Miercuri,
04.10.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Mai întâi contractul, apoi plata. Condițiile Primăriei Sibiu pentru a cumpăra Fabrica de Cultură

Mai întâi contractul, apoi plata. Condițiile Primăriei Sibiu pentru a cumpăra Fabrica de Cultură

De la adoptarea hotărârii de către Consiliul local privind intenția Primăriei Sibiu de a achiziționa Fabrica de Cultură au fost organizate două licitații publice. Municipalitatea sibiană nu a participat la niciuna, deoarece așteaptă să fie făcute modificările în caietul de sarcini și în regulamentul licitației, astfel încât procedura să aibă în vedere legislația specifică administrațiilor publice.

Consiliul local Sibiu a votat în ședința din 27 iulie proiectul de hotărâre privind aprobarea participării la licitația publică pentru achiziționarea de către Municipiul Sibiu a imobilului "Fabrica de Cultură" - teren cu construcții, inclusiv bunuri mobile, situat în Sibiu, str. Triajului, nr. 1-3. Proiectul de achiziție a terenului și clădirilor Fabricii de cultură prevede alocarea sumei de 6,3 milioane de euro pentru acest demers.

La ședința Consiliului local Sibiu de luna trecută a participat și Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca”, principala instituție care va beneficia de achiziția în discuție.

De atunci au fost organizate două licitații publice - pe 1 și 8 august 2023 - la care municiplitatea sibiană nu a participat. Reprezentanții Primăriei au explicat la solicitarea Turnul Sfatului când este gata să participe la achiziție.

Mai întâi semnăm contractul, apoi facem plata

„Reprezentantul Primăriei Sibiu nu a participat la licitațiile publice din 1 și 8 august deoarece prevederile caietului de sarcini și a regulamentului de valorificare aprobat de către comitetul creditorilor nu au fost modificate conform legislației aplicabile instituțiilor publice și conform prevederilor HCL nr. 278/2023. De altfel, Consiliul Local a fost de acord cu participarea Municipiului la licitație, cu condiția adaptării caietului de sarcini și regulamentului licitației la legislația specifică administrațiilor publice locale. 

Pentru a rezolva această situație și pentru a putea participa la viitoarele ședințe, Municipiul Sibiu a transmis lichidatorului judiciar clauzele care trebuie modificate din caietul de sarcini și din regulamentul licitației publice. 

Modificările esențiale solicitate de Primăria Sibiu se referă în primul rând la momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare în cazul adjudecării amplasamentului. În formatul actual, cele două documente ale achiziției citate specifică faptul că semnarea contractului de vânzare-cumpărare va avea loc numai după achitarea de către entitatea adjudecatară a întregii sume. Legislația specifică administrațiilor publice prevede însă faptul că plata nu se poate face decât după încheierea contractului de vanzare-cumpărare în formă autentică”, se arată în răspunsul Primăriei.

Modificarea clauzei care se referă la garanție

Un alt element important la care face referire Primăria și despre care spune că trebuie modificat în caietul de sarcini și în regulament se referă la termenii constituirii garanției de participare la licitație:

„În caietul de sarcini se specifică faptul că ofertantul câștigător are obligația ca, în termen de 24 de ore de la întocmirea procesului verbal al licitației să depună suma stabilită drept garanție, în caz contrar urmând să fie executată scrisoarea de garanție bancară. Această prevedere contravine celor stabilite prin HCL 278/2023. Astfel, Primăria Sibiu a solicitat modificarea clauzei care se referă la garanție în sensul cerințelor formulate în HCL 278/2023, articolul 5, inclusiv condiția suspensivă raportată la obligația S.C. Construcții S.A. de a repoziționa cele 3 amprente de teren astfel încât rezervorul de apă să fie inclus în CF 125901 Sibiu”

Menționăm că articolul 5 din hotărâre are următorul conținut: „Se aprobã constituirea garantiei de participare la licitatie în valoare de 10% din pretul de pornire, fãrã TVA, care reprezintã avansul din pretul total de adjudecare al imobilului, prin emiterea scrisorii de garantie bancarã, sub conditie suspensivã raportatã la obligatia S.C. Constructii S.A. de a repozitiona cele 3 amprente de teren astfel încât rezervorul de apã sã fie inclus în CF 125901 Sibiu. Conditia suspensivã va deveni rezolutorie în caz de neîndeplinire a obligatiei asumatã de S.C. Constructii S.A. pânã la data semnãrii contractului de vânzare cumpãrare, sens în care, conform dispozitiilor art. 1399 si urm. Cod civil, suma nu va fi viratã în contul S.C. Constructii S.A.”.

Următoarea licitație încă nu a fost stabilită

La acestea se adaugă și alte modificări solicitate de Primăria Sibiu pe care administratorul judiciar le-a operat deja, conform celor transmise de reprezentanțiți municipalității.

„În măsura în care vânzătorul - CITR Filiala Cluj SPRL - va opera și aceste ultime două modificări, Primăria Sibiu va participa la următoarea ședință de licitație pentru care încă nu a fost anunțată o dată”, se mai precizează în răspunsul transmis de Primăria Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Corbul

Acum 1 lună

E firesc în România pentru o administrație publică să salveze afacerea omului ce i-a ajutat să sifoneze bugetul public. Jeguri.

Raspunde

Elzoroaba

Acum 1 lună

Afirmație tipic ferma de postaci
Raspunde

Un cititor

Acum 1 lună

Trebe cultură multă la Chiriac. O fabrică nu ajunge. Unul ca el se naște o dată la eră.
Raspunde

Marian

Acum 1 lună

Scoli nu construim?
Raspunde

Emila

Acum 1 lună

Pentru?
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Fara scoala nu o sa intelegi cultura, generala, arta.... am ajuns la un nivel de arta incat o banana este ceva nemapomenit, idiotenia se adanceste, plus ca in toate scolile se fac ore de dupa-masa, creierul asimileaza cand este odihnit, dimineata, suntem specialisti in toate in loc sa-le ascultam recomandarile, orele se fac dimineata
Raspunde

Fgb

Acum 1 lună

si daca au fost 2 licitatii si nu a participat nimeni nu a scazut pretul la fiecare licitatie? ca doar asa este normal si se procedeaza... sau pentru ca va participa primaria nu mai scade pretul ca sa ia cat mai multi bani cei care au fabrica? noapte mintii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus