Duminică,
24.09.2023
Cer Senin
Acum
22°C

Peste 10 milioane de euro va costa reabilitarea seismică și energetică a Psihiatriei: clădirea a fost construită în 1863

Peste 10 milioane de euro va costa reabilitarea seismică și energetică a Psihiatriei: clădirea a fost construită în 1863

Construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, clădirea principală a Spitalului de Psihiatrie din Sibiu a așteptat Programul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a intra într-un proces serios de reabilitare. Imobilul este vulnerabil la cutremure, iar din punct de vedere energetic consumă multă căldură și electricitate.

Conducerea județului Sibiu a lansat licitația pentru a contracta serviciile de proiectare, asistență tehnică și execuție pentru proiectul „Renovare energetică a pavilionului central din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”. Banii pentru această investiție vor fi primiți în etape – mai întâi pentru proiectare, iar în 2024-2025 – pentru execuție.

Pavilionul central este una din clădirile reprezentative aflate în patrimoniul CJ Sibiu: acesta se află pe str. Bagdasar Dumitru Dr., nr. 12 și găzduiește în prezent secțiile clinice Psihiatrie I, II, III și VI, inclusiv sectorul administrativ din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

Clădirea a fost construită în jurul anului 1863, având regim de înălțime S+P+2E. Conform extrasului de carte funciară, suprafața construită la sol este de 3.680 mp, deși conform releveelor inițiale, aferente documentațiilor tehnice din arhiva CJ Sibiu, suprafața construită existentă desfășurată de 12.822,50 mp, arată datele din caietul de sarcini al anunțului de licitație.

Administrația județeană a contractat anul trecut o companie care a evaluat dacă proiectul de renovare poate fi depus pentru finanțare în cadrul PNRR. „Conform expertizei tehnice elaborată de către S.C. VENTOR GRUP Consulting S.R.L. (proiect nr.262/2022) pavilionul central (corp C7) a fost încadrat în clasa II de risc seismic, respectiv clădirea sub efectul cutremurului poate suferi degradări structurale majore și astfel sunt necesare lucrări de intervenţie în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcției existente, în urma lucrărilor de consolidare seismică clădirea se va încadra în clasa IV de risc seismic.

Alocarea fondurilor pentru cheltuieli eligibile se va realiza în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5-Valul Renovării, Axa 2 operațiunea B.1: Renovarea integrată , respectiv pentru serviciile de proiectare în anul 2023, iar pentru serviciile de asistență tehnică și execuția lucrărilor se vor aloca pentru anul 2024 și anul 2025 (durata totală de execuție fiind maximă propusă de 24 de luni)”, se menționează în caietul de sarcini.

În decembrie 2022, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a semnat cu reprezentanții UAT Sibiu contractul de finanțare.

În documentația de licitație este descrisă situația actuală a clădirii spitalului: „Structura de rezistență este din pereți din zidărie de cărămidă plină, fără stâlpișori și fără centuri de beton. Structura pereților este dispusă după un model fagure, pe direcție longitudinală fiind pereți care mărginesc holul central și alte două rânduri de pereți la marginea saloanelor, iar transversal în dreptul fiecărui salon/ cabinet (...) Acoperișul este de tip șarpantă de lemn, conform perioadei construcției, cu cadre principale pe două direcții. Învelitoarea este de tip țiglă ceramică, care a fost revizuită și completată în perioada 2017. La subsol, cărămida aparentă pe alocuri din cauza căderii tencuielilor, fața exterioară a cărămizilor, tencuielile și mortarul au aspect în general friabil, unele cărămizi sunt desprinse sau lipsesc. Pereții sunt afectați de umiditate, igrasie, neîntreținere. Sunt multiple geamuri lăsate deschise astfel temperatură din subsol este similară cu cea exterioară. Tâmplăria de la subsol prezintă anumite probleme, unele din ferestre au sticla lipse, altele sunt baricadate sau lipsă în totalitate”.

Prin proiect, se propune ca și obiectiv general realizarea unor lucrări de consolidare seismică și de eficientizare energetică și îmbunătățire a performanței energetice.

Conform raportului de audit energetic, realizat în 2022, încălzirea clădirii este asigurată cu agent termic provenit de la un punct termic local unde funcționează mai multe cazane având ca și combustibil gazul. „Producția apei calde se face prin intermediul centralelor termice, dar și unor panouri solare termice dar care nu sunt funcționale”.

Licitația a fost stabilită pentru data de 28 septembrie. Durata de execuție a contractului este estimată la 27 de luni, dintre care 24 de luni pentru execuția lucrărilor. Precizăm că termenii se iau în considerare de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Valoarea totală a estimată a contractului de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări este de 53.487.487 lei fără TVA, respectiv 63,6 milioane lei cu TVA. Autoritățile iau în considerare ajustarea prețului contractului doar pentru componenta de execuție a lucrărilor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Acum patru sau cinci ani a mai fost reabilitat!Tot pe bani multi. PNNR pare tot mai mult un program de redresare pentru citiva,nicidecum un program de dezvoltare nationala.
Raspunde

Munteanu

Acum 1 lună

Sigur ca aem nevoie de o cladire renovata si reabilitata termic la ce vremuri vor veni. Va fi omul si psihologul ca in SUA.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus