Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Cel mai mare șantier public al Sibiului se închide. ”Avansul lucrărilor nu a ajuns nici la zece la sută”

Cel mai mare șantier public al Sibiului se închide. ”Avansul lucrărilor nu a ajuns nici la zece la sută”

Șantierul pentru ridicarea unui nou Liceu de Artă al Sibiului se închide, chiar dacă lucrările sunt departe de a fi finalizate. Prezentat public în ianuarie 2017, proiectul atribuit spre proiectare și execuție pentru 20 de milioane de lei reprezintă cea mai mare lucrare publică aflată în derulare la nivelul Primăriei Sibiului.

4 aprilie 2020 a fost termenul de finalizare a contractului de proiectare și execuție a noului Liceu de Artă al Sibiului. Acesta a fost gândit a fi ridicat în curtea Colegiului Economic ”Gheorghe Barițiu” de pe strada Oituz și urma să înglobeze și fosta clădire-internat din respectiva curte, clădire care urma recompartimentată. Deocamdată, însă, Liceul de Artă este departe de a avea măcar un contur al formei finale.

”Încetare la termen”

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost semnat în septembrie 2018 cu firma sibiană Construcții SA, pentru suma de 20,4 milioane de lei, cu tot cu TVA (față de 26,2 milioane de lei, la cât era evaluat contractul înainte de licitație). Pentru proiectare, detaliile de execuție și restul avizelor necesare termenul contractual era de trei luni, iar pentru execuția lucrărilor – 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

Viitorul liceu urmează să înglobeze și fostul cămin-internat al Colegiului economic Viitorul liceu urmează să înglobeze și fostul cămin-internat al Colegiului economic

Cum lucrările erau într-o evidentă întârziere față de graficul asumat, reprezentanții Primăriei Sibiu au decis să nu mai încerce renegocierea termenelor. ”Este vorba de încetarea contractului la termen. Noi am făcut o notificare, pentru încă zece zile, conform contractului. Dar, avansul lucrărilor nu a ajuns nici la zece la sută, din păcate”, arată Tiberiu Drăgan, viceprimar al municipiului Sibiu, în a cărui subordonare intră și Serviciul de administrare a unităților de învățământ preuniversitar din oraș.

Între o săptămână și o lună erau estimate întârzierile în execuția lucrărilor în cursul lunii noiembrie a anului trecut. Întârzierile nu au fost însă recuperate, cu toate că – după cum susțin reprezentanții Primăriei Sibiu – ședințele de lucru au fost organizate săptămânal. ”Noi am încercat, în afara ședințelor de lucru săptămânale, și întâlniri lunare cu conducerea societății. Iar până acum au fost vreo trei conduceri. Nu prea am avut cu cine sta de vorbă. Eu am chemat cred că de trei sau patru ori directorul general de la București, avem o grămadă de corespondență”, mai arată viceprimarul Tiberiu Drăgan.

Tiberiu Drăgan Tiberiu Drăgan

”Am cântărit foarte bine lucrurile, iar cu firma aceasta cred că nu aveam șanse să terminăm lucrarea. Pentru mine a fost o provocare, știam ce înseamnă o investiție, am tras de ei cât mai putut”, Tiberiu Drăgan, viceprimar
Nu este prima lucrare publică la care Construcții SA înregistrează întârzieri în execuție, după ce de la conducerea societății s-a retras acționarul principal, Ioan Tușinean. Întârzierile în execuția primei etape de intervenții asupra stadionului din Sibiu, dar și cele de reabilitate a clădirii în care funcționa Secția de neurochirurgie a Spitalului județean sunt doar două exemple în acest sens. Până la publicarea acestui articol, Turnul Sfatului nu a reușit să discute cu vreun reprezentant al conducerii societății sibiene. Strict în cazul acestui contract, informațiile Turnul Sfatului sunt că oferta constructorilor a fost subdimensionată financiar.

La anul?

În urma încetării contractului, urmează evaluarea celor executate și lansarea unei noi proceduri de atribuire a lucrărilor. Situație în care, termenul de finalizare a lucrărilor în cursul anului 2021 face parte din ”scenariul optimist”. ”Noi deja am demarat refacerea documentației, dacă reușim să ajungă lucrarea pe mâinile unei firme foarte bune, da, anul viitor pot fi finalizate lucrărilor”, mai arată viceprimarul Sibiului.

Stadiul lucrărilor, în februarie 2020 Stadiul lucrărilor, în februarie 2020

O întreagă istorie de întârzieri

Proiectul unui nou Liceu de artă al Sibiului a fost anunțat în cursul anului 2016, ca urmare a discuțiilor generate de actualul spațiu în care acesta funcționează, pe strada Alexandru Odobescu. Respectivul spațiu a fost retrocedat Parohiei Evanghlice C.A., care deține și clădirea în care funcționează Colegiul ”Samuel von Brukenthal”. În urma unor negocieri între toate părțile implicate (Primărie, profesori, proprietarii clădirilor), s-a luat decizia construirii unui nou sediu pentru Liceul de artă, astfel încât activitatea Colegiului ”Samuel von Brukenthal” să se extindă în spațiile de pe str. Alexandru Odobescu, iar elevii Colegiului să nu mai fie obligați să urmeze cursuri și după-amiaza.

În ianuarie 2017, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a prezentat propunerile generate din studiul de fezabilitate realizat pentru noua clădire în care să funcționeze Liceul de Artă. Pe baza acestui studiu de fezabilitate, licitația pentru proiectare și execuție a fost lansată în noiembrie 2017. O lună mai târziu, documentația de atribuire a fost contestată în instanță, iar reprezentanții Primăriei au decis să anuleze licitația. Însă și anularea procedurii a fost contestată în instanță, iar în februarie 2018, administrația locală a fost obligată prin hotărâre judecătorească să “anuleze anularea“ licitației. “ În data de 2 martie 2018 serviciul public menționat a reluat procedura de achiziție, cu asistența unor observatori din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. După 14 ședințe de evaluare a celor două oferte depuse, contractul s-a semnat în data de 20 septembrie 2018“, anunța Primăria Sibiu, după semnarea contractului.

Ce ar fi trebuit inaugurat în această primăvară?

Viitorul liceu a fost gândit să aibă 21 de clase, în care să învețe cei peste 450 de elevi: cinci clase de învăţământ primar, opt de învăţământ gimnazial și tot opt de învăţământ liceal. Noua clădire aflată în curs de construire va avea o formă de “L“: o latură urmează să aibă ca regim de înălțime parter, etaj și etaj retras, iar cealaltă parter și două etaje. Corpul va avea și o sală de festivități pe două niveluri, care va putea fi folosită și drept sală de audiții, dar și sală pentru spectacole. Pentru a uni clădirea existentă (fostul cămin) cu extinderea, proiectul prevede construcția unui corp de legătură, cu parter și etaj.

Viitorul liceu va număra 51 de spații acustice, majoritatea fiind săli individuale. Noua clădire va include și spații dedicate celor care urmează specializări din zona artelor plastice, spații pentru care se va insista pe lumina naturală.

proiect liceu de arta nou (3)

Prezentarea viitorului Liceu, în momentul elaborării studiilor inițiale. Sursa foto: Primăria Sibiu

”Am insistat nu atât pe partea estetică, ci pe aceea care să motiveze elevii și cadrele didactice să performeze în această clădire. Ne uităm dincolo de modelul educațional clasic, la forme diferite de a face educație în spații neconvenționale. Prin urmare, noul corp care va fi construit va fi o structură simplă, dar flexibilă, de tip fagure”, declara, la începutul lui 2017, Alexandru Găvozdea, arhitectul care a lucrat la studiul de fezabilitate și elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției.

Cele două corpuri ale liceului vor fi conectate. Sursa foto: Primăria Sibiu

Cele două corpuri ale liceului vor fi conectate. Sursa foto: Primăria Sibiu

Spațiile exterioare, folosite pentru recreație, vor fi în număr de 12. Inclusiv acoperișul noii clădiri va fi amenajat drept spațiu de recreație, urmând a fi înconjurat de plase. În plus, pentru elevii din ciclul gimnazial este propus drept spațiu de recreere o curte separată de celelalte. ”Este dificil să aduci în aceeași clădire copii de șase ani, dar și de 18 – 19 ani, precum cei din clasele terminale. De aceea am creat o curte protejată pentru cei mici”, mai arăta Alex Găvozdea.
Principalele obiective ale contractului
Sursa: Primăria Sibiu● Reabilitarea clădirii existente a Căminului prin lucrări de consolidare, recompartimentare și amenajarea cu materiale fonoizolante a pardoselilor, pereților și tavanelor. ● Construirea unui nou corp de clădire în formă de L în care se vor amenaja încă 20 de săli de clasă, ateliere, laboratoare și o sală de audiții ● Construirea unui corp de legătură între clădirea existentă și cea nouă ● Amenajarea curții Liceului prin crearea unui teren de baschet, a unor zone verzi și amplasarea de mobilier urban.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Babacloanta

Acum 4 ani

Atata timp cat castigatorii licitatiilor sunt cam aceleasi firme (prietenii stiu de ce) Sibiul va ramane un oras din eșalonul secund. Defapt aceasta ineficiența extinsa si in alte domenii, avand primaria cap de afis, reflecta nivelul scăzut al pregătirii persoanelor aflate in pozitii cheie. La o gandire micro ce va asteptayi? Sa facem zgarie-nori, autostrazi si alte avioane cand noi nu suntem in stare sa construim o scoala sau sa asfaltam o strada in mod corect. Baba si echipa mai stau o vreme pe jilturi si ne ametesc cu tot felul de proiecte si abuteli, studii si concuesuri datlr egectiv nu se face nimic. Cate programe s-au implementat din programul acela de bugetare participativa? Era unul cu sapun in scoli....cate scoli au sapun din Sibiu? Vai de capul nostru.
Raspunde

Verde

Acum 4 ani

Alta intrebare care se poate pune desi tardivă: cine a fost proiectantul idiot care a amplasat acesta construcție la o asa distanță mica fata de Liceul Economic? Tot soarele va fi luat de pe fațada comuna si spatiul pentru pauze din curtea școlii e redus semnificativ.Auzi tu să urci copii pe acoperis pentru activități recreative. Cei de la ISU stiu tarasenia asta? Cine a aprobat proiectul are habar de spatiul exterior necesar unui liceu cu atâția elevi? Chiar o bătaie de joc la adresa elevilor si profesorilor.
Raspunde

newman

Acum 4 ani

...inca de acum un an am atentionat Primaria Sibiu sa nu mai "atribuie " lucrari acestei firme de constructii. Aceasta firma a fost acaparata de o tagma de parveniti, care n-au nimic comun cu constructiile. Firma s-a transformat intr-o " fratie a hotilor" , abonata la banii publici printr-o retea de relatii politice invizibile, ce duc pina la cel mai inalt nivel .
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

''Nu este prima lucrare publică la care Construcții SA înregistrează întârzieri în execuție, după ce de la conducerea societății s-a retras acționarul principal, Ioan Tușinean.'' Daca Tusinean raminea la conducere coliba era functionala? Sa iesim in straji sa-l rugam pe Tusinean sa revina la conducerea lu' Societatea !
Raspunde

Vasile Vasilache

Acum 4 ani

Vai de funduletul nostru. O școală nu suntem în stare să facem.
Raspunde

Alex

Acum 4 ani

mamăăă...uite unu cu cohones .. si-a pus firma" de casa " a primariei in cap...si toata protipendada aferentă..
Raspunde

CitizenX

Acum 4 ani

Mai dati multe contracte catre aceasta firma? E clar ca nu ar mai trebui luati in seama pentru nicio lucrare, nu au capacitatea sa le execute.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Von Richtofen

Acum 4 ani

Cred ca daca PSD-ul ar avea o conducere locala mai inteleapta si ar alege un candidat-surpriza apolitic , un tehnocrat gen Bondrea, sau un om de afaceri nepatat cu imagine buna , ar putea sa dea lovitura la SIbiu . Cam toti cu cine vorbesc sunt extrem de nemultumiti de doamna Fodor dar din cauza non-combatului PNL efectiv nu prea au cu cine vota .
Raspunde

Nume

Acum 4 ani

PSD conducere înțeleaptă - ba tu ești viu?
Raspunde

Ciuciu

Acum 4 ani

fugi bai soba cu tot psdul tau
Raspunde

Embernow

Acum 4 ani

Articolul se vede de la distanta ca tine cu "ursu". E partinitor, cu directie, prost documentat si cineva a platit pentru asta. Adevarul este undeva la mijloc. Mai vedem urmatoarea atribuire pentru construire peste 5-6 ani. si pana atunci mai sunt si alegeri. Primaria e plina pana la refuz de nepoti, care au o lipsa totala de profesionalism. Sunt buni atata timp cat nu trebuie sa faca nimic. Presa ar trebui sa vina si cu raspunsuri, nu numai sa puna intrebari, cu virgula inainte...
Raspunde

Local2

Acum 4 ani

Meteahna veche, cred ca e din anii 1930-60. Infiltrezi oamenii tai in compani ok, iau decizii proaste, scade valoarea companiei, o cumperi ieftin, creezi conglomerate/giganti, devin eficienti, ajung sa dicteze inclusiv politic. Asta au patit multe compani aici, exact dupa ce au avut diferiti directorasi adusi din bucale: Ambient, Polisano, Bursa, Carpatica
Raspunde

Doru

Acum 4 ani

Bai anti PSD-istilor, hai sa ne lasam in grija PNL-ului si a FDGR-ului. Nu iau apararea ciumei rosii, dar nu v-ati prins ca si ciuma portocalie, ciuma galbena sunt la fel?? In orice administratie din tara asta, formata din amante, rude, prieteni, obligatii, etc, 98% sunt niste incompetenti, care daca ar lucra la ptivat ar muri de foame, si restul de 2% sunt hoti, care fura atat pentru ei, cat si pentru partid. Asta nu v-ati prins voi. TOATE contractele se vamuiesc, toate sunt atribuite pe baza de comision, obligatii, santaj, troc politic, etc. Un sitiatia de fata, eu propun sa-i dea contractul la Terra Building, daca s-a invatat sa puna si gazon, asta e floare la ureche. Si stim o treaba. Liceul de Arta sa-l desfiinteze, da-i dracu', ca sa faca loc elevilor eminenti de la Brukenthal. Iar cui nu-i convine... arestati
Raspunde

Paula

Acum 4 ani

Stimate" domn "aveți o problema? Aveți ceva împotriva copiilor de la arte? Aveți idee, ca la arte se face școală la fel de eminent?
Raspunde

newman

Acum 4 ani

...unde se duc banii ?....in masini de lux si proprietati imobiliare! Exemplu: unul dintre membrii in consiliul de aministratie are numai putin de trei BMW- uri ( de ultima generatie) : un X6, un X5 si o BERLINA SERIA 5 si N proprietati imobiliare! Studii ? ...8 clase ! Profesia? ...sofer! Competenta nu gluma la CONSTRUCTII S.A!
Raspunde

Calin V

Acum 3 ani

Am lucrat la aceasta societate prin 2012 si pot sa spun lejer ca ing. Tusinean tinea totul acolo. Mana de fier. La firme de constructii asa ceva trebuie. Nu ma mir ca se alege praful dupa plecarea dansului. Asta e. Un om conteaza mult!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus