Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
24°C

Fotografii spectaculoase cu noua pistă de biciclete a Sibiului. A fost inaugurată vineri

Fotografii spectaculoase cu noua pistă de biciclete a Sibiului. A fost inaugurată vineri

Așteptată cu nerăbdare de bicicliștii din Sibiu, pista de pe malul Cibinului, un proiect finanțat din fonduri europene, a fost inaugurată oficial vineri, 4 august de primarul Astrid Fodor. Reporterii Turnul Sfatului au realizat un reportaj la deschiderea pistei, pe care îl puteți vedea aici - A fost inaugurată pista de pe malurile Cibinului. De la „cel mai spectaculos proiect pentru biciclete”, la plasticul reciclat care a înlocuit betoanele

Municipalitatea a trimis sâmbătă dimineața mai multe fotografii spectaculoase realizate inclusiv din dronă, împreună cu mai multe date tehnice.

Infrastructură pentru deplasarea prietenoasă cu mediul. Cei 3,6 km de pistă pentru biciclete în dublu sens: 

- Se întind de pe strada Maramureșului și până în cartierul Gușterița, în zona podului centurii ocolitoare

-  Se conectează cu coridorul pentru biciclete Ștrand – parcul Sub Arini și cu pista pentru biciclete de pe strada Podului, care ajunge până în zona industrială est 

-  Au treceri de pe un mal pe celălalt asigurate printr-un pod drept și o pasarelă circulară în zona străzii Viitorului. Aceasta din urmă este o noutate la nivel național, din punct de vedere al arhitecturii și al materialelor utilizate. 

-  Au un cadru natural plăcut, zonele verzi fiind reamenajate și îmbogățite prin plantarea a 430 de arbori, peste 500 de arbuști, 1.500 de plante perene și o zonă de 10.000 mp de pe maluri care a fost reamenajată cu iarbă și plante de luncă, prin hidroînsămânțare. 

-  Au suprafața amenajată cu asfalt cu pigment verde, o soluție tehnică importată din Olanda  

-  Sunt sigure, fiind separate de circulația auto și pietonală

-  Pe traseul pistelor sunt disponibile 3 stații Sibiu Bike City, astfel că dacă nu aveți o bicicletă personală, puteți închiria una prin aplicația PBSC. 

Pentru facilitarea intrării și ieșirii de pe piste, în zona piațetei de lângă podul de pe șoseaua Alba Iulia a fost montată o rampă acționată electric pentru urcarea bicicletelor și o rampă mecanică pentru coborârea acestora. 

Șapte panouri de informare amplasate în punctele de acces pe pistă vor oferi date cu privire la numărul de bicicliști aflați pe piste în momentul respectiv, în timp real, și vor afișa și alte mesaje de interes.  

Un nou spațiu pentru timp liber prin amenajări specifice: 

-  O piațetă în zona podului peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia 

-  O poieniță urbană amenajată în zona confluenței pârâului Rossbach cu râul Cibin  

-  3 deck-uri aflate în apropierea și la nivelul pistei, ca puncte de odihnă pentru bicicliști

-  3 balcoane amenajate la nivelul trotuarelor, ca puncte de relaxare și odihnă pentru pietoni  

-  2 pontoane, conectate cu pistele pentru biciclete și la nivelul trotuarului sau cu acces facil pentru pietoni, putând fi utilizate atât de bicicliști, cât și de pietoni. 

Acestea sunt dotate cu bănci, inclusiv unele cu panouri solare și dispozitive wireless de încărcare a telefoanelor, precum și cu rastele pentru andocarea bicicletelor. Pistele și spațiile pentru relaxare sunt iluminate cu corpuri ecoeficiente, conectate la sistemul telegestiune. O parte dintre stâlpii de iluminat sunt smart, fiind dotați cu camere video și hot spot-uri pentru WiFi. 

Constructorul care a realizat lucrarea este asocierea S.C. CON-A Operations S.R.L (Sibiu) &  S.C. CON-A S.R.L.(Sibiu)  &  S.C. DIMEX 2000 Company S.R.L (Bistrița Năsăud). Lucrările ample au început în data de 1 martie 2022 și s-au încheiat cu recepția care a avut loc vineri, 4 august 2023. Valoarea totală a proiectului este de 11,4 milioane de Euro, din care 11,17 milioane Euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din fonduri europene, iar 230.000 Euro este contribuția Municipiului Sibiu. 

Ce urmează: 

Pentru o mai bună conectare a acestei piste de pe malurile Cibinului, în zona podului din dreptul străzii Rusciorului, se va crea o a doua legătură, prin subtraversarea podului, în prezent conexiunea făcându-se la nivelul carosabilului. Procedura de achiziție pentru această lucrare este aproape de finalizare și semnarea contractului, lucrările fiind programate a se executa până la finele acestui an. 

Un al doilea proiect este extinderea pistelor de pe malurile Cibinului în amonte și aval de cele deja realizate. Proiectele sunt pregătite și vor fi depuse pentru obținerea fondurilor europene nerambursabile, imediat ce se deschid liniile de finanțare în cadrul Programului Regional Centru. 

“Este un proiect ambițios, foarte reușit, de care suntem mândri, fiind o investiție în mobilitatea “verde”, esențială pentru un oraș cu un aer mai curat. Malurile Cibinului, care erau înainte doar o barieră naturală în deplasare, sunt acum o cale de comunicare între mai multe cartiere ale orașului. Alături de celelalte piste pe care le-am creat în ultima perioadă, acestea pe care le deschidem astăzi sunt un argument în plus pentru ca sibienii să folosească bicicleta pentru deplasarea în oraș și să lase mașina acasă. Mai mult, prin punctele de belvedere și piațetele pe care le-am creat de-a lungul pistelor, malurile sunt acum și un loc pentru relaxare în aer liber, atât pentru bicicliști, cât și pentru pietoni,” a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

“Amenajarea pistei pentru biciclete și sistematizarea unei părți din malul râului Cibin au fost provocarea unui proiect nou, diferit ca tehnologie de realizare și ca portofoliu uzual de lucrări pe care echipa CON-A le realizează. Din momentul în care a fost anunțată intenția de realizare a acestui proiect am decis fără echivoc faptul că este un obiectiv pe care dorim să îl construim și la care vom munci cu pasiune. Printre motivele care ne-au atras către acest proiect au fost faptul că vom contribui la crearea unei infrastructuri prietenoase cu mediul, sustenabilă, care va înfrumuseța din punct de vedere urbanistic zona în care este construit. Pentru noi mediul, grija față de natură, construirea cu resurse și consum de energie reduse sunt aspecte extrem de importante care țin de etica și politica internă ale companiei. Proiectul este în sine o construcție care contribuie la reducerea emisiilor de carbon și de ce nu, aduce mai multă sănătate oamenilor, beneficii pentru siguranța bicicliștilor, deoarece utilizatorii acestui mod de deplasare civilizat reprezintă o categorie de participanți vulnerabili la trafic," a spus vineri ing. Sorin Cristea, director general CON-A.

Foto Primăria Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

12 comentarii

Z

Acum 1 lună

Felicitări, unul din cele mai reușite proiecte ale Primăriei!
Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

Acum asteptam modernizare celor doua strazi de langa raul Cibin mai ales strada Metalurgistilor care nu mai are nici trotuar si nici borduri ....
Raspunde

Doru

Acum 1 lună

Mare inaugurare,mare,si azi,capatul dinspre Strand al pistei blocat cu 2 panouri mari,care interzic accesul pe pista! Cum e asta?!
Raspunde

A

Acum 1 lună

Nu au fost încă montați parapeții de protecție
Raspunde

Eugen Sas

Acum 1 lună

Frumoasa pista. Domnii proiectanti si domnii ingineri s-au gandit la raza de curbura la intrare si la iesire de pe acel pod circular? Din poze pare a fi nu tocmai ok situatia.
Raspunde

Mihai Tanase

Acum 1 lună

Care raza de curbura ? Toata planeta stie ca Pamântul este plat, curbura ioc !
Raspunde

I love Sibiu

Acum 1 lună

Este intradevar un efort bine meritat, finaciar, proiectare si executie. Un mare plus orasului si locuitorilor si celor care o sa il viziteze. Un inceput, fara indoiala la care se pot adauga multe altele. Pasul urmator, sa se lege Romania de magistrala europeana de piste de biciclete care exsita de mult. Stiu, pentru ca am facut un tur in 2004 de 2700km pe astfel de rute. Succes!
Raspunde

Mita

Acum 1 lună

Superb și de nemaivăzut, magistrala verzeasca, ar trebui montate și niște camere sa se vadă susurul încântător al apei și traficul infernal care va fi in permanenta . Sa speram ca este destul de consolidata sa nu o ia la vale .
Raspunde

Cerasela Presacan

Acum 1 lună

Pacat ca miroase a rahat pe podul asta grandios, poate primaria o sa ii caute pe stimabilii care devarsa fosele in paraul Rosbach.
Raspunde

Sdegsdgfe

Acum 1 lună

in a 4-a si a 5a poza se vede cel mai bine cat de multumiti sunt biciclistii de pista :) a dar stai aia sunt pietoni cu care ciclistii o sa aiba mereu de furca intrucat primaria a uitat sa lase pe margine spatiu suficient pentru pietoni si deci vor sta pe pista ca doar de ce sa se plimbe pe trotuarele de langa drum si apoi cum mai au acces la platforme realizate cu balustradele de lemn prost imbinate si facute din lemn verde care se inconvoaie si cu finisaje ce pot duce la ranirea celor care vor indrazni sa puna mana pe ele... la cat a costat aceasta pista valurita si care nu au fost in stare sa o faca paralela cu luciul apei (este tot un deal si o vale) trebuia sa iasa perfecta dar atunci nu mai ramaneau bani de mita electorala ca doar la anul sunt alegeri...
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Cum zice si "Cerasela" mai sus, paraul Rosbach este practic un canal imputit din pacate. Ar trebui ca cei avizati sa mearga si sa verifice cine-si varsa gunoaiele in parau. Se vede si culoarea neagra a apei din poze
Raspunde

Slawek

Acum 2 săptămâni

What is wrong with you people that complain about everything? :) I had pleasure to ride this way last week, it's beautiful. There is so little paths like this for bicycles in Romania. Pedestrians are on the way? Yes, they are. But c'mon, it's not path to do racing, I think both cyclists and pedestrians can enjoy it. Let's try to be more positive about such initiatives, without nitpicking.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus