Darea în utilizare a pistei de biciclete de pe malurile Cibinului a fost unul din rarele momente în care primarul Sibiului, Astrid Fodor, a făcut o inaugurare cu tăiere de panglică.
„Astăzi a avut loc recepția la terminarea lucrărilor și nu am vrut să mai amânăm deschiderea acestui obiectiv, astfel încât cei interesați să poată circula din acest sfârșit de săptămână”, și-a început Astrid Fodor alocuțiunea, vineri după-amiaza, în zona podurilor peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia.
În fața unei mulțimi în care numărul bicicliștilor creștea continuu, Astrid Fodor a arătat că „este cel mai spectaculos și ambițios proiect în ceea ce privește mobilitatea cu bicicleta în Sibiu”. „Valoarea totală a proiectului este de 11,4 milioane de euro, din care numai 230.000 de euro este contribuția Sibiului”.
Citește și Fotografii spectaculoase cu noua pistă de biciclete a Sibiului. A fost inaugurată vineri
Primarul a transmis și un răspuns criticilor potrivit cărora proiectul a fost prea invaziv în zona verde a Cibinului. „Vreau să vă asigur că nu am stricat nimic, dimpotrivă, am adus plus-valoare. S-au plantat peste 400 de pomi și sute de arbuști, dar și plante de luncă, unele care înfloresc din primăvară și până în toamnă”, a arătat Astrid Fodor.
Ea a mai subliniat faptul că proiectul va beneficia în scurt timp de extinderi și intervenții punctuale: prima, care va fi finalizată până la finele acestui an, tot cu aceiași constructori, va fi în zona podului Libertatea, acolo unde proiectul inițial nu a prevăzut nicio variantă care să elimine conflictele cu traficul rutier. În cadrul unui nou proiect, tot din fonduri europene nerambursabile, în vara aceasta vor începe lucrările de subtraversare a podului Libertatea și de conectare a celor două tronsoane de pistă de biciclete întrerupte în prezent de acesta.
„Este o pistă care conectează cartierele Gușterița, Reșița, de cartierul Ștrand. Mai mult, pe această pistă se poate ajunge cu bicicleta, în siguranță, până în Rășinari. Pe acest traseu până spre Rășinari mai sunt mici întreruperi pe care le vom rezolva prin următoarele proiecte pe care le vom depune pentru a obține finanțare”, a mai promis Astrid Fodor.
Constructorul: unii au spus că durează prea mult
„Pe cât de ambițios a fost acest proiect, pe atât de reușit este. Am avut șansa ca acest contract să fie câștigat de Con-A, pentru că a fost nevoie de un constructor cu experiență cu ajutorul căruia să adaptăm constant proiectul. Vreau să mulțumesc domnului Mircea Bulboacă și domnului Sorin Cristea și felicit pe fiecare dintre cei care au lucrat la acest proiect. Este o lucrare de referință și sper că va fi folosită intensiv”, a dat cuvântul Astrid Fodor constructorilor.
La fel ca și la inaugurarea noului stadion municipal, de anul trecut, Mircea Bulboacă, președintele grupului Con-A, a amintit de angajamentul pe care societatea de construcții pe care a înființat-o îl are față de Sibiu. „Bucuria finalizării unei lucrări este dublată de faptul că am lucrat pentru sibieni. Și ne-am străduit să facem o lucrare bună, potrivit așteptărilor. Merită apreciat faptul că Primăria Sibiu se orientează spre lucrări în folosul tuturor sibienilor și sunt convins că toată lumea va aprecia acest proiect. Mulțumesc tuturor celor care au lucrat aici, în special domnului Cristea, care s-a implicat foarte mult. Sibiul poate conta pe inginerii Con-A”, a spus Mircea Bulboacă.
Sorin Cristea, cel care conduce din postura de director general grupul de firme Con-A, a demonstrat că a fost atent la criticile pe care, anonim ori nu, sibienii le-au făcut pe perioada derulării lucrărilor. „Am construit aproape patru kilometri de pistă de biciclete pe marginea unui râu, deci cu multe și diferite probleme geotehnice. Am citit, apoi, în mediul on-line, că prin acest proiect noi vom distruge zonele verzi. Nu am mai construit acele ziduri de sprijin, care au fost înlocuite cu 21.000 de mp de palplanșe, dintre care aproximativ 20.000 de mp de palplanșe sunt din PVC reciclat. Apoi am mai văzut critici referitoare la faptul că termenul de execuție a fost prea mare: am avut un proiect bine făcut, dar această lucrare a fost executată în albia unui râu care s-a tot schimbat și a trebuit să adaptăm în permanență proiectul. De la predarea amplasamentului și până la predarea lucrărilor finalizate au trecut 17 luni”, a calculat Sorin Cristea.
Pe lângă mulțumirile aduse primarului Astrid Fodor și echipei sale, Sorin Cristea a apreciat și strădania partenerilor contractuali. „S-au străduit să livreze un produs cât mai bun. Și mulțumesc echipei Con-A”.
„La ce probleme au fost pe teren, pot să spun că a fost un termen scurt”, a răspuns Astrid Fodor.
„Vă rog să remarcați designul și calitatea”
Astrid Fodor a mai cerut un pic de răbdare din partea sibienilor în ceea ce privește aspectul final al traseului, arătând că unele din însămânțări au avut loc recent și nu își arată, deocamdată, aspectul. După care a atras atenția asupra investițiilor adiacente pistei: de la balcoane și dek-uri de relaxare, dotate cu bănci inovative, la iluminat. „Avem stâlpi de iluminat care nu au doar corpurile LED, ci și camere video și hot-spot-uri. Totodată vă rog să remarcați și designul și calitatea materialelor”
Mica sărbătoare
A fost unul din puținele proiecte la care primarul Astrid Fodor s-a afișat tăind o panglică. A ales culoarea verde, asemănătoare culorii pistei și a tăiat panglica alături de echipa constructorilor și echipa Primăriei.
Iar seara inaugurării a fost continuată și de parcurgerea unor porțiuni bune din noua pistă. Au pedalat pe noua pistă cicliști de performanță, dar și corporatiști din cadrul unor firme care își au sediul pe traseul noii infrastructuri. Au pedalat angajați ai Con-A, dar și ai Inspectoratului pentru situații de urgență și ai Apă-Canal. Iar o echipă de bicicliști a venit și din rândul Poliției locale Sibiu.
De fapt, la pedalatul inaugural a putut participa oricine a dorit. Și cu toții au primit cadouri la final, sub forma unor vouchere la diferite facilități ale administrației locale: intrare pentru toată familia la Lacul lui Binder sau la Zoo, la Baia Populară sau 100 de minute gratuite pe bicicletele Sibiu Bike City.
Ce spun utilizatorii
Printre cei care au „pedalat inaugural” s-au numărat și reprezentanți ai Urban Bike Revolution, cea mai activă asociație din Sibiu care are drept obiectiv promovarea deplasării cu bicicleta prin oraș în oricare scop, în special cel de „navetă”. „Valoarea în bani a acestui proiect cred că nu are o așa mare importanță față de impactul pe care îl avea asupra oamenilor care speră la un spațiu sigur de deplasare cu bicicleta. Este un trend crescător, foarte multe familii cu copii mici, de până la zece ani, ies la plimbare cu bicicletele. Ceea ce, din punctul nostru de vedere, este o educație sănătoasă, deoarece speranțele sunt mult mai mari ca un copil obișnuit cu pedalatul de mic să nu devină adultul care va sări direct în mașină pentru orice deplasare”, spune Andrei Rusu, cel care conduce Urban Bike Revolution.
În actualul context al infrastructurii velo din Sibiu, Andrei Rusu crede că noua pistă va avea în primul rând un rol de agrement. „Nu conectează puncte critice ale Sibiului din perspectiva nevoii de deplasare. Este plăcută, aproape de apă, ferită de trafic, dar consider că va fi folosită în special în scop de agrement. Și sperăm să fie conectate cu alte piste, de care este nevoie pentru deplasarea cu bicicleta în alte scopuri decât cele de agrement”.
La pedalatul inaugural a fost și Tudor Oprea, ciclistul olimpic care a înființat și conduce Pro Cycling Team. „Acum, poate fi folosită și de cicliștii de performanță: la finele unei zile grele de antrenament să faci o plimbare pe aici, să îți destinzi mușchii și creierul, este numai potrivit. Pentru comunitate cred că este un lucru bun, care cred că va trebui continuat. Deocamdată o văd precum o pistă de agrement, cred că sunt puțini sibienii care o vor folosi în viitorul apropiat pentru a merge la serviciu, de exemplu”.
Iar numărul sibienilor care folosesc bicicletele pentru deplasarea la serviciu, școală, cumpărături sau în alte scopuri decât cele de divertisment este în creștere, arată Costel Stanciu, al cărui magazin de biciclete și atelier de reparații se află vizavi de pista de biciclete amenajată pe Calea Dumbrăvii. „Anul trecut, când s-a deschis pista de pe Calea Dumbrăvii, erau mulți care comentau că nu e folosită de nimeni. Era toamnă târziu, a venit iarna. Acum, dacă stai și numeri, vei vedea că este în creștere numărul celor care o folosesc pentru deplasarea prin oraș. Și sunt mulți. Despre pista aceasta, de pe malul Cibinului, nu pot spune nimic rău. Este foarte bună. Va fi o viitoare promenadă, din punctul meu de vedere vor fi mulți care vor veni pe aici să se plimbe”, apreciază Costel Stanciu, proprietarul Action Sport.
foto Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: inaugurata pista malurile cibi , inaugurare pista biciclete , con-a constructor , foto , Malurile Cibinului
Vizualizari: 6867
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Bike
Acum 3 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 3 ore
Acolo Duța
Acum 3 ore
Gheorghe Ion