Vineri,
13.09.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Profesorii sibieni au dat meditații anul trecut în valoare totală de peste 4,85 milioane lei

Profesorii sibieni au dat meditații anul trecut în valoare totală de peste 4,85 milioane lei

388 de cadre didactice au declarat venituri din meditații, în sumă totală de 4.853.285 lei aferente anului fiscal 2022, potrivit informațiilor primite de Turnul Sfatului de la reprezentanții Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu (ANAF).

Raportat la nivelul venitului declarat pentru anul 2022, 14 contribuabili datorau contribuția de asigurări sociale (CAS) și contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS). Cei care aveau obligația de a plăti pe lângă impozitul pe venit aceste două contribuții sunt profesorii care au realizat un venit net în cursul unui an calendaristic - norma de venit sau venit determinat în sistem real - care depășește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare, înmulțit cu 12 luni.

În ceea de privește anul 2021, 343 de cadre didactice din Sibiu au declarat venituri din meditații în sumă totală de 3,38 milioane lei aferente acestui an fiscal. Numărul profesorilor care declară veniturile la stat a crescut comparativ cu anul 2018, anul în care obligativitatea declarării veniturilor din meditații a devenit obligatorie. Atunci, 341 de dascăli au declarat venituri în sumă totală de 2,41 milioane lei, transmit cei de la ANAF.

Raportat la nivelul venitului declarat pentru anul 2021, 8 contribuabili aveau obligația de plată a CAS și CASS, aceștia îndeplinindu-și obligațiile de declarare și de plată.

„Impozitul pe venit generează provocări deosebite de gestionare a problemelor de conformare. Inspectorii ANAF interacționează cu un număr mare de contribuabili, cu diferite niveluri de educație fiscală și cu situații economice și sociale diferite, în care aceștia sunt sau nu dispuși să se conformeze în mod voluntar. Astfel s-a elaborat Strategia de creștere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România 2023-2025, care urmărește să faciliteze conformarea contribuabililor și să asigure o bună gestiune a riscurilor de neconformare ale celor care nu doresc să își îndeplinească obligațiile prevăzute de legislația fiscală”, transmite Luiza Geambașu, purtător de cuvânt ANAF.

Potrivit acesteia, scopul principal al managementului riscurilor de neconformare în domeniul impozitului pe venit este reducerea decalajului fiscal în cel mai eficient mod, în principal prin acțiuni preventive, cum ar fi programele informative și procedurile simplificate, pentru a obține o rată mai mare de conformare a contribuabililor la înregistrarea fiscală și la depunerea declarațiilor fiscale, în mod corect și în timp util.

Astfel, prin acțiuni de verificare sau inspecție vor fi utilizate măsuri ori abordări adecvate pentru fiecare categorie de contribuabili, urmând a fi alocate resursele interne necesare într-un mod eficient.

„Printre obiectivele generale ale acestei strategii sectoriale se numără identificarea mai eficace a contribuabililor cu risc sporit de evaziune fiscală, ce are ca obiective secundare extinderea colectării și analizării datelor furnizate de terți pentru a identifica venitul nedeclarat, extinderea stabilirii bazelor de impozitare prin estimare pentru a permite impozitarea pe baza indicatorilor stilului de viață, valorificarea rațională a informațiilor primite prin sesizările privind fapte de natura evaziunii fiscale, creșterea ponderii verificărilor documentare realizate în afara inspecției fiscale / verificării situației fiscale personale privind contribuabilii plătitori de impozit pe venit, optimizarea calității inspecțiilor / verificărilor în segmentul contribuabililor cu risc fiscal ridicat, derularea de acțiuni de control fiscal la contribuabilii plătitori de impozit pe venit, cu impact în decalajul fiscal. În contextul celor expuse, AJFP Sibiu alocă resursele existente pentru controlul fiscal în funcție de prioritățile şi nivelul riscului identificat”, mai spune Luiza Geambașu.

Profesorii care nu plătesc riscă să fie executați silit

În ceea ce privește obligația de plată, în cazul în care debitorul nu își îndeplinește de bunăvoie această obligație, organul fiscal are competența de a lua măsuri de executare silită asupra bunurilor și veniturilor urmăribile ale debitorului, în scopul realizării creanțelor fiscale.

În acest sens inspectorii ANAF au intensificat anul trecut activitățile de îndrumare și asistență în domeniul fiscal.

Astfel, în perioada ianuarie - mai  2022, la nivelul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu s-a desfăşurat Proiectul Pilot „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditații/ activități educaționale și alte forme de învățământ” care a vizat stimularea conformării fiscale voluntare, în ceea ce privește înregistrarea fiscală și declararea veniturilor, a persoanelor fizice susceptibile de a realiza venituri din meditații/activități educaționale și alte forme de învățământ, care, potrivit legii fiscale, se încadrează în categoria celor din activități independente.

Acest proiect pilot a avut mai multe obiective specifice:

- Identificarea și testarea unor instrumente de lucru în zona conformării fiscale;

- Creșterea gradului de informare a contribuabililor care desfășoară activități de meditații/activități educaționale de pregătire suplimentară, generatoare de venituri, din zonele selectate;

- Creșterea conformării fiscale în cazul profesorilor preuniversitari care prestează servicii de meditații, prin creșterea: ratei de înregistrare fiscală, ratei de depunere a declarațiilor fiscale, volumului obligațiilor fiscale declarate.

În  cadrul proiectului au fost întreprinse următoarele măsuri:

- Transmiterea unor scrisori de informare personalizate pe categorii de contribuabili;

- Realizarea unui ghid privind impozitarea veniturilor din meditații (similar ghidurilor realizate de către ANAF pentru alte categorii de venituri) și popularizarea  acestuia;

De asemenea, a fost elaborat și publicat pe site-ul Agenției, în secțiunea „Asistență contribuabili”, subsecțiunea „Servicii oferite contribuabililor”, rubrica „Ghiduri curente și alte materiale informative”, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice.

Ghidul elaborat de ANAF a fost publicat de Ministerului Educației pe site-ul propriu.

Oficiul Național al Registrului Comerțului a publicat pe site-ul propriu, pe pagina principală a instituției, un anunț prin care contribuabilii sunt informați cu privire la materialele informative elaborate de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

- Popularizarea sistemului de impozitare pe bază de norme de venit, aplicabil şi veniturilor din meditaţii;

- Organizarea unui webinar cu tema" Completarea și depunerea Declarației Unice pentru veniturile obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice".

„Apreciem că proiectul pilot desfășurat la nivelul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu a avut o influență semnificativă în creșterea numărului de contribuabili care au declarat venituri din meditații (11,59% pentru anul 2022 față de anul 2021), precum și a venitului net obținut (peste 43% pentru anul 2022 față de anul 2021)”, încheie Luiza Geambașu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Carcotel

Acum 1 an

Si cum ramane cu cei care nu declara veniturile din meditatii?
Raspunde

@@@

Acum 1 an

Au gasit cei mai mari evazionisti: profesorii! De rasul curcilor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ceac Noris

Acum 1 an

Profesorul dulap fizician este un exemplu ,dar nu trebuie generalizat! Asta avea spatele asigurat de furnir de inalta calitate !
Raspunde

Elevul

Acum 1 an

Credeti ca declara toată suma? Doar nu sta nimeni după ei sa vadă câți elevi și câte ore dau meditații.
Raspunde

Cetățean

Acum 1 an

Meditații multe generații și mai tâmpite!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AlisonBurgers

Acum 1 an

Si totusi un singur profesor a reusit sa-si achizitioneze 6 case la veatza lui. Restu de ce nu ? Ghinion ...
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Ei, si daca au dat ce-i?! Daca n-ar fi cerere, n-ar fi nici oferta! Copiii sa fie atenti la clasa ca sa invete, parintii sa-i educe in asa fel incat sa fie atenti la clasa, sa vina cu lectia pe jumatate invatata de la clasa, nu sa se culce pe-o ureche ca le dau meditatii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus