Miercuri,
12.06.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Din cauza igrasiei, elevii de la Liceul de Artă vor studia la Filarmonică

Din cauza igrasiei, elevii de la Liceul de Artă vor studia la Filarmonică

Un parteneriat încheiat între Filarmonica de Stat Sibiu și Liceul de Artă va oferi posibilitatea elevilor de a studia în săli ale filarmonicii în loc de săli de clasă cu igrasie aflate la subsolul liceului. Potrivit directorului unității de învățământ, Luminița Avrigean, nouă profesori și peste 100 de elevi vor merge de săptămâna viitoare la filarmonică pentru a-și susține orele de studiu. Colaborarea dintre cele două instituții este mai veche.  

Nouă profesori și aproximativ 11 elevi de la Liceul de Artă din Sibiu vor studia de săptămâna viitoare în sălile Filarmonicii de Stat Sibiu în urma unui parteneriat încheiat între cele două instituții. Prof. Luminița Avrigean, directorul liceului spune că decizia a fost luată după ce s-a realizat că igienizările nu dau roade, și igrasia din sălile de clasă revine pe pereți. Ea mai menționează că s-a ajuns la această soluție cu ajutorul celor de la Consiliul Județean și cu disponibilitatea celor de la Filarmonică.

„Noi parteneriat avem cu Filarmonica. Și până acum am folosit sala de concerte pentru Concertele de Crăciun și de Anul Nou, tot ce înseamnă audițiile lor, chiar acum două săptămâni au avut repetițiile de clasă, respectiv clasa a X-a și clasa XI-a, adică, cei mai talentați copii susțin un concert în fața părinților. Problema este legată de sălile noastre de la subsol. Deși am primit ajutor și de la primărie și de la parohie și am reușit să igienizăm, clădirea este foarte veche și se infiltrează apă ceea ce duce la igrasie. Ca să vă imaginați, aceste săli, unde se studiau o parte din instrumente sunt undeva sub nivelul trotuarului. Am reușit, de exemplu, în toamnă, să igienizăm sala unde funcționa orchestra, dar din păcate, igrasia s-a întors în pereți. Părinții au cerut sprijin și am primit din partea Consiliului Județean și am și discutat cu cei de la Filarmonică și am încheiat această anexă la parteneriatele pe care le avem deja. Astfel ne-au permis să folosim săli de la filarmonică. Pe mine cel puțin, mă ajută sala folosită pentru orchestră la clasele V-VIII și IX-XII. Este foarte important că putem lăsa instrumentele acolo fără să le mai cărăm dintr-o parte în alta. De asemenea, avem nouă săli de clasă pentru studiu, pentru profesorii de instrument. Profesorii care se duc acolo sunt, în general, oamenii care se duc și la Filarmonică și atunci este mai simplu și pentru ei și pentru copii. În acest fel evităm folosirea spațiilor care nu sunt proprii pentru studiu”, povestește Luminița Avrigean.

Directorul mai spune că problemele nu sunt noi, ci existau de mult timp, dar pandemia de COVID a făcut ca lucrurile să fie văzute altfel. Copiii și profesorii vor putea studia la Filarmonica de Stat Sibiu începând de săptămâna viitoare.

„Doar săptămâna trecută am încheiat anexele la parteneriat, am definitivat orarele care au trebuit modificate și am obținut acordurile părinților. Pentru ei va fi o oportunitate să studieze la filarmonică. Vor începe de săptămâna viitoare, mai ales că există o mare deschidere din partea filarmonicii în tot ceea ce înseamnă implicarea lor în școală. Oricum copiii noștri sunt și în Academia de Voluntari și au participat la foarte multe proiecte ale Filarmonicii. Pentru ei ca instrumentiști este benefic să stea în acel spațiu”, încheie directoarea.

Primăria Sibiu derulează de aproximativ 10 ani un proiect de construire a unui nou sediu pentru Liceul de Artă din Sibiu. Luna viitoare se împlinesc doi ani de când sediul ar fi trebuit finalizat, însă lucrările s-au blocat la un stadiu sub 10%.

Citește și: ”Ghinion”. Construcția noului Liceu de Artă, blocată iar. ”Voi face plângere pe numele tuturor”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Gerlinde von Babadag

Acum 2 ani

Clădirea liceului de artă nu a fost retrocedată și acum aparține săsălăilor? Cei care încasează chirie de la primărie, dar nu investesc nimic în imobil, punând astfel în pericol sănătatea elevilor???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus