Miercuri,
04.10.2023
Ceata
Acum
7°C

Pe Olt, în zona Avrigului, va fi adus un sistem de colectare și transport a deșeurilor plutitoare

Pe Olt, în zona Avrigului, va fi adus un sistem de colectare și transport a deșeurilor plutitoare

Societatea de producere a energiei electrice în hidrocentrale Hidroelectrica a lansat o licitație pentru achiziția unui sistem de colectare și transport deșeuri plutitoare. Sistemul va fi utilizat în operațiuni de colectare și transport plutitor de pe luciul de apă de la nivelul acumulărilor SH Sebeș și transportul acestora la gropi de gunoi autorizate, obiectivul general constând în menținerea curată a suprafeței luciului de apă din cadrul amenajărilor hidroenergetice administrate de către Sucursala Hidrocentralei Sebeș și decolmatarea contacanalelor din Amenajarea hidroenergetică Sibiu.

De asemenea, în perioadele de timp în care pe acumulări nu există deșeuri plutitoare, utilajele vor fi folosite pentru decolmatări la contracanale, decantoare și canale de fuga. 

În ultimii ani, Hidroelectrica a derulat mai multe acțiuni de igienizare a acumulărilor de apă cu personalul propriu sau prin intermediul terților, prin încheierea de contracte cu firme specializate, cu scop final reducerea/eliminarea fenomenului de poluare. În prezent există în execuție un acord cadru pe 2 ani pentru prestarea acestor servicii, de colectare, transport și depozitare deșeuri, pentru o cantitate de 4800 tone (2400 tone/an), lucrările fiind în desfășurare la data elaborării caietului de sarcini pentru licitația respectivă.

Sistemul de colectare și transport deșeuri plutitoare trebuie să fie livrat la depozitul din Avrig al SH Sebeș, UHE Sibiu într-un an de la data semnării contractului de furnizare. Acesta trebuie să aibă și o garanție de 5 ani. Valoarea contractului este estimată la peste 7 milioane de lei.

Conform specificațiilor tehnice și a cerințelor minime cerute, ansamblul va fi compus din barja de colectare deșeuri autopropulsată dotată cu banda colectoare, motor hidraulic acționat de motor termic, cabină acoperită etc. Capacitatea de colectare va fi de peste 12 mc.

În anul 2002 Uzina Hidrocentrale Sibiu, aparținând S.H. Râmnicu Vâlcea, a devenit Sucursala Hidrocentrale Sibiu, valorificând potențialul hidroenergetic de pe sectorul amenajat al râului Olt între Făgăraș – Cornetu și al afluenților din bazinele Olt Superior și Olt Defileu din județele Brasov, Sibiu și Vâlcea.  În urma reorganizării Hidroelectrica, începând cu data de 29 mai 2013, Sucursala Hidrocentrale Sibiu a devenit Uzina Hidroelectrică Sibiu, parte componentă a Sucursalei Hidrocentrale Sebeș. În prezent Sucursala Hidrocentrale Sebeș are în exploatare 11 centrale hidroelectrice, 22 de CHEMP și MHC și o stație de pompare.

Investițiile în domeniul energetic au însemnat în ultimii 40 de ani construirea pe râul Cibin a centralelor Cibin (1981) și Gura Râului (1989), dar mai ales amenajarea râului Olt (aprobată prin Decretul Consiliului de Stat nr. 454/05.12.1983), pe sectorul Făgăraș - Avrig construindu-se cinci hidrocentrale de 14,2 MW, la Voila (1989), Viștea (1989), Arpașu (1991), Scoreiu (1992) și Avrig (1996).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1794

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus