Miercuri,
01.05.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV pentru femeile din Apoldu de Jos

Testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV pentru femeile din Apoldu de Jos

Femeile din Apoldu de Jos, judeţul Sibiu, pot efectua gratuit testările Babeş-Papanicolau şi HPV în cadrul unui proiect derulat de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.

„Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în data de 10 august 2023, la sediul Primăriei din localitatea Apoldu de Jos, judeţul Sibiu, între orele 10,00-16,00", potrivit unui comunicat de presă.

Sunt aşteptate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV, femeile sănătoase, asigurate sau neasigurate, cu vârsta între 24 şi 64 de ani.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

„Descoperit la timp, cancerul de col uterin poate fi tratat şi vindecat cu succes, ceea ce face testarea Babeş Papanicolau şi HPV cu atât mai importante pentru sănătatea femeilor. (...). Screening-ul poate detecta anumite tipuri de cancer într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai eficient. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening", se mai arată în comunicat.

În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

Proiectul "Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru" este derulat de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş, şi are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus