Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Inteligență artificială pe A1, între Cunța și Săliște. Cântărește mașinile, evaluează traficul, vede când se schimbă vremea

Inteligență artificială pe A1, între Cunța și Săliște. Cântărește mașinile, evaluează traficul, vede când se schimbă vremea

Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a închis în noaptea de joi spre vineri circulația pentru două ore și jumătate pe A1, între nodurile rutiere Cunța și Săliște, pentru lucrări de instalare și configurare de echipamente ITS.

”Echipamentele ITS sunt sistemele inteligente de transport, soluții inovative care pun în comun tehnologia, comunicațiile, precum și partea de infrastructură fizică pentru ca traficul să se desfășoare în condiții de siguranță, iar utilizatorii să folosească drumurile într-un mod mai coerent, mai sigur și mai inteligent”, a anunțat CNAIR.

Drumarii au precizat într-un răspuns transmis Turnul Sfatului că noile echipamente nu sunt radarele fixe ce vor fi montate pe autostrăzi și drumuri naționale îm cadrul programului E-Sigur, ci un sistem electronic care va permite informarea șoferilor cu privire la condițiile de trafic.

Prin sistemul electronic ITS (Intelligent Transport Systems) se vor putea transmite date despre accidente, se va putea măsura viteza maşinilor, respectiv se va putea măsura greutatea şi gabaritul vehiculelor.

De asemenea, sistemul ITS va permite reducerea accidentelor, scurtarea timpului de intervenţie pentru serviciile de urgenţă, controlul traficului, sisteme de plată automate, localizarea automată a vehiculelor şi reducerea distrugerii carosabilului prin sistemele de cântărire.

Măsurarea vitezei se va face cu ajutorul buclelor inductive. Acestea se instalează înainte şi după nodurile rutiere, pe bretelele de acces şi ieşire de pe autostradă şi în zonele drepte fără poduri sau pasaje. Sistemul va permite colectarea următoarelor tipuri de date: viteza şi numărul de autovehicule, clasificarea, direcţia şi distanţa în secunde. Acestea vor permite inclusiv detectarea maşinilor care merg pe contrasens.

Pe lângă sistemele de monitorizare şi înregistrare a vitezei, sistemul ITS permite şi avertizări meteo cu senzori, mai ales pentru condiţii de polei, recunoaşterea automată a numerelor de înmatriculare (ANPR – Automatic Number Plate Recognition) pentru funcţia de verificare a taxei de drum şi cântărirea în mişcare a maşinilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Un sibian

Acum 7 luni

NU NE MAI ABURITI CU TAMPENII!!! ASTIA NU SUNT IN STARE SA SCHIMBE BECURILE SI SA REPARE PANOURILE DE SEMNALIZARE!!!
Raspunde

AMN114

Acum 7 luni

Nu există "inteligență artificială", doar niște softuri care fac exact ce au fost programate să facă, nimic mai mult. Pentru că niște inadaptați social de IT-iști ne cred proști a ajuns totul să fie considerat "smart", de la un jaf de telefon până la un program care numără roțile mașinilor
Raspunde

Luminita

Acum 7 luni

"inteligență artificială" ar fi buna pentru soferi fara creier, ca din astia e romania plina
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 7 luni

Nu există că nu vrea propaganda putleristă
Raspunde

Rostogan

Acum 7 luni

AI pe cel mai prost lot de autostrada din RO! Minunat, multumita acesteia n-o sa mai simtim gropile, trambulinele etc.
Raspunde

Moromete

Acum 7 luni

Sunt.oamenii atat de.prosti incat le trebuie.porcaria.asta?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus