Sâmbătă,
21.09.2024
Cer Senin
Acum
7°C

După investigația Recorder, europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță cere CE și Ministerului Mediului măsuri pentru reciclarea corectă a deșeurilor în România

După investigația Recorder, europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță cere CE și Ministerului Mediului măsuri pentru reciclarea corectă a deșeurilor în România

Ca urmare a apariției investigației Recorder care arată problemele legate de transmiterea corectă a datelor privind gestionarea deșeurilor în România, europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) s-a adresat atât Comisiei Europene, cât și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a cere măsuri care să conducă spre o raportare corectă a reciclării.

„E un amestec de corupție și incompetență pe care nimeni nu se mai chinuie să-l ascundă și nici n-ar prea avea cum. Câmpurile acoperite de gunoaie de la marginea localităților sunt suficient de vizibile. La fel ca și privirile piezișe ale celor mai înalți responsabili ai statului atunci când sunt puși în fața haosului din propriile statistici,” arată jurnaliștii de la Recorder, a căror investigație o puteți urmări pe linkul de la jos.

Reciclarea în România – haos, corupție și incompetență

„Materialul de investigație al publicației Recorder a arătat că tot circuitul deșeurilor la nivel național este afectat de un lanț al raportărilor greșite – de la operatorii economici care colectează deșeurile, pana la fiecare autoritate competentă. Practic, nimeni nu controlează cât și cum se reciclează în România, iar astfel se transmit date neverificate pe teren la Eurostat,” spune Stefănuță, prin intermeiul unui comunciat remis cititorilor Turnul Sfatului. 

Prin interpelarea către Comisia Europeană, Ștefănuță a cerut asistență tehnică din partea executivului european pentru a redresa problemele din țară și pentru a salva implementarea Pactului verde în România.

În scrisoarea adresată Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, europarlamentarul sibian a solicitat modificări normative prin care să se clarifice rolul și responsabilitatea autorităților implicate în gestionarea deșeurilor în România. Mai mult, acesta a menționat necesitatea unui control și a unui audit pentru a reda credibilitatea autorităților statului, precum și verificări pe teren pe tot lanțul gestionării deșeurilor, în așa fel încât neregulile să fie clarificate.

“România primește miliarde de euro de la UE pentru tranziția verde și economia circulară, care include gestionarea deșeurilor și reciclarea. Atât timp cât există o lipsă de claritate și transparență în rolul și responsabilitatea autorităților statului, nu pot sa vorbesc de o bună folosire a banului european. Se impun, așadar, măsuri pentru a reda încrederea că România poate să fie de încredere, că poate respecta legislația europeană și că banii europeni nu sunt aruncați la gunoi” a mai declarat Nicu Ștefănuță.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Tot Nicu

Acum 1 an

Chiar era nevoie de un reportaj din partea Recorder pentru ca Grupul Verzilor sa realizeze ca la nivel national nu se face reciclare/sortare? Statisticile au fost tot timpul disponibile si chiar trimise comisiei europene - 11% grad de reciclare. Daca procentul asta nu a ridicat pana acum intrebari, sa imi fie cu iertare, dar Stefanuta e un politician de carton.
Raspunde

Cezar

Acum 1 an

Dar tu nu ai auzit de mafia gunoaielor ,majoritatea din USR și alte formațiunii civice se luptă cu ei prin tribunale să le suspende activitațiile ce periclitează si mediul .Toacă plasticul și îl amestecă cu mâl din epurare și îl ingroapă in foste gropi de balastiere .Distruge tot și pânza freatică și aerul din apropierea satelor orașelor cu mirosul infect .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus