24,6 milioane de lei, fără TVA, este valoarea aproximată a investițiilor în amenajarea clădirilor în care Liceul de Artă din Sibiu ar urma să se mute de anul viitor.
”Este o lucrare amplă, dar Sibiul merită un astfel de liceu de artă. Dacă dorim o infrastructură educațională la nivelul secolului XXI, atunci avem nevoie de un astfel de liceu. Dorim să devină o școală emblematică pentru Sibiu”, a anunțat primarul Sibiului, Astrid Fodor, într-o conferință de presă organizată joi. Lucrările ar urma să fie demarate în cursul acestui an, iar finalizarea este preconizată pentru 2018. Sursa de finanțare o reprezintă bugetul local. În actualul spațiu ocupat de Liceul de Artă, situat pe strada Alexandru Odobescu (clădire retrocedată Parohiei Evanghelice), își vor extinde sălile de clasă cei de la Colegiul național ”Samuel von Brukenthal” (clădire retrocedată, de asemenea, Parohiei). Noul Liceu este proiectat să aibă 21 de clase: cinci de învăţământ primar, opt de învăţământ gimnazial și tot opt de învăţământ liceal.
O nouă clădire ”flexibilă”
Viitorul liceu va funcționa în spatele actualului Colegiu economic de pe strada Oituz. Clădirea fostului cămin ar urma să fie transformată în săli de studiu și bibliotecă – în mare -, iar pe terenul cu acces la strada Dorului va fi ridicată o nouă clădire cu o suprafață construită desfăşurată de aproximativ 3.000 de mp. Între cele două corpuri de clădire va fi creat un culoar suspendat. Un acces în viitorul liceu va fi creat și de pe Aleea Buia. Intrarea principală va fi cea din strada Dorului. ”Am insistat nu atât pe partea estetică, ci pe aceea care să motiveze elevii și cadrele didactice să performeze în această clădire. Ne uităm dincolo de modelul educațional clasic, la forme diferite de a face educație în spații neconvenționale. Prin urmare, noul corp care va fi construit va fi o structură simplă, dar flexibilă, de tip fagure”, a declarat Alexandru Găvozdea, arhitectul care a lucrat la studiul de fezabilitate și elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției.
12 spații de recreație
Spațiile exterioare, folosite pentru recreație, sunt în număr de 12, arată Alex Găvozdea. El propune ca inclusiv acoperișul noii clădiri să fie un astfel de spațiu, fiind înconjurat de plase. În plus, pentru elevii din ciclul gimnazial este propusă drept spațiu de recreere o curte separată de celelalte. ”Este dificil să aduci în aceeași clădire copii de șase ani, dar și de 18 – 19 ani, precum cei din clasele terminale. De aceea am creat o curte protejată pentru cei mici”, mai arată Alex Găvozdea.
Curtea dedicată celor din ciclul primar
Viitorul liceu va număra 51 de spații acustice, majoritatea fiind săli individuale, dar și o sală de audiții, care va putea fi utilizată inclusiv pentru spectacole. Noua clădire va include și spații dedicate celor care urmează specializări din zona artelor plastice, spații pentru care se va insista pe lumina naturală.
”Clădirea existentă este distribuită pe trei etaje și are nevoie de consolidări, recompartimentări, fonoizolarea încăperilor și introducerea unor noi centrale termice. Corpul nou cu care se va extinde această clădire va avea formă de L, o latură având ca regim de înălțime parter, etaj și etaj retras, iar cealaltă parter și 2 etaje. Corpul va avea și o sală de festivități pe două nivele. Pentru a uni clădirea existentă cu extinderea, studiul prevede construcția unui corp de legătură, cu parter și etaj”, comunicat Primăria SibiuIndicatorii tehnico-economici ai noii investiții urmează a fi supuși dezbaterii și votului consilierilor locali din ședința de săptămâna viitoare. Ulterior, reprezentanții administrației locale vor putea lansa procedura de achiziție a proiectării și execuției.
Sursa foto: a.plan srl
Tag-uri: Astrid Fodor , Primăria Sibiu , Alexandru Găvozdea , Alexandru Odobescu , Execuție Lucrări , Proiectului Pilot , Pentru Sibiu , noul liceu de arta , Alex Găvozdea , Parohiei Evanghelice Guşteriţa , Liceu de arta , Aleea Buia , investitie
Vizualizari: 15871
Ultimele comentarii
Acum 10 minute
Vasi Contiu
Acum 25 minute
Ion Iolanescu
Acum 30 minute
Minerul Şmotru
Acum 1 oră
Caut Fer
Acum 1 oră
George Codru