Căminul Cultural din satul Bungard a găzduit marți, de la ora 14:00, ultima dezbatere publică din seria celor șase programate în localitățile pe unde va trece Varianta Ocolitoare Sud Sibiu, în afara municipiului Sibiu. Evenimentul a atras în jur de 20 de participanți din Șelimbăr, majoritatea proprietari de terenuri afectați în mod direct de viitoarea șosea.
Conform programului tipic, întâlnirea a debutat cu prezentarea proiectului realizată de doamna Viorica Cergă, consultant de mediu. Partea a doua a expunerii s-a referit direct la porțiunea care traversează Șelimbărul. Câteva detalii: 3,6 kilometri va avea centura pe teritoriul UAT Șelimbăr, ceea ce înseamnă o suprafață a teritoriului expropriat de aproximativ 200.000 de metri pătrați.
Doamna Cergă a fost întreruptă la un moment dat de primarul Marius Grecu, acesta observând la ușă doi polițiști:
”Vă asigur domnilor din Poliție că aici suntem oameni civilizați, în niciun caz nu se va întâmpla aici ce s-a întâmplat prin alte părți. Mergeți mai bine și faceți-vă treaba pe unde aveți de lucru, că aici suntem în siguranță și sigur aveți destul de lucru”, a spus primarul Șelimbărului, cu aluzie la circul de săptămâna trecută din Rășinari.
Prezentarea s-a reluat apoi, la final trecându-se la dezbaterea propriu-zisă. Șelimbărenii sosiți cu hărți la ei, semn cu știau foarte bine traseu final al centurii, nu au așteptat prea mult. Imediat a venit prima întrebare:
”Ce șanse sunt să se mai schimbe traseul agreat? Ca să știm dacă vorbim degeaba”
Reprezentanții Consiliului Județean și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului au dat asigurări că sunt deschiși la discuții, însă pentru a-i lămuri pe cei prezenți în sală primarul Marius Grecu a ținut să ia cuvântul, oferind câteva explicații: Primăria Șelimbăr a fost în contact tot timpul cu specialiștii în drumuri și mediu care au realizat traseul, rugămintea Șelimbărului fiind ca varianta finală selectată să nu afecteze Pădurea Șopa și lacurile, ambele zone de agrement folosite de populație și în care s-au investit sume considerabile recent. ”La final acesta este traseul care a reieșit” a concluzionat primarul.
Văzând situația, dezbaterea s-a transformat într-o serie de discuții personale, participanții împărțindu-se în grupuri de câte 3-4 persoane și discutând deasupra câte unei hărți.
”De ce ne-am mai întâlnit atunci?”, întreabă un alt participant.
”Facem asta numai ca să avem cu ce merge în instanță”, răspunde tot un participant.
”Ne unim mai mulți și dăm în judecată” îndeamnă un proprietar.
Se evidențiază apoi un bărbat care are teren agricol în vecinătatea pârâului Seviș, care spune că știe în detaliu terenul și propune o modificare pe care par s-o agreeze mai mulți proprietari: în loc să facă o curbă, centura ocolitoare să fie un drum drept, având aceleași puncte de plecare și sosire.
Experții prezenți încearcă să le explice că traseul e stabilit în urma unor studii realizate în teren, inclusiv geologice, nu se pot trage linii pe hartă oricum: ”Domnul cunoaște problemele pe care le spune din punct de vedere al cultivatorului de porumb”, spune un reprezentant al Consiliului Județean.
Discuția condusă de proprietarul de teren agricol se mută către calea ferată care traversa DN 7 și mergea în Cisnădie. Ea nu mai există acum vizibil, însă specialiștii de față le dau asigurări șelimbărenilor că CFR-ul o are în acte și nu dă avize și aprobări pentru nimic în apropierea ei.
Un proprietar se plânge că primăria nu l-a informat despre aceste planuri atunci când a cumpărat terenul. Moment în care primarul ia imediat atitudine: ”Ai cerut certificat de urbanism? Ai așa ceva și nu te-a informat nimeni? Hai, că acum verific! Nu ai? Mulțumesc!”.
Discuția revine la punctul de plecare: ”Putem veni cu vreun argument ca să schimbăm traseul?”
Răspunde Horia Brad, inginer de drumuri și expert în cadrul CJ Sibiu: ”Dacă există argumente serioase, nu doar că vă uitați pe hartă și spune unul că vrea pe aici, altul că vrea pe acolo”.
Proprietarul continuă: ”Uite, domnul spune că știe zona și că acolo e mlaștină”
Revine Horia Brad: ”Studiile arată altceva. Poate doar dacă veniți cu o contraexpertiză”
Alt proprietar intervine: ”Asta înseamnă că ați venit aici doar să bifați dezbaterea! De unde să am eu bani de studii și expertize?”.
În acest moment încins ia cuvântul un domn care șochează audiența prin absurdul situației descrise: ”Mie-mi trece autostrada prin casă! Nu trebuia să facem astfel de întâlniri înainte, să discutăm înainte, nu acum când nu se mai poate face nimic? Nu trebuia să organizeze primăria întâlniri cu cetățenii? Eu tot ce am aflat am aflat din presă. Din presă am aflat că-mi trece autostrada prin casă. Proiectantul nici nu știa că e o casă acolo”, răbufnește bărbatul, care apoi îi cere scuze că a avut o ieșire nervoasă, dar se simte tensionat din cauza situației în care se află.
Aici primarul Grecu ține să aibă un punct de vedere: Poate anexă sau exploatare agricolă ai acolo, casă sigur nu. Bărbatul admite că este vorba în acte despre o anexă, dar ține să revină: ”Am plătit pentru tot ce a fost nevoie, acte, documente, tot... inclusiv gunoiul l-am plătit deși nu vine nimeni să mi-l ia. Când am plătit în stânga și dreapta nimeni, nimeni nu a zis că nu se poate. Acum mă trezesc cu șarpele acesta prin casă (arată către hartă cu șoseaua care șerpuiește n. r.).
Văzând nemulțumirile primarul Marius Grecu a ridicat ușor tonul să se facă auzit și a luat cuvântul:
”Ne-am întâlnit astăzi, aici, să discutăm și să găsim soluții. Acest proiect al centurii ocolitoare este foarte important pentru Sibiu și pentru Șelimbăr, trebuie s-o facem. Vorbim despre Zona Metropolitană de ani de zile și noi nu avem o centură ocolitoare. Trebuie să vedem și problemele, doleanțele oamenilor, să respectăm proprietățile. Vă asigur că mâine eu mă duc la Consiliul Județean să discut toate problemele voastre cu cine poate să le rezolve”, le-a transmis Marius Grecu șelimbărenilor prezenți.
”Mă iei cu tine?” – a întrebat imediat proprietarul cu terenul agricol de mai devreme.
”Doar dacă taci” – a replicat primarul.
Discuțiile generale nu s-au oprit aici. Revenind la întrebarea inițială, o persoană a întrebat specialiștii ”dacă iau în considerare schimbarea traseului având în vedere afectarea proprietății particulare”?
”Orice teren are un proprietar. Ce facem, mutăm de la un proprietar la altul?”, i s-a răspuns. ”Pe urmă, și dacă schimbăm traseul, cu ce costuri?”.
De la modificarea traseului întrebările s-au mutat pe urmă către detalii ale traseului existent. Mai precis, Adrian Echert - liderul USR Sibiu, a vrut să știe dacă viitorul Bulevard Mihai Viteazu va avea conexiune directă cu centura ocolitoare?
”Acum câteva luni la sediul primăriei Șelimbăr s-a pus în dezbatere publică PUG-ul nou al Șelimbărului. Acolo sunt prezente trei conexiuni cu centura ocolitoare, nu doar legătura bulevardului Mihai Viteazu. Toate aceste legături se pot face în funcție de dezvoltarea ulterioară a localității”, a explicat Argentina Lapoși, arhitect șef al județului.
”Te înțepi în ceva dacă ai în ce. Trebuie să facem mai întâi centura, ca să putem extinde bulevardul”, a completat primarul Marius Grecu.
Nu în ultimul rând șelimbărenii au pus întrebări despre conexiunea Variantei Ocolitoare Sud cu drumul național 7, unde exact va fi și sub ce formă. Așa au aflat că va exista un sens giratoriu în dreptul actualei intersecții DN 7 cu strada Mihai Viteazul.
Ultima dezbatere pe tema Variantei Ocolitoare Sud Sibiu va avea loc miercuri, 13 septembrie, ora 14:00, Sibiu (Locația: Sala de Consiliu nr. 313, Sibiu, str. Samuel von Brukenthal Nr. 2, (Piața Mare)). Reamintim că la primăria Sibiu au fost depuse recent peste o mie de semnături de la persoane care se opun proiectului. Ce probleme au identificat aceștia, aflați aici.
Cei interesați să participe trebuie să știe că proiectul de plan poate fi consultat pe site-ul CJ Sibiu.
Citește și:
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 7518
Ultimele comentarii
Acum 14 ore
Maria
Acum 14 ore
Valjan
Acum 14 ore
Pisi
Acum 14 ore
Nonick
Acum 15 ore
Domnul mima