4 aprilie 2020 era termenul la care Primăria ar fi trebuit să recepționeze noul Liceu de Artă al Sibiului, cea mai mare lucrare publică a orașului la momentul respectiv. În loc de liceu nou există fundații care nici acelea nu sunt terminate, o clădire care se deteriorează și un proces prin care constructorul și Primăria caută să se împace, dar care împlinește, de asemenea, trei ani. S-a lungit destul procesul, a stabilit judecătorul Tribunalului Sibiu.
După ce au încheiat la termen contractul cu cei de la Construcții SA - care n-au reușit să depășească un avans al lucrărilor de 10% în ziua în care ar fi trebuit să predea lucrarea -, reprezentanții Primăriei Sibiu au fost dați în judecată de către firma de construcții, pe motiv că nu i-a fost achitat tot ceea ce a lucrat.
Iar în cadrul procesului deschis în august 2020 a fost realizată o expertiză judiciară care arată că Primăria mai are de plătit 2,25 de milioane de lei celor de la Construcții SA, pentru o serie de prefabricate (grinzi, stâlpi, predale etc) care nu au mai apucat, însă, să fie puse în operă.
După această expertiză, reprezentanții Primăriei Sibiu au arătat în fața instanței că sunt dispuși să ajungă la o înțelegere amiabilă cu cei de la Construcții SA, pentru a relua mai rapid lucrările la șantierul pentru care, între timp, au angajat un nou constructor (pe cei de la Con-A).
Doar că până să se ajungă la înțelegerea amiabilă, Primăria Sibiu a mai cerut o expertiză: pentru verificarea calității prefabricatelor pe care trebuie să le plătească. Expertiza a fost depusă la dosar la finele anului trecut. ”Elementele prefabricate sunt, în general, în stare bună, prezintă mici defecțiuni probabil din manipulare. Armăturile expuse prezintă urme de coroziune moderată (rugină), dar fără să fie afectată secțiunea transversală a acestora. Predalele prezintă fisuri care, în general, pătrund doar până la nivelul armăturii longitudinale. Din elementele vizualizate, circa 15% prezintă fisuri care pătrund pe toată înălțimea prefabricatului. Aceste elemente nu pot să asigure cerințele de siguranță și stabilitate. În locul acestora fie se vor realiza elemente noi, fie se vor înlocui cu zone monolite”, se arată în raportul de expertiză plătit de Primăria Sibiu.
De trei ani, pe șantierul Liceului de Artă s-au executat fotografii, cel mult
Construcții SA vrea împăcare – Primăria, noi documente
În urma acestui nou raport de expertiză, cei de la Construcții SA au cerut un termen pentru ”finalizarea negocierilor între părți, în vederea soluționării litigiului pe cale amiabilă”. Doar că reprezentanții Primăriei s-au opus și au cerut ca, înainte de împăcare, să mai fie realizat un supliment la expertiza tehnică. ”Să se identifice care dintre predalele (circa 15%) care au fisuri pe înălțime nu mai pot fi folosite”, este una dintre noile cerințe ale Primăriei. Care au mai solicitat să afle ”care sunt costurile aferente utilizării prefabricatelor nedepreciate”.
Citește și ”Ghinion”. Construcția noului Liceu de Artă, blocată iar. ”Voi face plângere pe numele tuturor”
S-au judecat suficient
Cei de la Construcții SA au cerut instanței să respingă aceste noi solicitări, iar judecătorul le-a dat dreptate. Prin urmare, a stabilit ultimul termen de judecată, pe 11 mai 2023, ”pentru a se finaliza negocierile dintre părţi, în vederea stingerii, chiar parţiale, a prezentului litigiu pe cale amiabilă”.
Până atunci, Primăria și Construcții SA trebuie să decidă dacă se împacă și, dacă da, cum, a mai stabilit judecătorul Tribunalului Sibiu. ”Se va pune în vedere părţilor să depună, cu cel puţin 3 zile înaintea următorului termen de judecată, care este ultimul acordat în cauză în acest sens, eventualul acord intervenit între părţi sau precizarea expres ă că nu s-a ajuns la un acord”, se arată în încheierea de ședință întocmită în urma termenului de la finele lunii trecute.
Alte viitoare 12 luni
Dacă și după ce Primăria Sibiu și Construcții SA se vor împăca în vreun fel, lucrările ar trebui reluate de către asocierea SC Con-A SRL & SC Con-A Operations SRL. Aceasta a fost declarată câștigătoare a contractului pentru finalizarea noului Liceu de Artă în 2021, pentru suma de 22,5 milioane de lei, cu tot cu TVA. Sumă care urmează a fi indexată având în vedere creșterile de prețuri din ultimii ani.
Termenul de finalizare a lucrărilor asumat de cei de la Con-A este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Merită arătat că, de la momentul câștigării contractului pentru Liceul de Artă de către cei de la Con-A, aceștia au câștigat o altă licitație – cea pentru ridicarea noului sediu al STS – lucrare pe care au și predat-o deja.
Proiectul noului Liceu de Artă al Sibiului a fost prezentat public în 2017 de către primarul Astrid Fodor, cea care aprecia că respectiva investiție va fi gata în 2018.
Simulările prezentate în 2017 de primarul Sibiului n-au apucat, încă, să devină realitate
Citește și Sibiul se cere pus la plată pentru a debloca dosarul Liceului de Artă
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: proces constructii sa primaria , sibiu nou liceu de arta judeca , contract liceul de arta , liceu de arta sibiu , Primăria Sibiu
Vizualizari: 29401
Ultimele comentarii
Acum 17 ore
E.R.T.
Acum 18 ore
Marius
Acum 18 ore
Ce-i in mana nu-i minciuna
Acum 19 ore
Sibian
Acum 19 ore
Hermannstadt, die Hauptstadt