Luni,
07.10.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Cu ochii pe butelie: criză de butelii cu aragaz în Sibiu, ca urmare a exploziei de la Crevedia. „Erau niște inconștienți”

Cu ochii pe butelie: criză de butelii cu aragaz în Sibiu, ca urmare a exploziei de la Crevedia. „Erau niște inconștienți”

La cele două puncte din oraș de unde sibienii pot cumpăra în acest moment butelii cu aragaz, acestea se epuizează în decurs de cel mult câteva ore. Este efectul exploziei de la stația GPL din Crevedia, eveniment în urma căruia practica ilegală a încărcării buteliilor de uz casnic cu GPL a fost întreruptă.

Până acum trei săptămâni, erau cât se poate de suficiente stocurile buteliilor cu aragaz vândute la stația Petrom de pe șoseaua Alba Iulia colț cu Maramureșului și la stația OMV de la ieșirea din Sibiu către Cristian. Explicația: numeroși sibieni preferau să economisească aproximativ 30 de lei și să își încarce buteliile de uz casnic cu GPL, în loc de propan sau butan.

Practica era una care încălca normele de siguranță, ilegală, fiind efectuată și cu ajutorul unor adaptoare artizanale, motiv pentru care „îți încărca butelia direct în portbagaj, să nu se vadă”, explică acum angajații benzinăriilor.

Însă în urma exploziilor de la o stație GPL neautorizată la Crevedia, în urma cărora au murit – până în prezent – cinci persoane, practica a fost întreruptă degrabă la toate stațiile cu „skiduri” (sisteme de alimentare cu GPL) din oraș. Iar cele două stații unde se mai vând butelii cu aragaz au devenit loc de „pelerinaj” pentru sibienii care au nevoie de astfel de surse de energie.

„De patru ori am tot fost să caut”

La stația OMV de la ieșirea din Sibiu către Alba Iulia, un TIR încărcat cu butelii a fost descărcat marți dimineața. „Câteva ore, nu știu să aproximez. Dar în câteva ore pe toate le-am dat. Dacă vă interesează, haideți și mâine, că ne-am dat seama că e criză și acum aproape zilnic facem comenzi pentru butelii încărcate”, spune miercuri seara un angajat al benzinăriei.

Mai aproape de centru, la stația Petrom din capătul străzii Maramureșului, angajații au devenit „prietenii” tuturor celor care au nevoie de butelii. „Nu mai avem de zile bune. Dar haideți mâine (joi – n.r.), că e ziua în care ne vine TIR-ul cu butelii”.

Joi după-amiaza, TIR-ul cu butelii era așteptat de sibieni. „De săptămâna trecută tot caut, am fost de patru ori să cumpăr și degeaba. De zece ani folosesc butelii cu aragaz, încărcate doar de operatori autorizați, nu risc cu improvizații. Dar o astfel de criză de butelii n-am văzut. Acum am avut noroc, că mi-a spus un băiat de la benzinărie să fiu aici la ora trei, că atunci vine TIR-ul, că altfel nu știu dacă mai prindeam”, povestește Cătălin, din Poplaca.

Angajatul unei benzinării spun că niciunii din cei implicați în încărcarea buteliilor cu GPL auto nu era interesat de riscuri. „Erau niște inconștienți. Pentru două cafele își riscau viețile lor și ale familiilor lor”.

Rara avis: am fotografiat butelii cu propan, pline, la stația din capătul străzii Maramureșului

O butelie cu aragaz costă între 89 și 109 de lei, în funcție de cantitate, în condițiile în care se oferă la schimb o butelie goală. Umplerea unei butelii cu GPL auto costa aproximativ 60 de lei.

Un fenomen de amploare „sub radar”

Criza buteliilor cu aragaz din Sibiu care durează deja de aproape trei săptămâni scoate în evidență amploarea fenomenului umplerii buteliilor cu autogaz (GPL), în loc de aragaz (propan sau butan). Un fenomen pe care autoritățile locale l-au ignorat și care a fost, deocamdată, stopat de tragedia de la Crevedia.

Umplerea buteliilor de aragaz cu GPL lichid este o practică care încalcă o listă lungă a normelor de siguranță, începând cu faptul că presiunea de lucru în cazul GPL auto este mult mai mare decât în cazul aragazului (7,5 bar raportat la 2,4 bar, la o temperatură de aproximativ 250 C), se arată într-un articol scris de conf. univ. dr. ing. Virgil Florescu, din cadrul Politehnicii București. Riscul de explozie este amplificat de faptul că buteliilor le lipsesc elementele de siguranță specifice GPL auto, acesta din urmă având o temperatură foarte scăzută care – în caz de scăpări – poate produce arsuri grave prin inhalare, pe lângă riscul de aprindere și explozie. 

„Ca urmare a folosirii frecvente a umplerii buteliei la skid-ul autogaz, utilizatorul se expune în permanență riscului ridicat de incendiu datorat scăpărilor de gaz generate de neetanșeități și chiar explozie, datorată creșterii exagerate a presiunii gazului, odată cu temperatura. Explozia apare mult mai repede în cazul existenţei unui incendiu. Cum vor reacționa operatorul de umplere de la skid și clientul acestuia în cazul în care, prin aplicarea pistolului de umplere la dispozitivul artizanal aplicat pe robinetul buteliei se dislocă pastila de etanșare a acestuia, iar la final se constată scăpări importante de gaz?”, scria, în urmă cu cinci ani, profesorul Florescu, în articolul realizat cu sprijinul celor de la Panebo Gaz.

Citește și Explozii la o stație GPL din județul Dâmbovița: peste 50 de victime, dintre care 43 activează în MAI. Arafat: Firma funcționa fără autorizație

Notă: în articolul inițial a apărut formularea „butelii cu propan”, o formulare mai puțin precisă din punct de vedere tehnic. Formularea a fost înlocuită cu „butelii cu aragaz”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Eu

Acum 1 an

....... și acum se mai incarca pe sub mana!!! Ori sunt prosti ori se fac angajații statului. Am alimentat singur cu gpl in timp ce poliția își bea cafeaua în benzinărie.
Raspunde

Lautarescu

Acum 1 an

Băi ...! Mai puneți mâna pe o carte de chimie! GPL auto este tot un amestec de propan și butan. Ceea ce se bagă în buteliile casnice tot GPL se numește. Adică gaz petrolier lichefiat. Numai procentele de butan și propan diferă.

Raspunde

No Name

Acum 1 an

Gazul natural nu are miros in mod natural. Insa, pentru a-l face usor de detectat in cazul unei scurgeri de gaze, se adauga mercaptan. Acesta ofera mirosul puternic pe care il simtim atunci cand mirosim gaz. Mercaptanul nu se introduce si in GPL-ul lichid de la benzinarii! Inca un pericol care nu ti l-a descoperit "cartea de chimie"!
Raspunde

Adonis

Acum 1 an

Oare sunt românii proști ? De ce sa iei butelie gata încărcată cu preț dublu , când poți s-o încarci cu un gaz net superior. Această practica ,,,ilegală ,,, decât strica afacerile șmecheriile, în 40 de ani nici un accident la umplere.
Raspunde

Rob

Acum 1 an

Se da si aragaz la butelii?
Raspunde

Costel

Acum 11 luni

Da, super oferta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus