Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Noul Liceu de artă va costa 6,6 mil. de euro: ”ne uităm dincolo de modelul clasic educațional” | Foto

Noul Liceu de artă va costa 6,6 mil. de euro: ”ne uităm dincolo de modelul clasic educațional” | Foto

24,6 milioane de lei, fără TVA, este valoarea aproximată a investițiilor în amenajarea clădirilor în care Liceul de Artă din Sibiu ar urma să se mute de anul viitor.

”Este o lucrare amplă, dar Sibiul merită un astfel de liceu de artă. Dacă dorim o infrastructură educațională la nivelul secolului XXI, atunci avem nevoie de un astfel de liceu. Dorim să devină o școală emblematică pentru Sibiu”, a anunțat primarul Sibiului, Astrid Fodor, într-o conferință de presă organizată joi. Lucrările ar urma să fie demarate în cursul acestui an, iar finalizarea este preconizată pentru 2018. Sursa de finanțare o reprezintă bugetul local. În actualul spațiu ocupat de Liceul de Artă, situat pe strada Alexandru Odobescu (clădire retrocedată Parohiei Evanghelice), își vor extinde sălile de clasă cei de la Colegiul național ”Samuel von Brukenthal” (clădire retrocedată, de asemenea, Parohiei). Noul Liceu este proiectat să aibă 21 de clase: cinci de învăţământ primar, opt de învăţământ gimnazial și tot opt de învăţământ liceal.

proiect liceu de arta nou (4)

O nouă clădire ”flexibilă”

Viitorul liceu va funcționa în spatele actualului Colegiu economic de pe strada Oituz. Clădirea fostului cămin ar urma să fie transformată în săli de studiu și bibliotecă – în mare -, iar pe terenul cu acces la strada Dorului va fi ridicată o nouă clădire cu o suprafață construită desfăşurată de aproximativ 3.000 de mp. Între cele două corpuri de clădire va fi creat un culoar suspendat. Un acces în viitorul liceu va fi creat și de pe Aleea Buia.  Intrarea principală va fi cea din strada Dorului. ”Am insistat nu atât pe partea estetică, ci pe aceea care să motiveze elevii și cadrele didactice să performeze în această clădire. Ne uităm dincolo de modelul educațional clasic, la forme diferite de a face educație în spații neconvenționale. Prin urmare, noul corp care va fi construit va fi o structură simplă, dar flexibilă, de tip fagure”, a declarat Alexandru Găvozdea, arhitectul care a lucrat la studiul de fezabilitate și elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției.

proiect liceu de arta nou (3)

12 spații de recreație

Spațiile exterioare, folosite pentru recreație, sunt în număr de 12, arată Alex Găvozdea. El propune ca inclusiv acoperișul noii clădiri să fie un astfel de spațiu, fiind înconjurat de plase. În plus, pentru elevii din ciclul gimnazial este propusă drept spațiu de recreere o curte separată de celelalte. ”Este dificil să aduci în aceeași clădire copii de șase ani, dar și de 18 – 19 ani, precum cei din clasele terminale. De aceea am creat o curte protejată pentru cei mici”, mai arată Alex Găvozdea.

proiect liceu de arta nou (1) Curtea dedicată celor din ciclul primar

Viitorul liceu va număra 51 de spații acustice, majoritatea fiind săli individuale, dar și o sală de audiții, care va putea fi utilizată inclusiv pentru spectacole. Noua clădire va include și spații dedicate celor care urmează specializări din zona artelor plastice, spații pentru care se va insista pe lumina naturală.

”Clădirea existentă este distribuită pe trei etaje și are nevoie de consolidări, recompartimentări, fonoizolarea încăperilor și introducerea unor noi centrale termice. Corpul nou cu care se va extinde această clădire va avea formă de L, o latură având ca regim de înălțime parter, etaj și etaj retras, iar cealaltă parter și 2 etaje. Corpul va avea și o sală de festivități pe două nivele. Pentru a uni clădirea existentă cu extinderea, studiul prevede construcția unui corp de legătură, cu parter și etaj”, comunicat Primăria Sibiu
Indicatorii tehnico-economici ai noii investiții urmează a fi supuși dezbaterii și votului consilierilor locali din ședința de săptămâna viitoare. Ulterior, reprezentanții administrației locale vor putea lansa procedura de achiziție a proiectării și execuției.

proiect liceu de arta nou (2)

Sursa foto: a.plan srl

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

x

Acum 5 ani

Ce se vor bucura cei ce lociuesc in jurul liceului...muzicute, flaute,trompete, viori...
Raspunde

Iuliana

Acum 5 ani

Interesant! Sunt locatar pe Buia, avem foarte mari probleme cu locurile de parcare. Dl arhitect si celelalte ``capete luminate``s-au gandit unde isi vor parca profesorii si elevii din clasele terminale masinile? Sau la ce blocaje vor fi in momentul in care aproximativ la aceeasi ora, elevii vor fi adusi cu masina (normal) la poarta scolii, cei mici vor fi lasati de catre parinti la gradinita de pe str.Oituz. Rog pe cei abilitati din primarie sa monitorizeze doar o zi traficul si modul cum se parcheaza pe Aleea Buia, zona magazinului Profi la iesirea de pe Aleea Buia, zona gradinitei de pe Oituz si portiunea de pe str. Oituz (Liceul economic, sala de gimnastica) pana la intrarea pe Aleea Buia. Ca sa nu mai vorbim ce va fi cand se vor porni lucrarile? Rabele si celelalte masini mari de santier tot pe inelul cu Aleea Buia vor circula? In poze nu am vazut niciun loc de parcare prevazut pentru liceul de arta.
Raspunde

Buiaka

Acum 5 ani

Muhahaha! Din cauza sensului unic dintre NafNaf si inceputul Aleii Buia sute de masini trec pe ora pe Aleea Buia. Care este exact o alee de 3 metri latime, sinuoasa si printre blocuri. Proiectatul acces in viitorul liceu facandu-se tot pe aceasta alee zona va fi blocata total. Propun si o statie Tursib la poarta :)
Raspunde

A

Acum 5 ani

Zona oricum inghesuita si cu trafic ingreunat de liceul Economic si eu s-au gandit sa mai puna un liceu in zona. Diminetile vor fi un adevarat rai pentru locuitorii din zona.
Raspunde

Mueeer

Acum 5 ani

Nu va mqi plangeti ma! I-a mai mergeti si pe jos! Miscati-va hoiturile!!!
Raspunde

(-)

Acum 5 ani

Prostule,mueeer, ba!
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

Că bine zici. Toți românașii sunt fuduli, nu pot să-și miște dosu câteva sute de metrii că fac hernie de disc. Mai bine de inghesuie și se blochează că proștii stand zeci de minute pe străzi în mașini în loc să facă un pic de mișcare.
Raspunde

Aghiuță cel șod

Acum 5 ani

Uaa, uite mami, am multe baruri in zona Karbon, Karma, Naf Naf, Violin. Cafea, suc, alcool, pacanele, manele...ce mai vrei mami sa merg la scoala. Si am si multa arhitectura inspirationala in jur ! Weee ! :)
Raspunde

konrad

Acum 5 ani

Doamne cata prostie!!! Unde naiba se mai poate inghesui un liceu in zona? Nu-i destula aglomeratie acolo? Iar faceti aceleasi greseli ca Johannis care o vandut centralele termice de cartier si-au aparut in locul lor ditamai blocuri?...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 5 ani

Este cu totul altă situație, am încredere în IQ-ul tău și nu trebuie sa subliniez de ce.
Raspunde

Alex

Acum 5 ani

Pe lângă logistica greoaie, problema mea este că noul proiect arată efectiv urât. Un design comunist, clasic până la urmă pentru un neam ce e considerat că nu are dreptul la mai mult. Ai unde să te caci, ai unde să te uiți la o tablă și bonus un colț după care să te ascunzi cu o țigare și gata... acesta e nivelul mai mult nu merită românii. Faceți dragilor un design să te mândrești că e o clădire pentru ARTĂ nu penitenciar. Să ridice nivelul imaginii întregului oraș, să atragă viitori adevărați artiști și să inspire copiii la a deveni promotorii artei pentru că oriunde în lume, calitatea cea mai căutată inclusiv la nivel de managemet, este creativitatea în acest secol. Repet, în toată lumea e căutată creativitatea. Păi dacă tot se ivește această ocazie de a face un spațiu de stuii de la zero, hai să fie ceva frumos pentru oraș fiindcă ne mândrim (fals) ca fiind un centru cultural în Estul Europei, dar nu se întreprinde absolut nimic pe termen lung în acest sens. Ei bine administrația locală are acum șansa de a pune pe picioare un proiect pe termen lung, ce ar putea să devină o emblemă a orșului, a culturii și a viitorului până la urmă. Multă inspirație vă doresc.! Probabil dacă orașul chiar era la pretinsul nivel european de cultură, nici nu aveam de ce să mai scriu acest comentariu, dar realitatea din păcate încă este tristă și prea puțini (vezi votul din Decembrie) chiar prea puțini sunt dispuși să facă gesturi pentru a da un curs mai frumos societății noastre...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 5 ani

Salut Alex! As dori să știu dacă ai vreo pregătire în domeniul arhitecturii/artelor și să argumentezi analogia proiectului de față cu designul arhitecturii comuniste și de ce consideri că e atât de urât proiectul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, de criticat am mai critica si "noi" cate ceva...da-i plin de forumu' de criticaci...
Raspunde

Alex

Acum 5 ani

Da, criticăm și o vom face mereu. Lipsa de cultură te împinge la asemenea afirmații ieftine. În toată istoria artelor, criticii au fost cei ce au dat valoare, au adus lumii și au deschi ochii mulțimii către autori sau lucrări. Mona Lisa nu ar exista astăzi fără criticii francezi ai secolului XIX cum de altfel, Motzart nu ar fi existat în cărțile de istorie a muzicii și artelor fără a fi fost un nume ce a consumat cerneala a nenumărați critici... Iar în contextul de față cu proiectul liceului de ARTĂ, suntem dispuși să criticăm abordarea slabă a unui proiect important pentru oraș
Raspunde

cetateanu

Acum 5 ani

Bine spus, Alex. O cladire pentru ARTA si nu un penitenciar !!! Rusine !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un cititor

Acum 5 ani

De ce mama naibii au retrocedat cladirea? Corect este sa se nationalizeze toate averiile bisericilor !!! Popa este echivalentul cu hot !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

victoria

Acum 5 ani

Nu era mai putina inghesuiala in spate la Ciresica unde e loc viran ?
Raspunde

cristi

Acum 5 ani

3.000 mp betoane si zero spatii verzi. ce va constrange sa proiectati ceva la nivelul anului 2017, pentru urmatorii 50 de ani?proiectul din imaginile articolului arata ca o scoala din romania anilor '70. beton si asfalt. faceti-va un cadou si vizitati cateva scoli de arta din europa civilizata si apoi incepeti sa proiectati. o sa fie cu folos, si voua celor care proiectati si noua celor care vom beneficia de investitie.
Raspunde

silviu

Acum 5 ani

Din pacate, noi romanii ne-am obisnuit sa ne multumim cu orice lucru facut oricum, oriunde si cum o fi dar sa fie. Se construieste o cladire (ba chiar doua) special pentru o scoala de ARTA. N-ar fi fost normal sa se vada acest lucru de cum te uiti la cladire? N-ar fi fost normal sa fi fost chiar o opera de arta arhitecturala? De fapt, pana la urma, ascunsa intre blocuri , nici nu mai conteaza cum arata dar locuri de parcare pentru profesori se fac? (pentru parintii care isi aduc copiii cu masina la scoala nici nu indraznesc sa intreb). Lasa ca, din cele 12 (douasprezece) spatii de recreere 10 se pot folosi ca parcare. Doar asa este si acum la actualul sediu al liceului. Chiar si la Colegiul O. Goga curtea se foloseste ca parcare pentru profesori asa incat nu-i bai. Nici nu vreau sa mai spun ca, de fapt, va fi aproape imposibil de intrat cu masina pe acea strada. Dar totusi, de ce atunci cand se fac proiecte nu se fac si niste studii temeinice de impact, fezabilitate si implicatii!?
Raspunde

George

Acum 5 ani

oamenii nu inteleg arta in adevaratul sens... ca sa creezi ai nevoie de inspiratie si ma tem ca acest liceu nu ofera deloc inspiratie creativa prin felul cum arata si unde vor sa il construiasca
Raspunde

David

Acum 4 ani

Doresc sa dau o simpla sugestie pentru toată comunitatea artistica din Sibiu ... fraților nu avem spații de expoziție !!! Ar trebui sa ne implicam in ceea ce înseamnă continuitate.
Raspunde

Mihu

Acum 4 ani

Va ganditi numai la interesul vostru, trafic blocat si parcari, sau la locatarii din jur! Asa e romanul! De ce nu va bucurati si nu va ganditi la copiii care beneficiaza de aceste locatii, ca o sa invete in cladiri noi, moderne si o sa mearga cu drag la scoala sa studieze. Asta sa ne bucure, sa nu mai fim individualisti! Si referitor la sunete de flaut, trompete, etc, au scris clar in articol ca vor fi sali izolate fonic ptr repetitii. Am facut scoala de arte, muzica, pe vremea lui Ceausescu, in subsol colcaiau sobolanii, nu mai zic de miros. Acum ca se creeaza conditii ptr copii mai aveti de comentat! Popor negativist!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus