Miercuri,
04.10.2023
Cer Senin
Acum
11°C

Teodor Birț anunță o premieră în piețele din Sibiu după controalele Prefecturii: Laborator pentru testarea pesticidelor în legume și fructe

Teodor Birț anunță o premieră în piețele din Sibiu după controalele Prefecturii: Laborator pentru testarea pesticidelor în legume și fructe

Instituția Prefectului Sibiu a anunțat miercuri rezultatele unor ample controale în piețele din Sibiu, dar și în alte centre comerciale, cu privire la nivelul pesticidelor existent în roșii. În acest sens prefectul Mircea Crețu a dispus organizarea unei comisii formată din mai multe instituții cu drept de control, verificările desfășurându-se pe durata a câteva săptămâni. Rezultatele analizelor de laborator au confirmat că în piețe din Sibiu nu se vând roșii, sau alte legume, cu substanțe chimice peste limitele admise.

Teodor Birț, directorul SC Piețe Sibiu SA și președinte al Asociației Administratorilor de Piețe din România, a declarat pentru Turnul Sfatului că a așteptat rezultatele analizelor cu emoții, în afara datelor privind pesticidele el urmărind și datele legate de carnetele de producător ale celor care vând în piețe.

”Mă bucur foarte mult că, în sfârșit, Prefectura Sibiu și celelalte organe abilitate încep să-și facă treaba în acest sens. Mi-aduc aminte în 2005, când am venit director la SC Piețe Sibiu SA, că printre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să încerc să verific carnetele de producător. Am trimis în țară, la nenumărate primării, adrese prin care solicitam să se verifice dacă suprafețele și cantitățile trecute în carnete corespund cu cele din teren. Vă rog să mă credeți, nu am primit niciun răspuns de nicăieri. Am făcut și anul următor aceleași demersuri. Trei ani la rând am încercat să văd dacă cei care vin să vândă în Sibiu sunt producători adevărați sau nu. Nu am reușit să primesc acest răspuns oficial, motiv pentru care acum, după atâția ani de zile, mă bucur că în sfârșit cineva reușește să facă această conexiune și să ne spună cu siguranță și cu toate datele concrete de la fața locului, dacă cel care ne vinde la masă este producător sau nu. Deci pentru mine este un lucru îmbucurător că s-a întâmplat acest control. Mai mult decât atât, mărturisesc că am stat cu sufletul la gură. De ce? Pentru că știam că urmează aceste rezultate și le așteptam întrucât, din punctul meu de vedere, este foarte important pentru sibieni să aibă siguranța că mănâncă produse necontaminate”, a declarat pentru Turnul Sfatului Teodor Birț.

”Mă bucură foarte mult faptul că nu s-au găsit pesticide în produsele din Piața Cibin și nu numai. Mai mult decât atât, am verificat și eu la Prefectură, într-adevăr, nu s-au dat niciun fel de sancțiuni în piețele din Sibiu. Controalele făcute la fața locului au scos în evidență faptul că datele înscrise în carnetele de producători sunt reale”, a completat Teodor Birț.

Cât privește nivelul pesticidelor din legumele pe care le cumpără sibienii, Birț anunță în premieră că SC Piețe Sibiu SA se va dota în viitor cu un laborator de analize, astfel încât în momentul în care în piața ajung anumite legume de sezon ele să fie testate rapid și transparent.

”Fac în continuare toate demersurile pentru ca piețele din Sibiu să aibă un laborator acreditat și omologat în acest sens. Cu siguranță că în momentul în care investiția pe care Primăria Sibiu o dorește în Piața Cibin se va încheia și vom avea o piață nouă, modernă, vom avea în această piață și un laborator pentru analize. Dar până atunci sper să reușesc, pentru că această lucrare este limpede că va dura, să găsesc o soluție punctuală, pentru ca cel puțin din primăvara viitoare să mă asigur să există un laborator. Măcar un laborator pilot să îl facem la Sibiu, pentru că mi se pare un demers extrem de important. La piață vin sibieni, vin părinți, vin mame tinere care își hrănesc copiii, își hrănesc familiile și este foarte important să avem garanția unei siguranțe alimentare”, a mai precizat șeful piețelor din Sibiu.

Viitorul laborator va funcționa în piața Cibin și va deservi toate piețe din Sibiu, în funcție de necesități și sezon.

Cât privește gradul de ocupare al piețelor sibiene cu producători autentici, Teodor Birț dă asigurări că el depășește cu multe nivelul de 40% impus de legislația în domeniu. ”Marea majoritate a celor care vând în piețe sunt producători”, a concluzionat acesta.

Cum va arăta viitoarea Piață Cibin: proiectul câștigător aparține unei echipe de arhitecți sibieni

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Hermann Stadt

Acum 1 lună

Nu avem pesticide in legume dar avem în schimb la mijlocul lui august roșii frumoase pe exterior și cu miezul tare si verde .Probabil vreo cuadratura a unei planete le-a purtat ghinion producătorilor.
Raspunde

Bobo

Acum 1 lună

Eh...na, spaga cum se mai da Mr. Birt. ???
Raspunde

H-Bomb

Acum 1 lună

Inainte sa facem un laborator pt piata, ne-am putea propune sa imbunatatim curatenia si igiena. Zac coji de fructe si legume pe jos, iar rigolele alea din asfalt sunt pline de zoaie urat mirositoare.
Raspunde

Cetateanu' turmentat !

Acum 1 lună

E lăudabilă intenția, dar când vor vedea cât costa un GC-MS/MS și un LC-MS/MS (echipamantele necesare pentru determinarea reziduurilor de pesticide) le va trece repede !! Pentru cei interesați, se ajunge la peste 800. 000 euro, amândouă echipamentele !! Plus consumabile, plus personal specializat, plus costuri cu acreditarea !!
Raspunde

Barosan

Acum 1 lună

Un cost acceptabil pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri.
Raspunde

Ceac Noris

Acum 1 lună

Eu credeam ca modernizeaza pietele la standarde europene! Macar ca cele din anii 90 di Europa ! Prea mult ev mediu la noi.
Raspunde

Victoria

Acum 1 lună

Acum stau şi mă gândesc de unde mănâncă dânṣii, tot din piața Cibin? Tot de la producători? Sau au propria grădină... că ṣtim şi noi cum şi ce se vinde la Cibin. Şi nu doar roşiile, dar să vedeți salata! Interesantă treaba cu laboratorul, om trăi şi om vedea.
Raspunde

Maria

Acum 1 lună

Fac bulion de ani de zile....dar roșii proaste ca cele de ieri.... groaznic nu-mi dau seama cu ce au fost stropite, dacă le-ați controlat și v-ați făcut treabă bine luați bani degeaba....!!!!

Raspunde

Dan

Acum 1 lună

HOTI HOTI PRINDETI SAMSARI DIN PIATA CIBIN CERSETORI SI CEI CARE VAND CIORAPI VIN DIN ALTE ORASE PLATESC IMPOZITE LA PRIMARIE ISI FAC AVERI SI PRIMARIA SI POLITIA STA .

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus