După ce au refuzat orice întâlnire cu cei din conducerea Construcții SA care n-au fost capabili să termine lucrarea în termenii inițiali, reprezentanții Primăriei Sibiu au fost dați în judecată pe subiectul șantierului părăsit al Liceului de Artă. După aproape doi ani de procese, un șantier care se deteriorează în continuare și o piață a materialelor de construcții în care prețurile cresc de la o zi la alta, conducerea Primăriei a decis ”să se ajungă la o înțelegere”. Una care va costa sibienii jumătate de milion de euro, conform expertizelor de până acum depuse la dosarul din instanță, consultat de Turnul Sfatului.
Proiect la care se lucrează de aproape zece ani, șantierul noului Liceu de Artă de pe strada Oituz își continuă parcursul dezastruos. În baza unui contract semnat în 2018 cu cei de la Construcții SA, lucrările au început în primăvara lui 2019, fără ca antreprenorul să dovedească o preocupare adecvată. ”Graficul de lucrări a fost transmis cu trei luni după începerea lucrărilor și după trimiterea a șase adrese și încheierea a cinci procese-verbale”, se plâng reprezentanții Primăriei Sibiu în procesul care se derulează din august 2020 la Tribunalul Sibiu.
Este vorba de un proces deschis de cei de la Construcții SA după ce contractul pentru ridicarea Liceului de Artă le-a fost încheiat la termen (în aprilie 2020), fără ca lucrarea să și fie finalizată. Reprezentanții Construcții SA au reclamat faptul că Primăria Sibiu mai trebuie să le plătească materialele de construcții care nu au apucat să mai fie montate. Funcționarii Primăriei au respins aceste pretenții și au refuzat orice negociere amiabilă, până când în cadrul procesului a fost întocmită o expertiză care dă dreptate constructorilor.
Conform expertizei judiciare finalizată în septembrie anul trecut, valoarea materialelor pe care Construcții SA le-a contractat sau plătit pentru Liceul de Artă, dar nu a mai apucat să le și pună în operă este de 2,25 de milioane de lei, cu tot cu TVA (ceea ce, conform expertizei, duce la un procent de îndeplinire a contractului de 19,28%, față de procentul de sub 10% pe care îl avansa Tiberiu Drăgan, viceprimarul Sibiului care a gestionat acest proiect). Suma ar urma adăugată celor 2,2 milioane de lei care le-au mai fost plătite constructorilor pentru lucrările recepționate până în aprilie 2020, data inițială de finalizare a noului Liceu de Artă al Sibiului.
”Aceste materiale și echipamente au fost create și produse în mod special pentru contractul de achiziție publică și conform specificațiilor unice din proiectul tehnic, neputând fi utilizate în cadrul altui proiect”, se arată în expertiza tehnică, drept răspuns la refuzul Primăriei Sibiu de a plăti aceste materiale sub motiv că nu pentru Liceul de Artă ar fi fost comandate. Este vorba de ușile interioare și exterioare (peste un milion de lei, preț care include și montajul), dar și câteva sute de prefabricate.
Și încă o expertiză
Tot acest proces blochează reluarea lucrărilor pentru finalizarea Liceului de Artă: în primăvara anului trecut, Primăria Sibiu a atribuit contractul de finalizare a lucrărilor în termen de 12 luni celor de la Con-A pentru suma de 22,5 milioane de lei, cu tot cu TVA (comparativ cu 20,4 milioane de lei valoarea contractului semnat în 2018 cu cei de la Construcții SA, preț subevaluat după cum avea să se dovedească).
Cei de la Con-A nu pot relua lucrările până când Primăria Sibiu și Construcții SA nu ajung la o înțelegere. Iar acestui scenariu nu i se întrezărește un termen prea apropiat. Și asta pentru că, în cadrul procesului de la Tribunalul Sibiu, reprezentanții administrației locale au mai solicitat acum o expertiză, pentru ”stabilirea stării tehnice a elementelor prefabricate – necesară în vederea soluționării litigiului pe cale amiabilă”.
Pentru finalizarea acestei expertize au fost solicitate mai multe amânări, următorul termen în cadrul procesului fiind anunțat pentru finele lunii septembrie 2022.
Direct afectați: sute de elevi
Nu este pentru prima dată când proiectul noului Liceu de Artă al Sibiului face obiectul unui proces: în 2017, prima licitație pentru atribuirea contractului de proiectare și construire a fost anulată de Primăria Sibiu. Curtea de Apel Alba Iulia, sesizată de un constructor, a obligat Primăria să ”anuleze anularea” licitației, în urma căreia contractul a fost atribuit celor de la Construcții SA.
Toată această tărăgăneală fără sfârșit a proiectului vine în contextul în care în actuala clădire în care funcționează Liceul de Artă (cea de pe strada Alexandru Xenopol, din centrul istoric al Sibiului) n-au mai fost investite fonduri: prin urmare, din cauza igrasiei, elevii nu mai pot face repetiții, cei care le-au oferite spații adecvate fiind reprezentanții Filarmonicii de Stat Sibiu (Citește și: Din cauza igrasiei, elevii de la Liceul de Artă vor studia la Filarmonică).
Și tot afectați direct de această situație sunt și cei aproximativ 400 de elevi care urmează gimnaziul în cadrul Colegiului național ”Samuel von Brukenthal”: aceștia așteptau finalizarea noului Liceu de Artă, astfel încât actualul sediu de pe strada Al. Xenopol să fie reabilitat în vederea găzduirii claselor de gimnaziu ale colegiului, care în prezent sunt organizate după-amiaza.
La începutul lui 2017, când prezenta primele simulări ale noii construcții, primarul Sibiului estima că noul liceu va fi gata în 2018. Citește mai multe despre planurile de acum cinci ani aici: Noul Liceu de artă va costa 6,6 mil. de euro: ”ne uităm dincolo de modelul clasic educațional” | Foto
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: cand va fi gata noul liceu de , noul liceu de arta sibiu const , noul liceu de arta sibiu con-a , liceul de arta sibiu proces , liceul de arta proces
Vizualizari: 6657
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Barosanu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Leonard
Acum 3 ore
Barosanu
Acum 3 ore
Sibiu.Adrian