Sâmbătă,
25.09.2021
Cer Senin
Acum
21°C

”Ghinion”. Construcția noului Liceu de Artă, blocată iar. ”Voi face plângere pe numele tuturor”

”Ghinion”. Construcția noului Liceu de Artă, blocată iar. ”Voi face plângere pe numele tuturor”

Deși Primăria Sibiu se află în relații contractuale cu al doilea constructor, termenul pentru finalizarea noului Liceu de artă al orașului nu poate fi întrevăzut. Vechiul constructor refuză să elibereze amplasamentul până când nu îi vor fi plătite materialele de construcție comandate pentru noul liceu, dar care nu au mai apucat a fi puse în operă. Mai multe procese sunt pe rol și toate, acum, așteaptă finalizarea vacanței judecătorești.

Era jumătatea lunii aprilie a acestui an, când Primăria Sibiu anunța printr-un comunicat de presă reluarea lucrărilor la cel mai costisitor obiectiv de investiții în infrastructura de educație din acest oraș. ”Contractul pentru continuarea construcției noului Liceu de Arte a fost semnat cu ofertantul câștigător – Asocierea SC Con-A SRL & SC Con-A Operations SRL, investiția însumând 22,5 milioane lei (cu tot cu TVA – n.r.). Reamintim că Primăria a contractat în septembrie 2018 un constructor pentru acest proiect însă, din cauză că acesta nu și-a onorat obligațiile contractuale și a reușit să execute doar 7% din lucrări până la epuizarea termenului, contractul a fost reziliat și s-a organizat o nouă procedură de achiziție”, se arăta în comunicatul prin care, prin omisiune, administrația locală nu estima nicio dată pentru darea în folosință a liceului despre care se discută din 2013. ”Termenul de finalizare a lucrărilor este de 12 luni”, se preciza doar în comunicat, fără a anunța de când începe să curgă acest termen. În mod normal, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Ordin care poate fi emis doar după predarea amplasamentului. Iar amplasamentul nu poate fi predat, deoarece cei de la Construcții SA, prima companie angajată să proiecteze și ridice noul liceu, refuză să predea șantierul.

Cine câștigă? Avocații!

Era în prima zi de marți a lunii iulie 2020, când juriștii Primăriei Sibiu înregistrau la Judecătoria Sibiu o cerere de evacuare a celor de la Construcții SA de pe șantierul Liceului de Artă.

Înainte ca magistratul Judecătoriei să se pronunțe pe această cerere, la jumătatea lunii august, la Tribunalul Sibiu au deschis proces și cei de la Construcții SA. Prin acest proces ei solicită Primăriei să achite atât materialele de construire comandate pentru noul Liceu de Artă, dar care nu au mai fost puse în operă, cât și despăgubiri pentru rezilierea contractului.

Iar magistratul Judecătoriei Sibiu chemat să judece cererea de evacuare a decis să suspende luarea unei decizii până la finalul procesului înregistrat la Tribunal. Primăria Sibiu a făcut recurs împotriva acestei hotărâri de suspendare, recurs a cărui judecată a fost finalizată abia la jumătatea lunii mai 2021 (când deja Primăria Sibiu anunțase de mai bine de o lună angajarea celor de la Con-A pentru continuarea lucrărilor).

În fapt, în urma recursului judecat de Tribunalul Sibiu, Primăria a obținut casarea hotărârii de suspendare și reluarea procesului de la Judecătoria Sibiu pentru evacuarea celor de la Construcții SA de pe șantierul Liceului de Artă.

Procesul nu va avea o soluție foarte rapidă. La începutul acestei săptămâni, după ce a fost obligat de Tribunal să redeschidă dosarul, magistratul de caz din cadrul Judecătoriei Sibiu a amânat cauza până după vacanța judecătorească, mai precis până pe 27 septembrie 2021. În tot acest timp, șantierul Liceului de Artă zace în soare.

”Între 1,5 și două milioane de lei”

După cum se consemnează în hotărârea Tribunalului prin care a fost repus pe rol procesul de evacuare a celor de la Construcții SA, această societate mai are pe rol un litigiu cu Primăria Sibiu. Cel înregistrat în august 2020, prin care „a solicitat instanței obligarea autorității contractante la aprobarea unor măsurători transmise de societate, aprobarea situației finale de lucrări, aprobarea decontării materialelor aprovizionate de antreprenor, organizarea unei întâlniri comune a părților pentru stabilirea condițiilor de reziliere și a stadiului de execuție al lucrărilor, anularea dispozițiilor achizitorului prin care se solicită intimatei eliberarea șantierului, anularea documentului constatator nr. 1/30.04.2020, precum și obligarea autorității contractante la plata unor despăgubiri”. Și acest proces va continua după vacanța judecătorească.

Turnul Sfatului a discutat și cu Adrian Homan, cel care mai întâi a devenit director general, iar mai apoi acționarul majoritar al Construcții SA. ”Am cerut o expertiză judiciară, încuviințată de instanță, pentru stabilirea valorii tuturor materialelor prefabricate și a celorlalte achiziții realizate deja de noi pentru Liceul de Artă”. Între 1,5 și două milioane de lei este valoarea aproximată de către Homan a materialelor (prefabricate și fier beton, în special) aflate în curtea Construcții SA și care erau destinate șantierului Liceului de artă.

”Voi face plângere pe numele tuturor, și pe numele fostului viceprimar, al primarului, dar și a dirigintelui de șantier pentru modul în care am fost tratați în acest contract. De ce toată mizeria aceasta, prin care să scoți din nou la licitație un contract, pe bani mai mulți și care întinde tot acest șantier pe mulți ani de acum încolo? Nu este normal ca toți cei care au luat acest șir de decizii să fie trași la răspundere?”, se lansează Adrian Homan în atacuri la adresa administrației sibiene. După care el lasă de înțeles că procesul de evacuare a societății pe care o deține nu se va termina foarte repede, având în vedere că mai există căi de atac. ”Acum e vacanță judecătorească, procesul se va relua în septembrie. Dar va mai dura doi ani, cel puțin. Din cauză că unii mari domni bugetari au reziliat acest contract cu noi, apoi au scos lucrarea la licitație pe și mai mulți bani, iar acum durează și mai mult finalizarea poveștii. Care le-a fost interesul? Procentul de 7% avans al lucrărilor anunțat de Primărie nu era real. Este mult mai mare și numai dacă luăm în considerare materialele pe care le avem deja comandate. Și știți de ce a mai înaintat greu șantierul? Pentru că autoritățile nu au fost de acord să ne mai aștepte: era începutul pandemiei, noi eram cu mâinile legate. Acum toate firmele care ne-au livrat nouă prefabricatele pentru Liceu ne-au cerut insolvența”, mai descrie Homan.

O întreagă istorie

Construirea unui nou Liceu de artă a fost anunțată drept investiție a Sibiului în 2016. În ianuarie 2017, primarul Astrid Fodor prezenta concluziile studiului de fezabilitate și o serie de proiecții ale viitoarei construcții. ”Este o lucrare amplă, dar Sibiul merită un astfel de liceu de artă. Dacă dorim o infrastructură educațională la nivelul secolului XXI, atunci avem nevoie de un astfel de liceu. Dorim să devină o școală emblematică pentru Sibiu”, declara Astrid Fodor, într-o conferință de presă în care demararea lucrărilor era preconizată pentru același an 2017, iar finalizarea lor – în toamna lui 2018.

Această proiecție a viitorului Liceu de Artă are mai bine de patru ani. Fără să aibă, deocamdată, un corespondent în realitate

În realitate, procedura de atribuire a contractului de proiectare și execuție a fost lansată în noiembrie 2017. O lună mai târziu, în urma unor contestații, Primăria Sibiu a decis să anuleze procedura. Firmele de construcții interesate de contract au contestat anularea în instanță, care a obligat în februarie 2018 să reia procedurile. ”După 14 ședințe de evaluare a celor două oferte depuse, contractul s-a semnat în data de 20 septembrie 2018“, anunța Primăria Sibiu.

După finalizarea noului Liceu de Artă așteaptă și profesorii și elevii Colegiului național ”Samuel von Brukenthal”. Deoarece, în actuala clădire în care funcționează acum liceul, cea de pe strada Alexandru Odobescu, ar urma să se extindă Colegiul, astfel încât să fie eliminate cursurile de după-amiaza.

Citește și Noul Liceu de artă va costa 6,6 mil. de euro: ”ne uităm dincolo de modelul clasic educațional” | Foto

Cel mai mare șantier public al Sibiului se închide. ”Avansul lucrărilor nu a ajuns nici la zece la sută”

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Dani ocna

Acum 2 luni

povesti ale doamnei fodor de adormit banii fraierilor contribuabili sibieni
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

Aici se vede de la distanta INCOMPETENTA si IGNORANTA din primaria Sibiu!!! Nu au nici o vina cei de la Constructii S.A.!!! Daca cei din primarie isi cunosteau meseria ar fi stiu cine e Constructii S.A. si nu ar fi semnat comntractul prima data!!! Acum dam vina pe avocati si amenintam ca facem plangeri!!! Situatia se repeta la infinit la primaria Sibiu...la fel a fost cam cu toate proiectele pornite de acolo!!! Sa nu mai vorbim de lipsa TOTALA de viziune in alegerea proiectelor!!! De ex. au cheltuit TONE de bani pe "Skatepark Obor" o investitie care este folosita de 0.001% din populatia orasului (si in general de cei care nici nu prea trec pe la scoala si nici nu contribuie la bugetul local cu impozite si taxe!)
Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

construcții sa , o firma de toată jena , care nu mai trebuie acceptata la nicio licitație de aici încolo.Si-au bătut joc de toate lucrările pe care le-au câștigat datorita prețului mic licitat: liceul de arta , stadionul , lacul lui binder etc.
Raspunde

Incompetența infinita la primaria sibiu

Acum 2 luni

Nici macar constructia unei cladiri simple cu vreo 3 etaje nu sunt in stare sa managerieze. La cate"realizări" au in palmares si ținând cont de banii aruncati in vant si mai ales de timpul pierdut ar trebui sa plece toti cu capul plecat acasa
Raspunde

Cora, lasse uns!

Acum 2 luni

Fodor, *** Leca, cei care gestioneaza lucrarile si juridicul primariei trebuie sa mearga putin in ultimul satuc din Ialomita sa invete administratie si sa lase Sibiul! Am ajuns intr-un stadiu de penibilitate si ridicol imposibil de imaginat acum cativa ani! 75% din primaria Sibiu pute de prostie si incompetenta!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus