Cinci profesori din județul Sibiu au obținut nota zece la examenul de definitivat. Vlad-George Gheorghe, Elena Daniela Statie, Cristina-Maria Ghincea, Roxana-Maria Zimmer și Cecilia-Eugenia Crăciun sunt cei cinci care au reușit să avanseze în cariera didactică cu nota zece.
Toți sunt pasionați de învățământ și spun că examenul de definitivat a implicat multă muncă, implicare și dedicare, iar rezultatele au fost pe măsură.
Citește și: Cinci cadre didactice din Sibiu au luat 10 la Definitivat. 78,44%, rata de promovare
„Nu este un examen ușor”
Elena Daniela Statie are 28 de ani și lucrează la Centrul Școlar de Educație Incluzivă numărul doi din Sibiu de aproximativ trei ani. Crede că este o persoană răbdătoare, calitate cu ajutorul căreia poate lucra foarte bine alături de copii.
„Sunt din Râmnicu Vâlcea, am terminat Liceul de Arte din Râmnicu-Vâlcea și Facultatea de Psihologie din Sibiu. Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, consider că am multă răbdare și acesta este un avantaj important în lucrul cu elevii. Am susținut examenul de titularizare în urmă cu trei ani, nota, de asemenea, a fost una destul de mare, 9, 45. Am reușit să găsesc un post de profesor-educator la această școală. Este a treia oară când susțin acest examen și de această dată am și finalizat cu brio, după cum arată și rezultatele. Nu este un examen ușor, presupune practică, inspecții la clasă, un dosar, un portofoliu, dar și proba scrisă. Este nevoie de multă pregătire, de experiență la clasă, în ultimele luni m-am concentrat foarte mult pentru a avea rezultate bune”, a spus aceasta pentru Turnul Sfatului.
„Am avut mult de învățat, am zis pas festivalurilor, excursiilor, ieșirilor”
Cristina-Maria Ghincea are 25 de ani și este din Cristian, județul Sibiu. De doi ani lucrează la Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă Turnu Roșu.
„Am lucrat un an suplinitor pe Filarmonicii, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă numărul 1. Am făcut facultatea și masterul de psihologie clinică în Sibiu. Am făcut practică în anul doi de facultate chiar pe Filarmonicii și mi-am dorit să cunosc acest domeniu mai ales pentru că îmi doream să lucrez alături de copii și am spus că trebuie să încerc”, a explicat aceasta.
Despre examenul de definitivat spune că a fost unul complex și dificil.
„Nu ține doar de ultimul examen, toată această experiență începe chiar din primele zile când începi să-ți faci activitatea. Inspecțiile sunt dificile mai ales când nu ai atât de multă experiență. Am avut mult de învățat, am zis pas festivalurilor, excursiilor, ieșirilor și m-am pregătit, sunt neașteptate rezultatele”, a concluzionat Cristina.
„Nu m-am concentrat pe emoții, pe presiune, m-am concentrat pe ce am avut de învățat și pe cerințele din timpul examenului”
Roxana-Maria Zimmer are 34 de ani și lucrează la o grădiniță, în Porumbacu de Jos. Examenul a fost dificil și pentru ea, dar a reușit să învingă emoțiile și să obțină nota zece. S-a pregătit timp îndelungat, iar rezultatele sunt pe măsură.
„Eu sunt din Craiova, dar locuiesc de doi ani în Sibiu, am studiat Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar la Craiova. Am locuit o perioadă în altă țară, am lucrat și acolo în educație, m-am reîntors în România, am venit direct la Sibiu și fac parte din programul Teach for Romania. Profesez la Porumbacu de Jos, la grădiniță, la grupa de preșcolari.
Este un examen destul de dificil, este multă presiune, poți să treci sau nu, nu există nicio cale de mijloc, dar dacă te pregătești, va fi bine. Nu m-am concentrat pe emoții, pe presiune, m-am concentrat pe ce am avut de învățat și pe cerințele din timpul examenului. Dintotdeauna mi-a plăcut să lucrez în educație. Mama mea este educatoare, poate cumva asta m-a influențat să aleg acest domeniu. Când eram mică mă mai lua cu ea la școală, stăteam în ultima bancă și eram foarte atrasă de felul în care interacționa cu micuții”, a spus aceasta.
Printre candidații de 10, o campioană națională la Judo
Cecilia Eugenia Crăciun are 40 de ani și este fostă campioană Națională la Judo. De un an este profesor de Educație Fizică și Sport la Clubul Sportiv Școlar Șoimii Sibiu.
„Am lucrat 15 ani la Primăria Municipiului Sibiu pe postul de inspector de specialitate, apoi am fost șef serviciu juridic și achiziții publice la Baia Populară. Eu am terminat Facultatea de Științe, specializarea Sport, Facultatea de Drept și Facultatea de Litere și Arte. Am fost sportivă de performanță, am făcut 11 ani de zile Judo și acum, la clubul sportiv școlar, sunt profesoară de educație fizică cu specializarea Judo. Am învățat, am luat foarte în serios acest examen și mi-a plăcut pentru că am vrut să înțeleg cum se dezvoltă un copil, am pus foarte mult accentul pe copii. Am vrut să văd cum se dezvoltă armonios un copil și cum îl poți educa în acest sens, mai ales că sunt mama unei fetițe de patru ani”, a spus aceasta.
Vlad-George Gheorghe este al cincilea dascăl care a obținut nota zece și este profesor de religie la Școala Gimnazială Ion Luca Caragiale. Tânărul nu a vrut să ofere mai multe detalii despre experiența sa la examenul de definitivat.
Despre examenul de definitivat
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației, rata de promovare (medii mai mari sau egale cu 8) este de 76,97% (70,8% în 2022 și 72,9% în 2021), iar 131 candidați au obținut nota 10 (187 în 2021). Au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea eventualelor contestații, 5.905 candidați cu medii între 8 și 10. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.
Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.
Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.
Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: definitivat examen sibiu , profesori de 10 la definitivat , profesori definitivat sibiu , definitivat sibiu
Vizualizari: 14579
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Kokos
Acum 9 ore
Pastor marginas
Acum 10 ore
Kokos
Acum 10 ore
Gabytza Gabor
Acum 11 ore
Lutte