Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Epopeea Liceului de Artă: sibienii, puși să plătească încă o jumătate de milion de euro, înainte de eventuala reluare a lucrărilor

Epopeea Liceului de Artă: sibienii, puși să plătească încă o jumătate de milion de euro, înainte de eventuala reluare a lucrărilor

După ce au refuzat orice întâlnire cu cei din conducerea Construcții SA care n-au fost capabili să termine lucrarea în termenii inițiali, reprezentanții Primăriei Sibiu au fost dați în judecată pe subiectul șantierului părăsit al Liceului de Artă. După aproape doi ani de procese, un șantier care se deteriorează în continuare și o piață a materialelor de construcții în care prețurile cresc de la o zi la alta, conducerea Primăriei a decis ”să se ajungă la o înțelegere”. Una care va costa sibienii jumătate de milion de euro, conform expertizelor de până acum depuse la dosarul din instanță, consultat de Turnul Sfatului.

Proiect la care se lucrează de aproape zece ani, șantierul noului Liceu de Artă de pe strada Oituz își continuă parcursul dezastruos. În baza unui contract semnat în 2018 cu cei de la Construcții SA, lucrările au început în primăvara lui 2019, fără ca antreprenorul să dovedească o preocupare adecvată. ”Graficul de lucrări a fost transmis cu trei luni după începerea lucrărilor și după trimiterea a șase adrese și încheierea a cinci procese-verbale”, se plâng reprezentanții Primăriei Sibiu în procesul care se derulează din august 2020 la Tribunalul Sibiu.

Este vorba de un proces deschis de cei de la Construcții SA după ce contractul pentru ridicarea Liceului de Artă le-a fost încheiat la termen (în aprilie 2020), fără ca lucrarea să și fie finalizată. Reprezentanții Construcții SA au reclamat faptul că Primăria Sibiu mai trebuie să le plătească materialele de construcții care nu au apucat să mai fie montate. Funcționarii Primăriei au respins aceste pretenții și au refuzat orice negociere amiabilă, până când în cadrul procesului a fost întocmită o expertiză care dă dreptate constructorilor.

Conform expertizei judiciare finalizată în septembrie anul trecut, valoarea materialelor pe care Construcții SA le-a contractat sau plătit pentru Liceul de Artă, dar nu a mai apucat să le și pună în operă este de 2,25 de milioane de lei, cu tot cu TVA (ceea ce, conform expertizei, duce la un procent de îndeplinire a contractului de 19,28%, față de procentul de sub 10% pe care îl avansa Tiberiu Drăgan, viceprimarul Sibiului care a gestionat acest proiect). Suma ar urma adăugată celor 2,2 milioane de lei care le-au mai fost plătite constructorilor pentru lucrările recepționate până în aprilie 2020, data inițială de finalizare a noului Liceu de Artă al Sibiului.

”Aceste materiale și echipamente au fost create și produse în mod special pentru contractul de achiziție publică și conform specificațiilor unice din proiectul tehnic, neputând fi utilizate în cadrul altui proiect”, se arată în expertiza tehnică, drept răspuns la refuzul Primăriei Sibiu de a plăti aceste materiale sub motiv că nu pentru Liceul de Artă ar fi fost comandate. Este vorba de ușile interioare și exterioare (peste un milion de lei, preț care include și montajul), dar și câteva sute de prefabricate.

Și încă o expertiză

Tot acest proces blochează reluarea lucrărilor pentru finalizarea Liceului de Artă: în primăvara anului trecut, Primăria Sibiu a atribuit contractul de finalizare a lucrărilor în termen de 12 luni celor de la Con-A pentru suma de 22,5 milioane de lei, cu tot cu TVA (comparativ cu 20,4 milioane de lei valoarea contractului semnat în 2018 cu cei de la Construcții SA, preț subevaluat după cum avea să se dovedească).

Cei de la Con-A nu pot relua lucrările până când Primăria Sibiu și Construcții SA nu ajung la o înțelegere. Iar acestui scenariu nu i se întrezărește un termen prea apropiat. Și asta pentru că, în cadrul procesului de la Tribunalul Sibiu, reprezentanții administrației locale au mai solicitat acum o expertiză, pentru ”stabilirea stării tehnice a elementelor prefabricate – necesară în vederea soluționării litigiului pe cale amiabilă”.

Pentru finalizarea acestei expertize au fost solicitate mai multe amânări, următorul termen în cadrul procesului fiind anunțat pentru finele lunii septembrie 2022.

Direct afectați: sute de elevi

Nu este pentru prima dată când proiectul noului Liceu de Artă al Sibiului face obiectul unui proces: în 2017, prima licitație pentru atribuirea contractului de proiectare și construire a fost anulată de Primăria Sibiu. Curtea de Apel Alba Iulia, sesizată de un constructor, a obligat Primăria să ”anuleze anularea” licitației, în urma căreia contractul a fost atribuit celor de la Construcții SA.

Toată această tărăgăneală fără sfârșit a proiectului vine în contextul în care în actuala clădire în care funcționează Liceul de Artă (cea de pe strada Alexandru Xenopol, din centrul istoric al Sibiului) n-au mai fost investite fonduri: prin urmare, din cauza igrasiei, elevii nu mai pot face repetiții, cei care le-au oferite spații adecvate fiind reprezentanții Filarmonicii de Stat Sibiu (Citește și: Din cauza igrasiei, elevii de la Liceul de Artă vor studia la Filarmonică).

Și tot afectați direct de această situație sunt și cei aproximativ 400 de elevi care urmează gimnaziul în cadrul Colegiului național ”Samuel von Brukenthal”: aceștia așteptau finalizarea noului Liceu de Artă, astfel încât actualul sediu de pe strada Al. Xenopol să fie reabilitat în vederea găzduirii claselor de gimnaziu ale colegiului, care în prezent sunt organizate după-amiaza.

La începutul lui 2017, când prezenta primele simulări ale noii construcții, primarul Sibiului estima că noul liceu va fi gata în 2018. Citește mai multe despre planurile de acum cinci ani aici: Noul Liceu de artă va costa 6,6 mil. de euro: ”ne uităm dincolo de modelul clasic educațional” | Foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

No Au

Acum 9 luni

Este suspect cum instituțiile de control nu își fac treaba. Curtea de conturi ar trebui să analizeze toate sumele! Primăria... de acolo nu sunt așteptări
Raspunde

Convulsii Sa

Acum 9 luni

Primaria a procedat bine, de data aceasta, nedorind sa plateasca o firma incompetenta, delasatoare, santajista si profitoare, ce ar fi trebuit demult sa dispara din peisajul firmelor de constructii. Dar legislatia plina de gauri si chichite nu permite nimanui aflat intr-o disputa cu o firma pusa pe scandal sa castige.
Raspunde

Bugs Bunny

Acum 9 luni

Tare mi-al dori un control pe bune al Curții de Conturi a României (nu cofetarii din Sibiu) pe tema santierelor prost gestionate de Primarie, în frunte cu Tante Astrid. Care Tante nu se dezice de metehnele de tiran fără cauză, căreia i se rupe de Sibiu în condițiile în care peste 2 ani iese (Doanne-ajută) la pensie. Pana atunci, face ce o duce/taie capul...!
Raspunde

Petrica

Acum 9 luni

Era mai bine ca cei din birou sa gandeasca inainte sa se apuce de construirea acestui liceul in interiorul alui colegiu care au aproape 900 de elevi plus inca 500 de elevi de la arte cand o sa iasa in curtea scoli o sa stea ca sarmalele claie peste gramada, unde este suprafata necesara pentru fiecare elev? instituitle statului dorm??? se putea construi un campus in care sa fie mai multe licee cu suprafata mult mai mare in zona campsor, sau in orice alta parte a orasului unde era spatiu si se putea ajunge cu masina si autobuzul iar orasul sa nu mai fie asa de aglomerat dar nu se gandeste deloc, aduceti si pedagogicul tot la economic si este cel mai bine, mai atuceti si de la iorga ca sunt in apropiere si e foarte bine.
Raspunde

Ion

Acum 9 luni

In urma cu ceva ani se discută că în spatele complexului Cireșica se va construi un liceu. Terenul sta, aproape nefolosit (sau așteaptă isteți investitori), iar Liceul de Artă (poate) se va alege cu un spatiu impropriu. Sper să ajungă comentariu.
Raspunde

Maria

Acum 9 luni

Sc 6 N. Iorga va avea minim 1400 elevi într-o curte de vreo 1000mp, redusă semnificativ de noile construcții. Cred că și pușcăriașii au mai mult spatiu liber. La fel va fi și la Arte? Claie peste grămadă!
Raspunde

Ion

Acum 9 luni

Chiar crezi că se vor termina cândva construcțiile abandonate ? Serviciul scoli cal primăriei doarme. Și aici ar trebui sa se pensioneze, în sfârșit , șefa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus