăriile din celelalte orașe și comune, chiar dacă din declarațiile unor demagogi s-ar putea auzi altceva”, concluzionează reprezentanții USR Sibiu, potrivit unui comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

 Cei de la USR evidențiază rezultatele reprezentanților lor din Brașov, Alba și Timiș, dar și ale celorlalte administrații care își poziționează județele mai sus de locul 27. „Județul Sibiu are nevoie de investiții mari pentru a se moderniza. Pentru a putea susține aceste investiții, autoritățile publice sunt datoare să acceseze cât mai multe din programele și liniile de finanțare deschise de Uniunea Europeană. Din păcate, informațiile actualizate publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene arată cât de lent se mișcă Județul Sibiu și asta înseamnă că rămânem în urma celorlalte județe, pierdem timp, pierdem bani”, a declarat Ruxandra Cibu Deaconu, președinte USR Sibiu, conform comunicatului amintit.

 

Sursa clasamentului: comunicat USR Sibiu

Datele guvernamentale reconfirmă faptul că nici municipiul Sibiu nu excelează la capitolul atragerii de fonduri europene nerambursabile. „Atragem atenția asupra faptului că lista proiectelor finanțate din fonduri europene cuprinde atât proiectele depuse de Consiliile Județene, cât și proiectele administrațiilor locale. Chiar dacă municipiul Sibiu poate fi considerat un oraș activ pe piața proiectelor europene, cifrele arată că este loc de mai bine. De asemenea, sesizăm faptul că nivelul de activitate pentru atragerea de bani europeni în Consiliul Județean Sibiu este unul redus, în comparație cu alte județe. Asta înseamnă că Sibiul nu reușește, în ansamblul său și defalcat pe localități, să profite de banii europeni la nivelul potențialului pe care îl are”, se mai arată în comunicatul în care se face referire și la o afirmație a lui Adrian Bibu, președintele organizației municipale a PNL Sibiu. În ședința Consiliului local de luna trecută, Bibu a declarat că reprezentanții USR nu știu decât să critice. Tocmai de aceea reprezentanții USR au scos acum în evidență rezultatele administrațiilor conduse de către reprezentanții acestui partid. „Așadar, putem spune că USR nu critică, ci spune adevărul ori de câte ori interesul oamenilor este afectat. Județul Sibiu și localitățile din județul Sibiu au nevoie de dezvoltare pe bani europeni, iar politicienii sibieni aflați temporar în funcțiile publice sunt datori să-și facă treaba în folosul oamenilor, nu în folosul lor sau al partidului. Din acest motiv, solicităm Consiliului Județean Sibiu, în primul rând, și primăriilor din localitățile județului, în egală masură, să pregătească din timp scrierea și depunerea de proiecte europene pentru exercițiul financiar 2021-2027, să atragă mai mulți bani europeni, să modernizeze șoselele, infrastructura și serviciile publice, la nivelul celor mai performante județe din România și să reducă rapid întârzierile față de aceste județe”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Jenel

Acum 2 luni

Puterea este la PNL și ei se bagă acolo unde au interes constructorul și proiectantul cu multe proiecte de la CJ. Total NSA și Neoplan fac proiecte acolo unde fac profit, au interes acolo unde sunt fiefuri PNL cum este pistuța de bicicletă (doar una intră) inaugurată de Câmpean la Mârșa. Bani europeni tocați pe un dezastru de proiectare. Șefii de la județ nu urmăresc sursele și direcțiile de finanțare să atragă investiții cu bani europeni, doar prestează unde au firmele interes sau primesc ordin. Dacă ar avea PNL în anturajul lor firme mari de infrastructură spitalicească păi deja aveam la Sibiu John Hopkins de România. Ce autostradă Sibiu-Pitesti sau Brașov, aveam TGV la Mediaș și Hiperloop la Cluj. Așa avem bani prost investiți doar in camarila de partid și în propagandă de PR pentru Turcan, Bibu și alte personalități logoreice dar fără substanță în fapte. Sunt și penelisti de luat exemplu cum e Bolohan care acum își face la Oradea companie aeriană low cost să conecteze orașul de marile puteri economice după ce a creat infrastructură pe bani europeni în județ la el.

Raspunde

Lucki

Acum 2 luni

Ar trebui sa fim mandri de conducerea Sibiului si de orasul nostru ! SIBIUL este clasat peste TELEORMAN !!! Peste Calarasi !!! O clasare (locul 27) , pe care ar trebui sa o apreciem la adevarata ei valoare ! In rest ... le doresc pacientilor internati la sectia de cardiologie : Happy hard enduro rallye !
Raspunde

Ioan

Acum 2 luni

E bine ca oamenii să știe că nu curge lapte și miere pe Cibin, ci doar o apă obișnuită, din când în când tulbure. E bine să ne mai revenim cu picioarele pe pământ, că de la Iohannis încoace s-a furat prea mult și s-a făcut prea puțin. N-ar fi rău să-i mai încercăm și pe alții la butoane, măcar să nu-i lăsăm pe ăștia vechi să facă rădăcini prea adânci. Caracatița mi se pare deja prea mare, să-i mai tăiem din craci!
Raspunde

Gigi

Acum 2 luni

De ce acum e nevoie de " noi conexiuni rapide " ? Pana acum de ce nu au avut interes, nu s-a gandit nimeni ? Acum cand puterea de cumparare scade, se dezvolta romanii? Cine vrea sa ajunga unde?
Raspunde

L.C.K.

Acum 2 luni

Banii europeni se fura mai greu si cheltuielile pot fi verificate de organe de control ce nu sunt controlate de ciuma galbena si ciuma rosie, de aia!
Raspunde

Tudor

Acum 2 luni

Bine că la salarii acordate CJ Sibiu este între primele din țară! Asta contează!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

In judete ca Olt e nevoie de mai multe investitii, ca sunt mai in urma. Si ar trebui sa se faca si o detaliere a tipurilor de proiecte, e o analiza superficiala. De acolo vine s-ul din usr...
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 luni

jenele, ia un patent și taie-le mai scurte
Raspunde

Werty

Acum 2 luni

ce investitii sa faca, in aeroportul care zace gol dar este mare, in spitalul imaginar a carui valoare nu stiu cum sa o mai imparta sa le iasa lor mai bine (au marit suma in zona alte cheltuieli - de unde pot ciupi si ei), in pistele de biciclete facute in bataie de joc pe bani multi.. Asta este PNL si PSD aceasi ciuma cu alta culoare care ne conduc de peste 30 de ani spre sapa de lemn
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Echipa castigatoare

Acum 2 luni

Inca o manipulare grosolana a curcubeilor de la Usereu! Judetul nostru, administrat cu profesionalism de atata vreme de echipa PNL, nu are nevoie de fonduri europene, poate doar pentru a-si mai completa bugetul. Judetul nostru, prin nivelul de dezvoltare ridicat, are un buget enorm, pus la dispozitia companiilor gospodarilor sibieni, de dreapta credinta stramoseasca! Bogatia si bunastarea sunt valori ale PNL inca din epoca pasoptista! PNL e singurul partid care va scapa de PSD!
Raspunde

Q

Acum 2 luni

Nu mai folositi PNL si profesionalism in aceeasi fraza ca va faceti de ras
Raspunde

Curcubelul amoros

Acum 2 luni

Draga USR, cati lideri locali si-au dat demisia pana acum si cati membri de valoare au plecat rupand pamantul, de scarba a tot ce se intampla in mini-partiduletul vostru? Si ca sa nu uitam, ce a facut USR pentru acest judet? Desigur, nu ne referim la batai cu posetele, lupte cu ciorapii, isterie subcretina si mult defetism? Pup, pa!
Raspunde

Q

Acum 2 luni

Esti penibil. Nu imi dau seama daca esti prost sau doar ticalos
Raspunde

Alexandru Karadja

Acum 2 luni

Draga USR, toata lumea normala la cap va doreste un scor de 4,99% dupa redistribuire! Sa vi-i luati pe prapaditii de Barna, VV & Co si sa mergeti la tomberonul istoriei! Voi si toate gleznutele goale care va voteaza!
Raspunde

Q

Acum 2 luni

Vai mama ta!
Raspunde

Titi de la primărie

Acum 2 luni

Doamna Daniela ce zice de treaba asta? Sau e prea ocupată de contractele Total NSA și de apartamentul închiriat de la ei?
Raspunde

R

Acum 2 luni

Zice ca "Dezvolta Sibiul" dar nu cu bani europeni ca sunt mai greu de sifonat si poate vine Codruta dupa ea.
Raspunde

Sibian nehipster

Acum 2 luni

Doamna prezidenta USR, va rog sa ne transmiteti o situatie a cuantumului fondurilor europene atrase in mod concret de catre primarii USR din judetul Sibiu! Multumim anticipat!
Raspunde

Mihaela Popa

Acum 2 luni

Penibila madam Cibu! Primariile nu atrag fonduri europene! Sa intrebe la Primaria Sibiu de ce au facut stadionul pe banii nostri? USR Sibiu - cainii care latra la luna.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Denisa vacayvibes mindfullness

Acum 2 luni

Vrem locuri de joaca speciale pentru hamsteri și locuri de parcare rezervate doar celor care își neaga genul din naștere!
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 2 luni

2024 se apropie. Tic Tac Tic Tac Peee Neee Leee
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus