Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
16°C

TNRS înlocuiește o comedie ce urma să fie montată la Sibiu de Horațiu Mălăele. „Purtăm încă discuții”

TNRS înlocuiește o comedie ce urma să fie montată la Sibiu de Horațiu Mălăele. „Purtăm încă discuții”

Cunoscutul actor și regizor Horațiu Mălăele urma să monteze în acest an la Sibiu o comedie. Administrația teatrului național din Sibiu anunță că schimbă spectacolul din cauza stării de sănătate, însă speră că până la sfârșitul anului publicul sibian va putea urmări o producție a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) în regia marelui actor.

Programul minimal anual pentru anul 2023 al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu a fost aprobat la începutul anului prin hotărâre a consiliului local. Programul prevede realizarea a 49 de proiecte în cadrul secției de limbă română a teatrului, cu un buget de aproape 2 milioane de lei, precum și 24 de proiecte în cadrul secției de limbă germană cu un buget de 809.500 lei.

Proiectele de la secția română includ pe lângă agenda de spectacole realizarea a mai multor spectacole de către regizori cunoscuți în țară. Spre exemplu, în 2023 la TNRS publicul sibian a putut urmări deja în premieră „Livada de vișini”, de Anton Cehov în regia lui Dumitru Acriș; iar în luna mai a avut loc premiera „Ora în care nu știam nimic unii de alții” de Peter Handke, un spectacol de Leta Popescu și Bogdan Spătaru, bazat pe scenariul autorului câștigător al Premiului Nobel în 2019.

Totodată, au fost prevăzute realizarea unor spectacole în regia lui Horațiu Mălăele, Bobi Pricop, Mariana Cămărășan, Bogdan Sărătean și Florin Coșuleț.

Programul pentru 2023 al TNRS a fost modificat o dată în luna mai, prin rectificarea sumelor destinate pregătirii unor spectacole, iar pentru ședința de azi a Consiliului local este propusă o nouă modificare a acestuia. Printre altele, conform raportului de specialitate întocmit de administrația teatrului sibian, se menționează că în urma şedinţei de lucru cu regizorul Dumitru Acriş pentru cea de-a doua producţie a secţiei române, „am stabilit de comun acord, titlul „Pescăruşul” de A.P. Cehov, proiect programat a se desfăşura în perioada iulie - octombrie 2023”.

De asemenea, proiectul propune înlocuirea spectacolului ce urma să fie montat la Sibiu în regia lui Horaţiu Mălăele cu un spectacol în regia lui Andrei și Andreea Grosu.

„Totodată, din motive ce țin de anumite probleme de sănătate ale regizorului Horaţiu Mălăele acesta este indisponibil pentru comedia programată a fi realizată anul acesta, aşadar vă rugăm să aprobaţi înlocuirea lui Horaţiu Mălăele, cu regizorii Andrei și Andreea Grosu, care vor monta o comedie cu trupa de actori a TNRS. Bugetul propus ar rămâne acelaşi, respectiv 300 mii lei”, se mai menționează în document.

Am întrebat reprezentanții TNRS dacă se cunoaște ce comedie urma să realizeze cunoscutul actor și regizor la Sibiu și dacă aceasta ar fi fost prima colaborare a lui Mălăele cu teatrul din Sibiu. Directorul TNRS, Constantin Chiriac ne-a transmis că speră că până la sfârșitul anului „îl vom avea ca regizor la una dintre producțiile Teatrului”.

„Purtăm încă discuții despre variantele de titlu pe care dl Horațiu Mălăele le-a propus Teatrului Național și Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Prezența domniei sale în Festival de-a lungul timpului a fost întotdeauna o sărbătoare, iar dorința de a-l avea ca autor de spectacole pentru Teatrul Național și pentru Festivalul Internațional de Teatru este o prioritate.

Ne dorim să securizăm posibilitatea ca domnia sa să aibă un dialog creator cu actorii TNRS și să putem să găsim o perioadă mai puțin dificilă decât începutul de iarnă pentru a aduce la lumină una dintre propunerile pe care le-a făcut. Îi asigurăm pe toți spectatorii că eforturile noastre de a-l avea ca regizor la una dintre producțiile Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu vom încerca să fie încununate de succes” – Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

Horațiu Mălăele este actor român de teatru, film și televiziune. S-a născut la 1 august 1952. A absolvit în 1975 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti, secţia Actorie, clasa prof. univ. Octavian Cotescu.

“Când m-am născut, nu erau semne de vreo reușită a mea în viață. Aveam un strabism foarte pronunțat, eram dislexic și abia citeam, toți cei din jur râdeau de mine – profesori și copii, eram numit “prostu’ clasei”, mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate, mi se spunea mereu că desenez urât și atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferință. Înțelesesem că sunt prost, urât, și că nu sunt bun de nimic. Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns și a vorbit puțin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi și mi-a spus clar: ‘Tu ești un geniu.’ Iar eu am început să fiu.”

Horaţiu Mălăele răspândeşte bună dispoziţie când urcă pe scenă. Cu glume tandre, precum „M-am îmbrăcat în negru fiindcă am auzit că sunteţi morţi după mine”, actorul posedă rarul rar de a ţine sala trează şi în emoţie fără să facă aproape nimic, scrie în biografia de pe site-ul dedicat vieții și activității sale. Mălăele a ajuns la Bucureşti într-un moment de glorie al teatrului românesc. A jucat primul rol în 1974, la Studioul Casandra, intepretându-l pe Fabinard, în spectacolul „Pălăria florentină” de Eugène Labiche, în regia lui Ovidiu Schumacher. A continuat apoi să interpreteze roluri pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, unde a fost încurajat şi promovat de regizoarea Cătălina Buzoianu. A regizat și jucat la Teatrul Național București, Teatrul de Comedie, Teatrul „Bulandra”, Teatrul „Odeon”, Teatrul „Nottara”, precum și a avut zeci de roluri în mai multe filme în perioada 1974-2021.

Amintim că ieri, 26 iulie, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a pus în vânzare biletele pentru reprezentațiile lunii septembrie, care includ trei premiere

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus