Miercuri,
30.04.2025
Partial Noros
Acum
9°C

Liceul de Artă a ajuns să „se bată” cu ruina Palatului Justiției: după ce a câștigat 9.500 de euro, Primăria continuă procesul cu constructorii și la anul

Liceul de Artă a ajuns să „se bată” cu ruina Palatului Justiției: după ce a câștigat 9.500 de euro, Primăria continuă procesul cu constructorii și la anul

La doi ani de la depunerea raportului de expertiză din care ar fi trebuit să rezulte cât trebuie să mai plătească Primăria Sibiu celor de la Construcții SA pentru ca socotelile să fie închise și lucrările pe șantierul abandonat să poată fi reluate, discuțiile despre aceste sume sunt departe de a se fi încheiat. Procesul este, în continuare, în prima fază (cea de fond), iar următorul termen a fost fixat în luna februarie a anului viitor.

Procesul în discuție a început în august 2020, fiind deschis de către cei de la Construcții SA, firma de construcții angajată în 2018 de către Primăria Sibiu să execute proiectul și lucrările noului Liceu de Artă, în cadrul unui contract de peste șase milioane de euro.

În aprilie 2020, când liceul trebuia predat, avansul lucrărilor nu depășea zece procente, astfel că Primăria Sibiu a încheiat contractul la termen, căutând mai apoi un constructor mai serios. Cei de la Construcții SA, însă, s-au plâns instanței că Primăria nu le-a plătit toate materialele. Au invocat o serie de prefabricate (grinzi, stâlpi, predale etc) care ar fi fost comandate special pentru proiectul noului Liceu de Artă și care au fost executate, dar Primăria a refuzat să le mai plătească deoarece nu au fost puse în operă.

Judecătorul de caz al Tribunalului Sibiu a stabilit realizarea unei expertize judiciare care să stabilească dacă, într-adevăr, Construcții SA are în custodie prefabricate pentru proiectul Liceului de Artă, prefabricate care – prin urmare – nu mai pot fi folosite pe alte șantiere. 

Conform expertizei judiciare inițiale, finalizată în septembrie 2021, cei de la Construcții SA aveau dreptate. Iar suma pe care Primăria Sibiu ar fi trebuit să o plătească celor de la Construcții SA era de 2,25 de milioane de lei, cu tot cu TVA (raportat la 20,4 milioane de lei, cât era valoarea inițială a contractului).

După această expertiză, Primăria a arătat că vrea să pună capăt procesului și să se ajungă la o înțelegere amiabilă, astfel încât lucrările să fie reluate cât mai repede cu cei de la Con-A (care, între timp, au câștigat licitația pentru finalizarea liceului). Dar a mai cerut un supliment la expertiză, pentru stabilirea calității prefabricatelor pe care ar fi trebuit să le plătească. La următoarele termene, numărul obiecțiunilor formulate de către Primărie la adresa expertizei inițiale a tot crescut. Astfel încât, în cele din urmă, suplimentul la raportul de expertiză din septembrie 2021 a fost finalizat abia în septembrie 2023.

Au câștigat 9.483,79 de euro. Deocamdată

Ca urmare a noilor obiecțiuni formulate de către reprezentanții Primăriei Sibiu în mai multe rânduri, suma la care cei de la Construcții SA ar fi îndreptățiți a fost redusă de către expertul tehnic de la 2.250.249,99 de lei, cu tot cu TVA, la 2.203.120,26 de lei, cu tot cu TVA. Altfel spus, după doi ani de obiecțiuni, Primăria a reușit să își reducă eventualele datorii cu 47.129,73 de lei (echivalentul a 9.483,79 de euro, raportat la cursul valutar al BNR din 14 septembrie 2023). 

La această sumă s-a ajuns după ce, în fața instanței, reprezentanții Primăriei Sibiu s-au bătut pe chestiuni cât se poate de tehnice. De la faptul că unele seturi de documente evidențiază sume diferite pentru aceleași prefabricate – precum diferența de aproximativ 6.000 de lei din sumele trecute într-un centralizator și, cele din devizul general -, la obiecțiuni la care expertul a răspuns că, de fapt, acestea nu făceau obiectul expertizei.

Șantierul abandonat al Liceului de Artă Sibiu

De altfel, suplimentul la raportul de expertiză din cauza căruia procesul trenează de mai bine de doi ani, include și mustrări ale expertului la adresa obiecțiunilor formulate de către reprezentanții Primăriei. „Obiectivul stabilit de INSTANȚĂ (sublinierea expertului – n.r.) este evidențierea lucrărilor (materiale, echipamente, manoperă etc) nedecontate de către Antreprenor (Construcții SA – n.r.) în cadrul contractului de achiziție publică, din punct de vedere valoric și cantitativ. (...) Obiectivul stabilit de instanță nu stabilește montare și recepționare, ci numai evidențierea lucrărilor nedecontate. Expertul nu justifică acțiunile reclamantului sau pârâtului (Construcții SA, respectiv, Primăria Sibiu – n.r.) și nu poate verifica care din informațiile părților – situația de lucrări sau neacceptarea acesteia – sunt corecte”, este una din formulările inginerului Malvina Monica, expertul tehnic desemnat de instanță în această speță.

Expertul tehnic, de altfel, arată că o serie întreagă de obiecțiuni formulate acum de Primărie nu mai țin de scopul inițial al expertizei și, în plus, îi și exced competențele. „Expertul (eu) nu este atestat pentru efectuarea verificărilor”, mai arată inginerul citat. Până în prezent, costurile expertizei tehnice au ajuns la 17.800 de lei.

La mulți ani!

După depunerea suplimentului la raportul de expertiză, Tribunalul Sibiu a fixat următorul termen în data de 8 februarie 2024, „pentru studiu”. Ceea ce face ca, șantierul noului Liceu de Artă să împlinească patru ani de când ar fi trebuit finalizat și de când, de fapt, este abandonat (asta în contextul în care primarul Klaus Iohannis promitea un nou liceu pentru 2014, iar actualul primar, Astrid Fodor – pentru 2018). 

În Sibiu, deocamdată, acest „record” al șantierelor abandonate este deținut de către Palatul Justiției de pe bulevardul Victoriei. Ministerul Justiției a început aici lucrările în 2011, după care șantierul a fost abandonat total din noiembrie 2019.

Dacă și după ce Primăria Sibiu și Construcții SA se vor împăca în vreun fel, lucrările ar trebui reluate de către asocierea SC Con-A SRL & SC Con-A Operations SRL. Aceasta a fost declarată câștigătoare a contractului pentru finalizarea noului Liceu de Artă în 2021, pentru suma de 22,5 milioane de lei, cu tot cu TVA. Sumă care urmează a fi indexată având în vedere creșterile de prețuri din ultimii ani. 

Termenul de finalizare a lucrărilor asumat de cei de la Con-A este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Citește și Și judecătorul s-a săturat și a decis să spună ”stop”: se împlinesc trei ani de când Sibiul trebuia să aibă un nou Liceu de artă

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Contra-structii

Acum 1 an

Astia (de la Constructii SA) sunt aceeasi care vor de la Primarie acum cateva milioane de euro pentru spatiul Fabricii de teatru. Asta ca sa nu uitam cat se poate intinde nesimtirea unora...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus