Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
24°C

Prefectul BMW. „Dacă dumneavoastră o numiți șpagă, eu nu vă contrazic”

Prefectul BMW. „Dacă dumneavoastră o numiți șpagă, eu nu vă contrazic”

La un an după ce a fost așezat în scaunul de prefect de Sibiu, Lucian Radu a început să se așeze și în scaunele unui BMW seria 5 nou-nouț. Limuzină de lux ale cărui leasing, asigurare și impozite au fost plătite de un om de afaceri din Sibiu, cu care nu este nici măcar prieten. În prezent, din postura de inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Lucian Radu parchează în garajul său aceeași mașină, dar și alte situații îndoielnice. Cum ar fi soluția aproape magică în care a reușit să își achite un credit de 57.000 de euro sau firma înființată pe numele soției în domeniul verificat tocmai de ITM, adică securitatea muncii.

Luni, 6 martie 2017. Radu Lucian împarte zâmbete largi în sala în care pesediștii domină peisajul înscăunării sale în funcția de prefect al județului Sibiu. Era perioada în care orașul încă mai fierbea sub presiunea protestelor generate de schimbările pe care partidul condus atunci de Liviu Dragnea le încerca în domeniul Justiției, Economiei și așa mai departe. Deși se declara apolitic atunci, Lucian Radu nu era deloc străin de PSD: cu câteva luni înainte, numele lui se afla pe lista de candidați pentru Camera Deputaților din partea PSD Sibiu.

Înainte de a fi uns prefect, Lucian Radu ocupase funcția de inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu. Iar clădirea Prefecturii nu îi era străină: în 2014, a mai ocupat o perioadă funcția de subprefect al județului Sibiu.

Mai 2018. Lucian Radu se urcă afișând același zâmbet la volanul unui BMW seria 5 nou, al cărui preț de catalog pornește în prezent de la 58.965 de euro. Nu a plătit niciun leu sau euro pentru această mașină și nici nu va plăti: de toate ratele, asigurările și impozitele mașinii va avea grijă Ioan Tărchilă, proprietarul societății Tarpi SRL, specializată în comerțul cu diferite produse și care operează mai multe magazine deschise în Sibiu. Din conturile acestei societăți este achitat leasingul mașinii până în martie 2021, când – după achitarea tuturor ratelor - limuzina de culoare gri condusă de către Lucian Radu este înmatriculată pe numele societății Tarpi SRL.

Limuzina este condusă de Lucian Radu în special în zilele de sărbătoare și de sfârșit de săptămână. După cum redactorul Turnul Sfatului a avut ocazia să constate de-a lungul a câtorva luni de documentare, mașina este și în prezent ascunsă privirii trecătorilor, fiind parcată de fiecare dată într-unul din garajele închise de la parterul blocului în care locuiește Lucian Radu.

„O cunoștință”

De când a început documentarea acestui articol, Lucian Radu a evitat cu tenacitate orice contact – față în față, telefonic ori prin e-mail – cu redactorul Turnul Sfatului. Prin urmare, pentru a afla mai multe detalii despre împrejurările în care limuzina de lux i-a fost plătită de altcineva am luat legătura cu Ioan Tărchilă, proprietarul și administratorul Tarpi SRL.

Am început prin a-l întreba dacă Lucian Radu, inspectorul șef adjunct al ITM Sibiu și fostul prefect al județului, îi este prieten. Ioan Tărchilă a preferat să îl descrie mai degrabă drept „o cunoștință”. Prin urmare, l-am întrebat care este motivul pentru care, deși Lucian Radu nu îi este prieten, i-a cumpărat acestuia o limuzină de lux, pentru care – în continuare – plătește impozitele.

„Dar nu îl folosește exclusiv”, a încercat Ioan Tărchilă să ocolească răspunsul, după câteva momente de ezitare. Când reporterul Turnul Sfatului l-a contrazis, arătând că atât potrivit observațiilor de-a lungul mai multor luni, cât și potrivit declarațiilor vecinilor, BMW-ul este condus exclusiv de către Radu Lucian, omul de afaceri nu a mai avut replică. „Pe românește, pare o șpagă dată unui funcționar public”, a continuat redactorul Turnul Sfatului, în fața tăcerii lui Ioan Tărchilă. „Dacă dumneavoastră așa o numiți, așa să fie... N-am primit nicio șpagă, n-am dat nicio șpagă, nu am primit niciun fel de foloase. Da, Radu Lucian este o cunoștință, prin prisma faptului că firma noastră (Tarpi SRL – n.r.) are peste 30 de ani. Suntem pur și simplu oameni care trăiesc în orașul acesta, nu e singurul... Dacă dumneavoastră o numiți șpagă, eu nu vă contrazic”, a mai continuat Ioan Tărchilă, în fața solicitării redactorului Turnul Sfatului de a primi o explicație rezonabilă pentru care fostul prefect, în prezent inspector șef adjunct al ITM Sibiu, dispune de o limuzină de lux achitată de Tarpi SRL.

BMW-ul condus de Lucian Radu, în timp ce acesta pleca de la locuința sa

Familia Radu, pază la oi

Asemeni altor vremelnici, Lucian Radu nu a stat prea mult în scaunul de prefect al județului. În toamna aceluiași 2017, s-a reîntors la ITM. Unde, prin interpuși – potrivit informațiilor Turnul Sfatului – controla o firmă de protecția muncii, adică exact domeniul pe care îl controlează instituția la conducerea căreia se află Lucian Radu. Între el și interpuși au apărut o serie de neînțelegeri, în urma cărora Lucian Radu nu a mai putut controla firma.

Acesta este contextul în care a apărut, în luna martie a anului 2022, societatea DCR Sib Expert SRL. Unic asociat și administrator este Dana Crenguța Radu, soția lui Lucian Radu și consilier cu state vechi în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu. Obiectul de activitate al societății este cel de consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă. După cum avea să verifice Turnul Sfatului, Dana Radu este și cea care ajunge să semneze diferite instructaje în domeniul securității muncii pentru diferite firme care apelează la serviciile DCR Sib Expert SRL.

Sub un mare semn de întrebare legat această societate este și modul în care i-a fost autorizat conducătorul serviciului extern de prevenire și protecție, obligatoriu pentru orice societate care activează în acest domeniu.

Abilitarea acestui conducător de serviciu se face de către Inspectoratul Teritorial de Muncă. Iar în cazul DCR Sib Expert, conducătorul abilitat de către ITM-ul condus de Lucian Radu se numește Alexandru Radu. Este vorba de tatăl inspectorului șef adjunct al ITM Sibiu care, la data certificării lui, avea vârsta de 80 de ani.

ITM-ul al cărui inspector șef adjunct este Radu Lucian a certificat, pentru firma soției acestuia, că tatăl acestuia are abilitățile necesare să învețe firmele cum să respecte regulile pe care le verifică ITM-ul

Prin urmare, am mers la Dobârca, acolo unde locuiește tatăl lui Lucian Radu și unde, de fapt, își are și sediul social DCR Sib Expert SRL. Am fost primiți în curte de către soția lui Alexandru Radu, dar acesta a nu a dorit să discute pe subiectul certificării sale drept conducător de serviciu extern de prevenire și protecție, în cadrul unei societăți care își prestează serviciile la sediul clienților săi: Alexandru Radu este imobilizat la pat de mai mulți ani.

„Nu este semnătura mea, cel mai probabil eram în concediu”, răspunde Marius Stănilă, inspectorul șef al ITM Sibiu, privind către certificatul de abilitare emis pe numele unei persoane imobilizate la pat, certificat a cărui copie a fost obținută de Turnul Sfatului. „Eu nu am făcut parte din comisia care a eliberat acest certificat. Dar, oricum, persoanele care primesc această certificare nu trebuie să se prezinte fizic în fața acestei comisii, certificatul se eliberează pe baza unui dosar depus la ITM”, adaugă Marius Stănilă.

Un credit evaporat

Pe parcursul documentării articolului care a pornit de la BMW-ul condus de actual inspector șef adjunct al ITM, redactorul Turnul Sfatului a fost sfătuit și să verifice declarațiile de avere depuse de-a lungul timpului de către Lucian Radu și de către soția sa.

Declarații de avere în care apare un credit pe care cei doi soți l-au accesat în 2010 de la BRD Sibiu, în cuantum de 57.000 de euro și cu un grafic de rambursare eșalonat pe 30 de ani. Doar că familia Radu a reușit să achite acest credit mult mai repede: în 2016 împrumutul este stins, conform declarațiilor de avere depuse de cei doi.

Extras din declarația de avere semnată de Lucian Radu și aferentă anului 2014

În cei șase ani în care s-a ajuns la achitarea creditului de 57.000 de euro, conform acelorași declarații de avere, familia Radu nu a obținut sume de bani decât din salarii, alocații și indemnizații. Iar dacă însumăm toate veniturile din declarațiile aferente celor șase ani și scădem cei 57.000 de euro rambursați anticipat băncii (fără a mai lua în considerare și dobânda) rezultă că familia inspectorului șef adjunct al ITM Sibiu (soț, soție și doi copii) a mai trăit cu o medie de aproximativ 700 de euro pe lună.

La fel ca soțul său, nici Dana Radu nu a răspuns solicitărilor scrise transmise de redactorul Turnul Sfatului, referitoare la situațiile mai sus descrise. Sursa foto: Facebook / Lucian Radu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

AMN114

Acum 1 săptămână

ce-ați găsit în urma "investigațiilor" este foarte probabil doar vârful aisbergului. Pentru fapte similare, domnul prefect ar fi făcut închisoare înainte de 1989. În ziua de azi, am dubii serioase că Parchetul se va autosesiza. Dacă domnul prefect va fi demis sau va demisiona, altul mai dibaci în furăciuni îi va lua instant locul. Așa-i în democrație: se fură pentru că se poate și pentru că, într-un final, nu riști nimic. Nu vă faceți iluzii, nu se va rezolva nimic, iar soluția nu este și nu va fi niciodată democrația
Raspunde

Kokos

Acum 1 săptămână

Nu mai e prefect din 2017 , e sef la ITM .
Raspunde

CSB

Acum 1 săptămână

Da, pe când nu era democrație nu era corupție în România, ce bine mai era... Asta pentru că erau multe ziare ca Turnul Sfatului care scriau cu spor despre orice membru de partid sau din securitate care își încălca sarcinile de serviciu. Ba chiar scriau și de cei care furau din fabrici și uzine și imediat parchetul se autosesiza și niște procurori independenți duceau delicvenții în fața judecătorilor independenți. Asta ducea la liniște socială, muncitorii și profesorii fumând Kent și bând Napoleon împreună în colțul străzii pentru că nu trebuia să se descotorosească de ele pentru vreun serviciu medical sau vreo autorizație sau un job. Tot ei își dădeau casele benevol unor oameni importanți ai societății, în semn de adâncă prețuire pentru jertfa pe care aceștia o aduceau patriei. Mi-aș dori și eu să ne întoarcem la acea societate necoruptă, unde frica de lege, de autorități, de securitate, de vecinul turnător, de neam și de propriul copil care a auzit un banc în casă te făcea să te simți liber și să ai ochii fixați în viitor!
Raspunde

Luminita

Acum 1 săptămână

Exact
Raspunde

Rostogan

Acum 1 săptămână

Felicitari pt articol. La cat mai multe de acest fel. Cat despre faptele prezentate ... cam asta e PSD-ul.
Raspunde

Durere

Acum 1 săptămână

Ba eu nu stiu, dar cand vad cu ce masini se plimba astia, imi vine sa ma zvarcol de durere..
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 săptămână

Problema nu e la omul de afaceri sau la fostul prefect este la procurorii care nu fac nimic incaseaza salarii foarte mari si ies la pensie repede si cu pensii banane.
Raspunde

Cri

Acum 1 săptămână

ce rusineeeeeeeeeeeeeeeeee, psd clocă de mafioti
Raspunde

Xbhxghf

Acum 1 săptămână

BMW-ul acela este clar Spaga pe fata dupa cum s-a si recunoscut... DNA ar trebui sa verifice modul in care acea masina apartinand unei firme este condusa de catre un om care Teoretic nu are nimic cu firma si sa justifice toate cheltuielile cu acea masina care mai mult ca sigur sunt facute pe firma si sa verifice toate foile de drum obligatorii cu traseele acelei masini. In plus ar trebuie DNA sa se autosesizeze in raport cu achitarea creditului de 57000 euro cum s-a facut, cum au fost justificati banii (din ce surse) si sa verifice veniturile si cheltuielile acestei familii precum si proprietatile pe care le au daca reflecta in fapt salariile de bugetari (care se zice ca au salarii mici) . Daca mai era Ceausescu, astia ca el erau la munca la canal sau prin inchisori...
Raspunde

Nonick

Acum 1 săptămână

Buna ancheta! Faceti sesizare la ANI cu toate dovezile. Sa vedem raspunsul lor.
Raspunde

Marius

Acum 1 săptămână

Nu democrația e problema aici,exact lipsa democrației reale a permis acestei cleptocrații specifice statelor corupte să genereze astfel de situații.Cu cat democrația e mai slabă cu atât gradul de corupție și sărăcie e mai mare.

Raspunde

Cei care nu tac

Acum 1 săptămână

AMN114 perfectă dreptate. O societate poate să își însușească democrația doar când ajunge la un nivel de educație și civilizație foarte ridicat. Deocamdată acest concept funcționează doar în statele nordice. La noi doar biciul a determinat progresul. Deci avem "succesuri" multe în toate, mai ales în educație...
Raspunde

Astronauta

Acum 1 săptămână

Ca el sunt majoritatea functionarilor publici; au firme prin interpusi, exact in domeniul unde lucreaza. Pe de alta parte, daca medicii din Spitale au voie sa aiba si Cabinet Particular, ei de ce nu ar putea? Aceste legi prost gandite favorizeaza situatii anormale: EI CENTREAZA SI TOT EI DAU CU CAPUL...
Raspunde

Marian Budrala

Acum 1 săptămână

Mai investigati si o sa gasiti mai multe si mai multi
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 săptămână

Curios este ca cei care sint in posturi caldute sau iau banii cu sacul de la primarie si consiliu pentru lucrari efectuate sint din zona cea mai intelijenta din lume ,adica marjinea Sibiului ! Acolo sigur sa nascut smecheria ca prea multi din zona sint prea intelijenti pentru secolul de azi !
Raspunde

Sa-i multumim sefului se stat esuat

Acum 1 săptămână

de cand ciuma galbena si cima rosie s-au luat (cu ajutorul sasului nostru “iubit” - care si-a tradat electoratul) si controzeaza politic TOTUL, toate institutiile din tara, evident si cele de control precum Parchetul, DNA, curtea de conturi sau altele, sunt amortite de la varf, si sunt lasate sa se ocupe doar de gainarii.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 săptămână

Mahhh oameni buni,va răciți gura degeaba.Lichelele au depășit cu mult numărul celor care mai au demnitate in ei.Spuneam nu demult că anormalul a devenit normal,copii in cei 7 ani de acasă învață șmecheria și tupeul.Ca părere personală,lupta cu nesimțirea,corupția și nepotismele e una pierduta.Nu cred și nu vad cum se poate schimba ceva in bine când tot,dar absolut tot este putred in țara asta.

Raspunde

Marius

Acum 1 săptămână

timp in care ne miram si rasmiram de ce inca nu suntem membri Schengen !

Raspunde

ZVONACUL

Acum 1 săptămână

Sunt multe comentarii pe aici, unele pertinente, altele nu. Medicii au voie, dar in cazul acestui specimen, sa nu uitati ca el era seful celor care mergeau in control la firme. asta sa vada DNA! E asa simplu de prins! Doar sa se vrea! Se verifica procesele verbale de control, incheiate din perioada cand era doar un inspectoras de munca, apoi putina vizita pe la firme si ce sa vezi, surpriza! Multi din cei controlati, au ajuns sa aibe contract cu firma, intai cu cea pe care lucra cu interpus ( stie tot orasul cine e firma) si apoi direct pe nevasta-sa. Ca bietul taica-su, daca e la pat, ce sa stie? Si apropo, nevasta lui, consilier juridic la AJOFM, cand mai avea timp sa mearga si la clientii pe care jupanul ii racola? Alta subiect de ancheta..... Problema e clara! Tipul e cunoscut de ani de zile ca spagar, ii taxa pe toti la controale, cand a simtit ca i se strange lantul (zvonuri spun ca a avut si ceva plangeri la politie pt spagi) a gandit ca e smecher. A facut firma pe numele unei slugi, cu tacsu coordonator, ca asa spune legea, banii veneau cu lopata, ca altfel nu isi lua apartament cu 160.000 euro langa Patinoar, renovat ulterior, si bagat zeci de mii de euro, plus rata la leasing la firma Tarpi. Problema e ca sluga s-a rasculat, stie tot orasul ca s-au certat si despartit si in disperare de cauza, face firma pe sotie (are voie?) si isi muta clientela pe noua firma. Lacomia, bat-o vina! Teoretic, el e curat, biata nevasta alearga 8 ore dimineata la AJOFM si seara la clienti, ca sa-i plateasca rata la BMW. ITM ? Se spala pe maini si nu zice nimic. Ia treceti-l voi acum in biroul de consultanta, sa nu mai aibe inflenta si sa nu mai iasa pe teren! Ca abia asteapta sa scape iarasi din lesa, sa culeaga clienti! Ca aici, in speta asta, cred ca va e clar ca nu pateste nimic! Si facut public cazul, sa stie toti clientii pe care i-a racolat si care le-a promis protectie, ca s-a dus pe apa sambetei protectia. Faceti un control la ei si aplicati legea, asa cum o aplicati in toate cazurile. Dar, ITM e solidar cu seful lor si toate vor fi ca inainte! Adica bune si imaculate! Ca si Radu Lucian, fost prefect, inspector sef adjunct de munca, membru marcant al societatii.
Raspunde

MergeTot

Acum 6 zile

Aspectele sesizate sunt doar cele care se vad….sunt multe lucruri cu iz penal in afacerea aceasta…. Dorel….umbla peste tot in judet….iar individul din articol nu are culoare poltitica….el serveste pe oricine din toate taberele politice…. Un aspect care tb cercetat, este urmatorul: ffff multe firme care se afla pe lista lui dorel si acum pe firma sotiei….au avut accidente se munca in trecut, in urma carora au rezultat urmari grave (invaliditate, handicap…etc)…. Rolul acestor firme era sa spele aceste probleme si gravele abateri de la normele de securitate in munca, sa spele vinovatia administratorilor sau patronilor de firme….aici tb cercetat in amanunt…. O sa fie surprize mari de tot. Dupa aceste spalari de vinovatie, colaborarea cu firmele din portfoliu functiona ca la carte….ani de zile. Mai bine de jumatate din societatiile din judet nu indeplinesc/respecta evaloarea factorilor de risc facuta conform legii….aici aceste firme de consultanta folosesc formula “copy paste”…si uita asa merge treaba. Mai exista si alte sectoare unde tb sa cercetati. De exemplu in zona PSI….unde si aici avem mai nou lansat in bussines pe cineva propietar de BMW…..abc
Raspunde

Yana

Acum 5 zile

Ar trebui sa luați toate instituțiile statului la "purecat" ,ca să ii faceți de minune.dgaspc.itm.finante,agenția județeană pentru plăti și inspecție sociala.toateeee

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus