Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Proiectul de achiziție a Fabricii de cultură cu 6,3 mil. de euro a fost retras de la vot. „Vorbim de o sumă importantă”

Proiectul de achiziție a Fabricii de cultură cu 6,3 mil. de euro a fost retras de la vot. „Vorbim de o sumă importantă”

Liberalii au cerut, iar primarul Sibiului a acceptat, retragerea de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local de miercuri a proiectului de hotărâre referitor la achiziția spațiilor Fabricii de cultură. Proiectul prevedea creșterea bugetului alocat achiziției.

Este vorba de ședința aferentă lunii iunie a Consiliului local Sibiu, pe a cărei listă a fost inclus un nou proiect referitor la achiziția halelor de aproape 6.800 de mp și a altor 27.000 de mp de teren, din cadrul Fabricii de cultură (fostul spațiu de producție al Construcții SA, transformat în spațiu de evenimente culturale). Proiectul prevedea creșterea bugetului pentru cumpărarea acestor imobile de la 5,1 la 6,29 de milioane de euro (cu tot cu TVA), această din urmă sumă fiind prețul minim cerut în licitații de firma care administrează insolvența Construcții SA.

La începutul ședinței, liderul de grup al consilierilor liberali, Adrian Bibu, a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi, pentru a fi mai bine analizat. „Grupul PNL susține ideea achiziționării Fabricii de cultură, cu următoarea mențiune: ne-am dori, doamna primar, să retrageți astăzi de pe ordinea de zi acest proiect, pentru că ne dorim să analizăm mai bine, pentru câteva zile, proiectul. Vorbim o sumă importantă și poate facem apoi o ședință extraordinară ca să nu încurcăm bunul mers al lucrurilor”, a spus Bibu.

Primarul Astrid Fodor a fost de acord cu un timp mai îndelungat de analiză. „Domnule secretar, retrag de pe ordinea de zi, atunci, proiectul. Toată lumea trebuie să fie convinsă că pentru ceea ce decide că «da» este bine”, a declarat Astrid Fodor.

Mai scade prețul?

Discuțiile pe acest subiect au loc în contextul în care în luna mai a anului trecut, același Consiliu local aproba, la propunerea conducerii Primăriei, alocarea unui buget de 5,1 milioane de lei, cu tot cu TVA, pentru achiziția Fabricii de cultură.

În martie anul acesta, Casa de insolvență Transilvania – lichidatorul judiciar al Construcții SA – a scos la vânzare Fabrica de cultură, însă pentru o sumă mai mare decât cea alocată de CL Sibiu, și anume pentru 6,29 de milioane de euro, cu tot cu TVA. Nici la licitația din martie, nici la cea din aprilie 2023, Fabrica de cultură nu a fost cumpărată. Conform cutumelor, după mai multe proceduri de licitație la care un bun al unei firme în insolvență nu este valorificat, prețul acestuia poate fi scăzut (de obicei cu 25%, în primă fază).

În proiectul care acum a fost retras de pe ordinea de zi, reprezentanții administrației locale arată că au angajat un evaluator acreditat ANEVAR – CMB Smart Eval SRL – care a întocmit un raport referitor la valoarea Fabricii de cultură. „Raport din care rezultă că valoarea de piață a imobilului – construcții și teren, inclusiv bunuri mobile (rezervorul de apă cu grupul de pompare pentru incendiu, cinci poduri rulante din interiorul și exteriorul halelor care deservesc evenimentele culturale) este apropiat de prețul imobilului propus la licitația publică care se va organiza în cadrul procedurii de insolvență de către lichidatorul judiciar, conform comunicărilor publice ale acestuia”, se arată în documentația care însoțește proiectul de hotărâre retras de pe ordinea de zi.

Între timp, societatea care administrează insolvența societății Construcții SA a anunțat o nouă licitație în care scoate la vânzare Fabrica de cultură, programată în ziua de 18 iulie 2023. „În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitația se va relua în data de 25.07.2023 (ora 12:00), în aceleaşi condiţii”, se mai arată în anunțul lichidatorilor de la CITR Transilvania.

Consultă aici, în format integral, proiectul de hotărâre retras de pe ordinea de zi

Citește și 11.000 de euro pe lună, plus TVA: chiria plătită de Teatru pentru Fabrica de cultură

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Claudiu

Acum 11 luni

Povesti nemuritoare și gogoși umplute cu vax !!! "Evaluatorul acreditat ANEVAR – CMB Smart Eval SRL" este același SRL din Talmaciu care a făcut evaluarea și pentru terenul de la Tursib SA. Mare (și serioasă) firmă, mare; înființată în urma cu 5 ani , cu cifră de afaceri de 281 230 lei în 2022 și un singur angajat. Mi se pare logic să fie angajată cu repetiție de către primăria Sibiu; și daca eu stiu legătura dintre respectivul evaluator și Construcții SA, precis o știe și jumate din primărie. Doar că, na, de ce ar vorbi careva ? Simplu și la obiect. Până acum nu s-a prezentat nimeni la licitație. Se scade prețul cu 25%; si tot e mult și tot nu se prezintă nimeni. Și mai scade încă o dată cu încă 25 %..... Și-atunci, de ce s-ar creste suma totală de la 5,1 la 6,29 milioane de euro, când deja se știe ÎN MOD CLAR că trebuie doar să stai relaxat și să poți cumpăra cu 3.825 și fară să mai aștepți să scadă încă o dată pentru că nu există doritori la suma actuală ? Care e graba ?!! Pentru cine sau de ce se mai adaugă UN MILION ( 1 milion nu 1 leu) de euro la ceva CARE ORICUM NU SE VINDE ? Oricine din primărie , de la primar și până la portar, oricine și cu cuvinte proprii poate în vreun fel nega evidența că (nu) e o mega afacere doar că nu în folosul orașului sau al sibienilor ?
Raspunde

Kokos

Acum 11 luni

Pai daca la primele 2 licitatii nu s- a inscris nimeni , de ce de grabeste primaria sa cumpere cu 6.3 milioane euro??? Sa mearga la lichidator si sa-i propuna 3 milioane , cu siguranta va accepta , ca oricum nu vine altcineva.
Raspunde

Claudiu

Acum 11 luni

Simplu, nu ? Si exact ce am zis eu La urmatoarea licitatie, pretul de pornire va fi cu aproximativ 25% MAI MIC din start. Conform "cutumelor". Si afacerea mizerabila fix asta e: majoram cu un milion peste deja cei 5 si cumpararam la peste 6 ceva ce nu s-a vandut la 5 inainte sa se prinda boborul ca se putea lua chiar si sub 3.5. Daravela se incheie, praful se asterne si nimeni nu mai guita pe tema data peste cele 3 zile clasice. Si-uite asa, mananca si gura lor (a catorva) ceva consistent fara prea mare efort sau bataie de cap; ca doar sa ridici o mana in semn de "Da" nu e aeronautica
Raspunde

Corbul

Acum 10 luni

Orice idiot știe că în insolvență, de regulă se cumpără mai avantajos. Doar oamenii de știință ai Primăriei se agită să mărească oferta, de parcă ar fi cineva interesat de ruinele alea pe mai mult de 2 mil euro. Dar na... loja e lojă. Fratele Tușineanu trebuie salvat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus