Duminică,
24.09.2023
Cer Senin
Acum
25°C

Statele Unite restricţionează Programul Visa Waiver pentru Ungaria

Statele Unite restricţionează Programul Visa Waiver pentru Ungaria

Statele Unite au impus marţi restricţii în cadrul Programului Visa Waiver pentru toţi deţinătorii de paşapoarte ungare, informează Reuters, citat de Agerpes.

Ambasada americană la Budapesta a comunicat că perioada de valabilitate oferită cetăţenilor Ungariei în cadrul sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) scade de la doi ani la un an şi va fi permisă câte o singură intrare în SUA.

Reprezentanţa diplomatică a menţionat că Ungaria a acordat cetăţenia între 2011 şi 2020 etnicilor maghiari din ţările vecine "fără a exista măsuri adecvate de securitate pentru verificarea identităţii acestora".

Au devenit astfel cetăţeni ai ţării peste un milion de maghiari, dintr-un calcul politic al premierului Viktor Orban, care a obţinut astfel voturi în plus la alegerile ulterioare, notează Reuters.

În contextul noilor prevederi în cadrul programului Visa Waiver, Reuters observă că relaţiile între Washington şi Budapesta au fost afectate recent de întârzierea votului în parlamentul ungar pentru aderarea Suediei la NATO. Chiar luni, partidul de guvernământ FIDESZ a boicotat o sesiune parlamentară convocată de opoziţie pentru ratificarea extinderii alianţei, care în cele din urmă nu a mai fost supusă la vot.

Un alt motiv de dezacord este restricţionarea de către guvernul naţionalist a drepturilor minorităţilor sexuale - lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali etc.

Reuters reaminteşte că SUA au interzis în 2014 accesul a şase cetăţeni ungari, ca un avertisment pentru guvernul anterior, condus tot de Orban, în vederea renunţării la unele politici ungare care ameninţau valorile democratice.

Un oficial guvernamental american de rang înalt a declarat agenţiei citate - care nu îi dezvăluie numele - că modificările anunţate marţi nu se aplică celorlalte 39 de ţări participante la Programul Visa Waiver, ci sunt "specifice Ungariei". "Există o problemă de sistem, şi anume că au fost emise sute de mii de paşapoarte între 2011 şi 2020 fără a exista cerinţe de verificare a identităţii".

Întrebat dacă măsura este legată de alte probleme care au creat fricţiuni între guverne, oficialul a răspuns că "Statele Unite urmăresc îndeaproape deciziile Ungariei", însă decizia nu trebuie interpretată ca un mesaj despre alte subiecte.

El a susţinut că vulnerabilităţile de securitate ale Ungariei fuseseră identificate cu mult timp înaintea invaziei ruse în Ucraina.

Image by Angelique Johnson from Pixabay

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Larissa mindfullness

Acum 1 lună

Hello guys! Asa le trebuie acestor netrebnici care sunt putinisti si nu imbratiseaza noile valori mondiale! Slava Ucrainei!
Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

Un comunicat intr o limba de lemn clara din care eu cel putin n am inteles nimic. Asa ca vin cu niste intrebari : 1. Maghiarii aveau pina acum nevoie de viza pt a inta in SUA sau nu...sau o sa aiba nevoie de acum inainte? 2. Daca Romania s ar colora in culorile curcubeului si ar liberaliza absolut toate cerintele LGBT...am mai avea nevoie de viza pt a intra ca turisti in SUA??? Ca vad ca pare se asta e marea prob a Ungariei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus