Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
10°C

Psiholog sibian, despre violența în concediu: ”O singură persoană, oricât de recalcitrantă ar fi, cedează la un moment dat. Însă în grup, agresorii nu au limite”

Psiholog sibian, despre violența în concediu: ”O singură persoană, oricât de recalcitrantă ar fi, cedează la un moment dat. Însă în grup, agresorii nu au limite”

Comportamentul anumitor turiști români, în diferite zone ale țării, nu este cel mai echilibrat, iar valul de violență din ultimele zile de pe litoral arată un tipar după care multe persoane reacționeză.

Psihologul sibian Mihai Copăceanu susține că problemele apare atunci când se formează un grup, pentru că de cele mai multe ori un singur individ înțelege în final că are un comportament deviant.

Care credeți că sunt motivele pentru care unii turiști ignoră regulile și indicațiile salvamarilor? Sunt factori precum necunoașterea regulilor, sentimentul că știu mai bine, neîncrederea în autoritate, dorința de afirmare etc.?

Există cel puțin 3 tipuri de turiști la mare: cei care nu se aventurează atunci când apa mării este agitată și evident nu au nevoie de interdicțiile salvamarilor, cei care intră în apă, dar respectă avertizările și cea de-a treia categorie a turiștilor care indiferent de indicațiile salvamarilor nu se supun regulilor.

Cea de-a treia categorie intră în ceea ce numim noi, psihologii, comportament de tip antisocial sau și mai grav, tulburare de personalitate de tip antisocial. Acești turiști sunt aceiași care nu respecta nici alte regulile, de la reguli de circulație, la norme sociale și de bun simț.

Și unii dintre ei sunt extrem de imprevizibili și periculoși fiind capabili de violențe grave, care pun la risc viața și integritatea fizică.

Cum poate fi abordată mai eficient comunicarea cu turiștii pentru a-i convinge să respecte indicațiile? Ce tehnici de convingere ar putea fi folosite?

Dacă ne referim strict la cea de-a treia categorie, nu există tehnici specifici de comunicare, nici de convingere. Aceștia nu respectă legea, nu respectă autoritatea publică, nu respectă nicio normă și în consecință nu acceptă nicio formă de dialog. Ei diminuează riscurile la care se expun, sunt centrați pe sine, sunt egoiști, egocentriști și fac orice pentru satisfacerea propriilor dorințe.

Prezintă acest risc crescut de violență dacă cineva este în calea lor.

Nu le e teamă nici de jandarmi, ba mai mult se revoltă și lezează autoritatea jandarmilor atacându-i fizic.

Ce caracteristici de personalitate credeți că îi determină pe unii turiști să ignore avertismentele și să își asume riscuri? Impulsivitate, narcisism?

Toate trăsăturile de personalitate de tip antisocial și anume impulsivitate, iritabilitate, comportament violent, lipsa regretului, sentiment extrem de îndreptățire (" fac ce vreau eu"), tendința de a încălca drepturile celorlalți, de a nu le pasă de siguranța celorlalți.

Considerați că amenințarea cu sancțiuni ar fi eficientă pentru a-i determina pe turiști să respecte regulile sau ar avea un efect contrar și i-ar întărâta și mai mult?

Nicidecum.

Ce exemple de campanii de informare și conștientizare au avut succes în a-i face pe oameni să respecte anumite reguli? 

Din păcate, numărul turiștilor care mor prin înec doar pentru că nu au acceptat indicațiile salvamarilor este în creștere în fiecare an. Vedem cu toții numărul acestora, citim știrile, iar alții au fost pe aceeași plajă. Reacția este "mie nu mi se poate întâmpla nimic". Campaniile eficiente sunt pentru categoria celor care oricum au respect față de norme și reguli. Ei vor fi și mai prudenți și mai temători.

Cum pot fi abordați turiștii necooperanți fără ca salvamarii să devină agresivi și fără escaladarea conflictului? Ce tehnici de escaladare recomandați?

Cred că orice salvamar în pregătirea lor profesională au parte de tehnici specifice de abordare a unui turist necooperant agresiv, impulsiv sau sub influența alcoolului sau altor substanţe psiho-active.

Confruntarea directă, tonul ridicat, amenințările, violența verbală, jignirile și insultele nu fac decât să escaladeze conflictul.

E de înțeles că salvamarii pot fi provocați, sunt jigniți și înjurați însă în aceste situații ei nu ar trebui să-și depășească obligațiile de serviciu și sa ajungă să-și pună viața în pericol sau să reacționeze cu mai multă violență la violența. În situații tensionate autocontrolul impulsurilor este dificil de realizat.

Cred că avem nevoie de mai mult respect si mai multă recunoștință față de cei care au rolul de a ne proteja și salva viața.

Cât influențează alcoolul reacția turiștilor?

Alcoolul are acest efect dezinhibator, chiar și o cantitate mică de alcool te impulsionează să reacționezi mult mai violent fizic și verbal. În grup, persoanele agresive și consumatoare de alcool au reacții extreme. O singură persoană, oricât de recalcitrantă ar fi, cedează la un moment dat. Însă în grup, agresorii nu au limite.

Mihai Copăceanu este psiholog, doctor în medicină, autor, specialist în adicții. A realizat o cercetare doctorală avînd ca temă starea de sănătate şi consumul de substanţe psihoactive în rîndul tinerilor.

Marcel Ciolacu: ”Fac un apel către forţele de ordine, să fie foarte ferme în aplicarea legii. Oamenii vor lege şi ordine”

Premierul Marcel Ciolacu a intervenit și el pe acest subiect, astăzi, și a cerut ca forțele de ordine să intervină ferm să aplice legea pe litoral.

Ciolacul a făcut referire la incidentele din ultimele zile, când jandarmii s-au bătut cu mai multe persoane pe o plajă din Costinești, iar la Eforie a avut loc o încăiererare între salvamari și turiștii care insistau să intre în apă.

„Pentru că începe weekendul şi probabil iar staţiunile de pe litoral vor fi pline de turişti, vreau să fac un apel către forţele de ordine, să fie foarte ferme în aplicarea legii. Oamenii vor lege şi ordine. Trebuie toleranţă zero faţă de toţi aşa-zişii bombardieri care fac scandal şi confundă plajele şi drepturile cetăţeneşti cu maidanul în România. Poliţiştii şi jandarmii au toată susţinerea mea, a întregului Guvern şi a tuturor oamenilor de bun simţ din această ţară”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Libertatea.

Sursa foto: Captură video / Libertatea

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Che

Acum 9 luni

In sfârșit Jandarmeria spală fata Poliției prin aceasta acțiune ! Bravo jandarmului din Legiune Puneți odată capăt inhibițiilor și la respect cu recalcitranții !

Raspunde

Un spectator

Acum 9 luni

Psiholog european de talie orbitală, așa ar fi corect să-l numiți pe dotore.

Raspunde

Sibian

Acum 9 luni

Iar l-ați scos de la naftalina pe asta. Lăsați-l în fumurile lui doctorale și lumea plina de ierburi în care trăiește.

Raspunde

Charles Ottley

Acum 9 luni

Si grupul poate fi anihilat.Se studiaza de mult psihologia de 'ultras' in care tre' sa stapanesti o gloata mare de scandalagii.Problema e ca nu exista decat legi si norme aiuristice..

Raspunde

LOM

Acum 9 luni

Nu înțeleg De ce doar la noi avem.Scandalagii În alte țări nu sunt recalcitranți doar aici în Țara asta de 2 bani care se zbate în anonimat În Croația nu vezi recalcitranți Bulgaria sau Turcia nu au recalcitranți Italia , Franța ,Portugalia , Olanda , Polonia , Germania , toate țările din Europa cu ieșire la mare și care au plaje nu sunt oameni recalcitranți doar aici în țara P**I numită România sunt recalcitranți Țara dacă nu este condusă cu Mâna de Fier se va alege praful iar Jandarmii și Poliția Română dacă nu își fac treaba să plece și să lase Armata Să intre peste ei

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus