Marţi,
17.06.2025
Cer Senin
Acum
26°C

Sibiul se cere pus la plată pentru a debloca dosarul Liceului de Artă

Sibiul se cere pus la plată pentru a debloca dosarul Liceului de Artă

La mai bine de cinci ani de la demararea proiectului unui nou Liceu de Artă la Sibiu, Primăria solicită instanței să oblige Sibiul la plata unei expertize pe baza căreia să fie obligată la plata unor materiale mai apoi și, astfel, să fie reluate lucrările care ar fi trebuit finalizate de doi ani și jumătate.

Este vorba de procesul început în 2020 de către Construcții SA, firma angajată în 2018 să proiecteze și execute noul Liceu de Artă până în aprilie 2020. Proces în cadrul căruia, în septembrie 2021, o expertiză judiciară a stabilit că Primăria mai are de plătit celor de la Construcții SA suma de 2,25 de milioane de lei (cu tot cu TVA), pentru o serie de prefabricate achiziționate pentru noua clădire, dar nepuse în operă (grinzi, predale etc). Iar până la finalizarea acestui litigiu, cea mai mare investiție în infrastructura de Educație din Sibiu zace.

Citește și Cel mai mare șantier public al Sibiului se închide. ”Avansul lucrărilor nu a ajuns nici la zece la sută”

Rătăciți prin expertize

Înainte de a ”o da la pace” cu cei de la Construcții SA, cărora să le plătească pe cale amiabilă prefabricatele, Primăria Sibiu a mai solicitat o expertiză pentru ”stabilirea stării tehnice a elementelor prefabricate – necesară în vederea soluționării litigiului pe cale amiabilă”. Asta se întâmpla acum un an, iar expertiza nu este nici acum depusă la dosar: conform celor de a Construcții SA, starea de insolvență în care se află nu le permite să plătească expertul care a redactat deja documentul necesar.

Șantierul noului Liceu de Artă zace în soare și ploi de mai bine de doi ani

”Nu am avut disponibile lichidități pentru achitarea costului expertizei, motiv pentru care vă rugăm să achitați un termen în vederea plății onorariului expertului”, au cerut Tribunalului Sibiu cei de la Construcții SA pe 21 septembrie.

Urmare a acestei noi cereri de amânare, o zi mai târziu, reprezentanții Primăriei Sibiu au transmis și ei o solicitare judecătorului de caz. Una prin care propun ca respectiva expertiză să fie realizată de un nou specialist atestat, care să fie plătit din bugetul orașului. Dar cum o astfel de cheltuială nu poate fi făcută la inițiativa Primăriei, reprezentanții administrației locale cer instanței să o oblige la plata noului raport de expertiză.

”Subscrisa este de acord să suporte contravaloarea expertiză, dar datorită reglementărilor legale financiar-bugetare nu putem angaja plăți de această natură fără dispoziția instanței de judecată”, se arată în cererea depusă de Primăria Sibiu la Tribunalul Sibiu în data de 22 septembrie 2022 și consultată de Turnul Sfatului. Cerere în care se amintește că materialele care trebuie ”expetizate” sunt supuse intemperiilor ”existând riscul degradării”.

Instanța a fixat următorul termen în proces pe data de 17 noiembrie 2022.

O să coste

După ce au încheiat la termen (aprilie 2020) contractul cu cei de la Construcții SA, fără ca noul Liceu de Artă să aibă un stadiu care să depășească zece la sută, funcționarii Primăriei Sibiu au scos la licitație finalizarea lucrărilor. Procedura s-a încheiat un an mai târziu, când a fost semnat contractul cu sibienii de la Con-A pentru suma de 22,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, și termen de finalizare de 12 luni. Valoare care, în cazul în care acest contract va rămâne ”în picioare” urmează să fie indexată ca urmare a creșterii abrupte a prețurilor la materialele de construcții și manoperă.

Detalii mai multe despre cum sute de elevi sunt afectați de această situație puteți citi aici: Epopeea Liceului de Artă: sibienii, puși să plătească încă o jumătate de milion de euro, înainte de eventuala reluare a lucrărilor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Cum adica??

Acum 2 ani

Justitia nu ar trebui sa se ocupe cu scosul din gard al unei administratii cras incompetente care s-a bagat singura in gard. Demisia in bloc a celor responsabili din primarie, inclusiv fodor, ar fi bine primita pentru acest mega esec.

Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

Zace pentru ca in primaria Sibiu "zac" zeci de INCOMPETENTI si IGNORANTI!!! Fix de asta "zace"!!!

Raspunde

Raluca

Acum 2 ani

Domnul viceprimar Dumbrava are ca responsabilitate Serviciul Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat. Este insa profesor de istorie si are mai putin spre deloc studii tehnice sau de management de contract. Ca si viceprimarul anterior Razvan Pop din momentul contractarii lucrarilor la Liceul de Arta, pe care azi il gasesti mai degraba in cafenele. Chiar nu se gasesc in PNL alte resurse umane pentru pozitiile de viceprimari?

Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Nu . Nu in cei promovați .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus