Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Astrid Fodor mai face o încercare pentru a convinge consilierii să aloce banii pentru Fabrica de Cultură. „Un proiect vital”

Astrid Fodor mai face o încercare pentru a convinge consilierii să aloce banii pentru Fabrica de Cultură. „Un proiect vital”

ACTUALIZARE 27 IULIE: Proiectul a fost aprobat de consilierii sibieni unanim. La ședință a fost prezent și directorul TNRS, Constantin Chiriac.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Primarul Sibiului insistă pe lângă consilierii locali să aprobe participarea municipiului la licitația publică organizată în vederea achiziționării terenului și construcțiilor ce alcătuiesc Fabrica de Cultură. Astrid Fodor propune aceeași sumă – 5,29 milioane euro fără TVA. La ședința trecută, consilierii PNL au respins proiectul, motivând că suma trebuie să fie micșorată.

Petru ședința consiliului local Sibiu, ce va avea loc pe 27 iulie, primăria a inclus pe ordinea de zi din nou proiectul privind participarea municipalității la licitația de achiziționare a Fabricii de Cultură. Luna trecută, liberalii au cerut, iar primarul Sibiului a acceptat, retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, care prevedea creșterea bugetului alocat achiziției de la 5,1 la 6,29 de milioane de euro (cu tot cu TVA), această din urmă sumă fiind prețul minim cerut în licitații de firma care administrează insolvența Construcții SA.

La începutul ședinței trecute, liderul de grup al consilierilor liberali, Adrian Bibu, a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi, pentru a fi mai bine analizat. „Grupul PNL susține ideea achiziționării Fabricii de Cultură, cu următoarea mențiune: ne-am dori, doamna primar, să retrageți astăzi de pe ordinea de zi acest proiect, pentru că ne dorim să analizăm mai bine, pentru câteva zile, proiectul. Vorbim o sumă importantă și poate facem apoi o ședință extraordinară ca să nu încurcăm bunul mers al lucrurilor”, a spus Bibu.

Primarul Astrid Fodor a fost de acord cu un timp mai îndelungat de analiză. „Domnule secretar, retrag de pe ordinea de zi, atunci, proiectul. Toată lumea trebuie să fie convinsă că pentru ceea ce decide că «da» este bine”, a declarat Astrid Fodor.

Proiectul de hotărâre pregătit pentru ședința din această lună are același conținut. Singura diferență o găsim în raportul de specialitate al Direcției de patrimoniu și cadastru. Este precizat că pe lângă cele aproape 3 milioane de lei venituri estimate din organizarea de evenimente, alți 530.000 de lei pe an pot fi economisiți din neplata chiriei, rezultând un total de 3,5 milioane de lei. Totodată, raportul conține câteva argumente suplimentare în care este explicată necesitatea achiziționării:

 

„(...) fără spaţiul dezvoltat de Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu la Fabrica de Cultură, care a devenit în timp un pol cultural universal, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu nu ar fi putut ajunge, printre cele mai apreciate şi valoroase festivaluri de artele spectacolului din lume.

Având în vedere faptul că Fabrica de Cultură a devenit un spaţiu cultural alternativ unic al României şi reuneşte an de an la Sibiu cele mai apreciate spectacole ale lumii, cât şi posibilităţile pe care le oferă acest spaţiu pentru viitorul comunităţii sibiene, se dovedeste evidentă necesitatea continuării şi dezvoltării acestui proiect - organism vital.

Graţie experienţelor cumulate, pe parcursul a treizeci de ani, ale Festivalului lnternational de Teatru de la Sibiu, Teatrului National Radu Stanca Sibiu, Scolii de Teatru și Management Cultural, Bursei de Spectacole de la Sibiu, acest obiectiv va deveni o investiţie culturală fundamentală, nu numai pentru Sibiu şi regiune, dar şi pentru România şi Europa.

Spaţiul outdoor care are un pod rulant uriaş, în timp, se intenţionează să fie transformat într-un spaţiu alternativ pentru artele spectacolului de stradă, după modelul construit în Marsilia.

Totodată, aşa cum se evidenţiază şi în Studiul de prefezabilitate pentru Centrul de Spectacole şi Conferinţe, Fabrica de Cultură poate oferi industriilor culturale şi creative, precum şi turismului pe segmentul MICE, un argument în plus pentru a deveni mai competitive şi care să genereze atât locuri de muncă, cât şi creştere economică la nivel local şi regional.

Achiziţia construcţiei şi terenului Fabrica de Cultură este un proiect important şi un potenţial generator de venituri suplimentare provenite din organizarea de evenimente (cultural- artistice, sociale si educationale”, se arată în raportul de specialitate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5902

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

13 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 10 luni

Ar fi interesant sa ne spuna ''specialistii'' Primariei Sibiu care ar fi suma adaugata maruntisului de 6,29 milioane euro pentru a se construi un teatru nou.De preferat bani din fonduri europene,asa cum dorea dl Chiriac.De preferat toti banii din fonduri europene!
Raspunde

Bobes claudiu

Acum 10 luni

Cand vom avea si noi un patinoar decent la sibiu pentru copii nostrii, pentru sport?
Raspunde

Pe patinatori ii doare in patina

Acum 10 luni

Zici? Patinoarul de pe Scoala de Inot s-a inchia acum 2-3 ani fiindca nu se ducea nimeni.
Raspunde

Claudiu

Acum 10 luni

Discutam de un patinoar decent. A se vedea patinoarul din brasov spre exemplu, a se vedea si cat de solicitat este, chiar si cel din targu mures, Vorbim de patinoar decent - acoperit, geata intretinuta si preturi decente nu prohibitive.
Raspunde

Gigi

Acum 10 luni

Exista zeci de mii de metri patrati in buricul orasului pe care s-ar putea construi atat o parcare subterana pe mai multe nivele care ar decongestiona zona centrala, cat si un teatru impresionant si spatii verzi deasupra. Parca dl. Chiriac avea o idee "spectaculoasa" in privinta Cazarmii 90 prin anul 2018. De ce nu se urmareste o astfel de idee si se cauta mutarea "culturii" la periferie unde majoritatea sibienilor probabil nu vor ajunge in cursul anului, ci va fi folosita doar in timpul festivalului de teatru, cat va mai tine acesta, avand in vedere circăria in care s-a transformat in ultimii ani. Lipsa de viziune si interese ascunse din partea administratiei, o mizerie.
Raspunde

Un cetățean

Acum 10 luni

Nu se vrea sa se construiască în Cazarma 90, aceasta este o parcare privata și sunt multi bani la mijloc. Iohannis ar fi vrut să facă o continuare a târgului de Crăciun în Cazarma 90 dar s-au tras sfori și s-a făcut piata Haberman lângă teatru, doar ca să nu strice parcarea privată de la cazarma 90. După părerea mea cel mai bun loc pentru un nou teatru era unde e Piata Haberman, doar că la noi in Romania banul este mai important decât dorințele cetățenilor.
Raspunde

Canaris

Acum 10 luni

Care privată că Primaria încasează parcarea... Vorbești să nu taci...
Raspunde

Claudiu

Acum 10 luni

Un patinoar, un bazin de înot pt copii noștri pe când? Cultura, cultura dar copii mai fac și sport, pentru sănătatea lor!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 10 luni

Asta vi-i maneaua de la ferma de postaci, patinoarul? Se face și ăla, tu plătește taxe, să fie bani.
Raspunde

Claudiu

Acum 10 luni

Licitatiile trecute nu s-a inghesuit nimeni. Nu se va inghesui nici acum. Si pretul va continua sa scada Tot nu inteleg de ce si de unde graba sa dam exact pretul cerut (printr-o majorare de buget) cata vreme nu alearga nimeni -cu exceptia primariei- dupa respectiva locatie
Raspunde

Ogarul visiniu

Acum 10 luni

corect.intra graba in ...la slaba !nu se va prezenta nimeni la licitatie ,va scadea pretul e palma pe care piata o da evaluarii facute contabil.si mai lasati=o usor cu textele gen:Fabrica de Cultura, Proiect Vital,Pol Cultural Universal,etc.Consilierii PNL si restul stiu ce inseamna anul 2024 nu-i asa?SUNT PREA MULLTI BANI ! ....ai sibienilor,ai nostrii ...aveti grije, va vedem !
Raspunde

Sibian

Acum 10 luni

Din 2007 si in cea mai saraca tara din lume se reusea construirea unui teatru, a unei sali de spectacole moderne demne de un oras de marimea Sibiului. Dupa 15 ani nu s-a facut absolut nimic in acest sens, se discuta de proiecte absurde cu cele mai scumpe firme de consultanta din lume aduse de acest Chiriac, iar acum se doresc bani multi pentru o baza de constructii, o alta idee bolnava a lui Chiriac, care nu o sa rezolve problema Sibiului, dimpotriva o va adanci. Sa fortezi spectatorii, in special cei straini de Sibiu, sa mearga in cea mai oribila zona din oras mi se pare o prostie. Chiriac este direct vinovat pentru ca Sibiul nu are nicidupa atatia ani o sala de spectacole, dupa care primaria care efectiv nu face nimic in acest sens si asculta orbeste de un idiot
Raspunde

Sdfgdsfg

Acum 10 luni

prea multi bani pentru nimic si mai ales in zona aceea cand acei bani ar putea fi folositi mai bine pentru a se construi ceva nou nu ceva vechi care dupa ce va fi cumparat cu un purcoi de bani va cere alti bani pentru investitii de refacere/reparare si modernizare aducand costul acelei zone la niste sume fabuloase mult peste ce s-ar putea construi nou de la zero...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus