Șantierul pentru ridicarea unui nou Liceu de Artă al Sibiului se închide, chiar dacă lucrările sunt departe de a fi finalizate. Prezentat public în ianuarie 2017, proiectul atribuit spre proiectare și execuție pentru 20 de milioane de lei reprezintă cea mai mare lucrare publică aflată în derulare la nivelul Primăriei Sibiului.
4 aprilie 2020 a fost termenul de finalizare a contractului de proiectare și execuție a noului Liceu de Artă al Sibiului. Acesta a fost gândit a fi ridicat în curtea Colegiului Economic ”Gheorghe Barițiu” de pe strada Oituz și urma să înglobeze și fosta clădire-internat din respectiva curte, clădire care urma recompartimentată. Deocamdată, însă, Liceul de Artă este departe de a avea măcar un contur al formei finale.
”Încetare la termen”
Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost semnat în septembrie 2018 cu firma sibiană Construcții SA, pentru suma de 20,4 milioane de lei, cu tot cu TVA (față de 26,2 milioane de lei, la cât era evaluat contractul înainte de licitație). Pentru proiectare, detaliile de execuție și restul avizelor necesare termenul contractual era de trei luni, iar pentru execuția lucrărilor – 12 luni de la emiterea ordinului de începere. Viitorul liceu urmează să înglobeze și fostul cămin-internat al Colegiului economic
Cum lucrările erau într-o evidentă întârziere față de graficul asumat, reprezentanții Primăriei Sibiu au decis să nu mai încerce renegocierea termenelor. ”Este vorba de încetarea contractului la termen. Noi am făcut o notificare, pentru încă zece zile, conform contractului. Dar, avansul lucrărilor nu a ajuns nici la zece la sută, din păcate”, arată Tiberiu Drăgan, viceprimar al municipiului Sibiu, în a cărui subordonare intră și Serviciul de administrare a unităților de învățământ preuniversitar din oraș.
Între o săptămână și o lună erau estimate întârzierile în execuția lucrărilor în cursul lunii noiembrie a anului trecut. Întârzierile nu au fost însă recuperate, cu toate că – după cum susțin reprezentanții Primăriei Sibiu – ședințele de lucru au fost organizate săptămânal. ”Noi am încercat, în afara ședințelor de lucru săptămânale, și întâlniri lunare cu conducerea societății. Iar până acum au fost vreo trei conduceri. Nu prea am avut cu cine sta de vorbă. Eu am chemat cred că de trei sau patru ori directorul general de la București, avem o grămadă de corespondență”, mai arată viceprimarul Tiberiu Drăgan.
”Am cântărit foarte bine lucrurile, iar cu firma aceasta cred că nu aveam șanse să terminăm lucrarea. Pentru mine a fost o provocare, știam ce înseamnă o investiție, am tras de ei cât mai putut”, Tiberiu Drăgan, viceprimarNu este prima lucrare publică la care Construcții SA înregistrează întârzieri în execuție, după ce de la conducerea societății s-a retras acționarul principal, Ioan Tușinean. Întârzierile în execuția primei etape de intervenții asupra stadionului din Sibiu, dar și cele de reabilitate a clădirii în care funcționa Secția de neurochirurgie a Spitalului județean sunt doar două exemple în acest sens. Până la publicarea acestui articol, Turnul Sfatului nu a reușit să discute cu vreun reprezentant al conducerii societății sibiene. Strict în cazul acestui contract, informațiile Turnul Sfatului sunt că oferta constructorilor a fost subdimensionată financiar.
La anul?
În urma încetării contractului, urmează evaluarea celor executate și lansarea unei noi proceduri de atribuire a lucrărilor. Situație în care, termenul de finalizare a lucrărilor în cursul anului 2021 face parte din ”scenariul optimist”. ”Noi deja am demarat refacerea documentației, dacă reușim să ajungă lucrarea pe mâinile unei firme foarte bune, da, anul viitor pot fi finalizate lucrărilor”, mai arată viceprimarul Sibiului. Stadiul lucrărilor, în februarie 2020
O întreagă istorie de întârzieri
Proiectul unui nou Liceu de artă al Sibiului a fost anunțat în cursul anului 2016, ca urmare a discuțiilor generate de actualul spațiu în care acesta funcționează, pe strada Alexandru Odobescu. Respectivul spațiu a fost retrocedat Parohiei Evanghlice C.A., care deține și clădirea în care funcționează Colegiul ”Samuel von Brukenthal”. În urma unor negocieri între toate părțile implicate (Primărie, profesori, proprietarii clădirilor), s-a luat decizia construirii unui nou sediu pentru Liceul de artă, astfel încât activitatea Colegiului ”Samuel von Brukenthal” să se extindă în spațiile de pe str. Alexandru Odobescu, iar elevii Colegiului să nu mai fie obligați să urmeze cursuri și după-amiaza.În ianuarie 2017, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a prezentat propunerile generate din studiul de fezabilitate realizat pentru noua clădire în care să funcționeze Liceul de Artă. Pe baza acestui studiu de fezabilitate, licitația pentru proiectare și execuție a fost lansată în noiembrie 2017. O lună mai târziu, documentația de atribuire a fost contestată în instanță, iar reprezentanții Primăriei au decis să anuleze licitația. Însă și anularea procedurii a fost contestată în instanță, iar în februarie 2018, administrația locală a fost obligată prin hotărâre judecătorească să “anuleze anularea“ licitației. “ În data de 2 martie 2018 serviciul public menționat a reluat procedura de achiziție, cu asistența unor observatori din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. După 14 ședințe de evaluare a celor două oferte depuse, contractul s-a semnat în data de 20 septembrie 2018“, anunța Primăria Sibiu, după semnarea contractului.
Ce ar fi trebuit inaugurat în această primăvară?
Viitorul liceu a fost gândit să aibă 21 de clase, în care să învețe cei peste 450 de elevi: cinci clase de învăţământ primar, opt de învăţământ gimnazial și tot opt de învăţământ liceal. Noua clădire aflată în curs de construire va avea o formă de “L“: o latură urmează să aibă ca regim de înălțime parter, etaj și etaj retras, iar cealaltă parter și două etaje. Corpul va avea și o sală de festivități pe două niveluri, care va putea fi folosită și drept sală de audiții, dar și sală pentru spectacole. Pentru a uni clădirea existentă (fostul cămin) cu extinderea, proiectul prevede construcția unui corp de legătură, cu parter și etaj.Viitorul liceu va număra 51 de spații acustice, majoritatea fiind săli individuale. Noua clădire va include și spații dedicate celor care urmează specializări din zona artelor plastice, spații pentru care se va insista pe lumina naturală.
”Am insistat nu atât pe partea estetică, ci pe aceea care să motiveze elevii și cadrele didactice să performeze în această clădire. Ne uităm dincolo de modelul educațional clasic, la forme diferite de a face educație în spații neconvenționale. Prin urmare, noul corp care va fi construit va fi o structură simplă, dar flexibilă, de tip fagure”, declara, la începutul lui 2017, Alexandru Găvozdea, arhitectul care a lucrat la studiul de fezabilitate și elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției. Spațiile exterioare, folosite pentru recreație, vor fi în număr de 12. Inclusiv acoperișul noii clădiri va fi amenajat drept spațiu de recreație, urmând a fi înconjurat de plase. În plus, pentru elevii din ciclul gimnazial este propus drept spațiu de recreere o curte separată de celelalte. ”Este dificil să aduci în aceeași clădire copii de șase ani, dar și de 18 – 19 ani, precum cei din clasele terminale. De aceea am creat o curte protejată pentru cei mici”, mai arăta Alex Găvozdea.Principalele obiective ale contractului Sursa: Primăria Sibiu● Reabilitarea clădirii existente a Căminului prin lucrări de consolidare, recompartimentare și amenajarea cu materiale fonoizolante a pardoselilor, pereților și tavanelor. ● Construirea unui nou corp de clădire în formă de L în care se vor amenaja încă 20 de săli de clasă, ateliere, laboratoare și o sală de audiții ● Construirea unui corp de legătură între clădirea existentă și cea nouă ● Amenajarea curții Liceului prin crearea unui teren de baschet, a unor zone verzi și amplasarea de mobilier urban.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Colegiului Economic George Bar , Astrid Fodor , Primăria Sibiu , Turnul Sfatului , Alexandru Găvozdea , Agenției Naționale , Alexandru Odobescu , Primăriei Sibiu , contract , Achiziţii Publice , Proiectului Pilot , Pentru Sibiu , Primăriei Sibiului , Alex Găvozdea , diriginte de santier , Liceu de arta , Tiberiu Drăgan , Parohiei Evanghlice , Gheorghe Bariţiu , Ioan Tuşineanu
Vizualizari: 25508
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Kokos
Acum 12 ore
Emil
Acum 12 ore
Suseanu Porumb
Acum 13 ore
Vivi Dragan
Acum 13 ore
Leonard (Leo)