La un an după ce a fost așezat în scaunul de prefect de Sibiu, Lucian Radu a început să se așeze și în scaunele unui BMW seria 5 nou-nouț. Limuzină de lux ale cărui leasing, asigurare și impozite au fost plătite de un om de afaceri din Sibiu, cu care nu este nici măcar prieten. În prezent, din postura de inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Lucian Radu parchează în garajul său aceeași mașină, dar și alte situații îndoielnice. Cum ar fi soluția aproape magică în care a reușit să își achite un credit de 57.000 de euro sau firma înființată pe numele soției în domeniul verificat tocmai de ITM, adică securitatea muncii.
Luni, 6 martie 2017. Radu Lucian împarte zâmbete largi în sala în care pesediștii domină peisajul înscăunării sale în funcția de prefect al județului Sibiu. Era perioada în care orașul încă mai fierbea sub presiunea protestelor generate de schimbările pe care partidul condus atunci de Liviu Dragnea le încerca în domeniul Justiției, Economiei și așa mai departe. Deși se declara apolitic atunci, Lucian Radu nu era deloc străin de PSD: cu câteva luni înainte, numele lui se afla pe lista de candidați pentru Camera Deputaților din partea PSD Sibiu.
Înainte de a fi uns prefect, Lucian Radu ocupase funcția de inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu. Iar clădirea Prefecturii nu îi era străină: în 2014, a mai ocupat o perioadă funcția de subprefect al județului Sibiu.
Mai 2018. Lucian Radu se urcă afișând același zâmbet la volanul unui BMW seria 5 nou, al cărui preț de catalog pornește în prezent de la 58.965 de euro. Nu a plătit niciun leu sau euro pentru această mașină și nici nu va plăti: de toate ratele, asigurările și impozitele mașinii va avea grijă Ioan Tărchilă, proprietarul societății Tarpi SRL, specializată în comerțul cu diferite produse și care operează mai multe magazine deschise în Sibiu. Din conturile acestei societăți este achitat leasingul mașinii până în martie 2021, când – după achitarea tuturor ratelor - limuzina de culoare gri condusă de către Lucian Radu este înmatriculată pe numele societății Tarpi SRL.
Limuzina este condusă de Lucian Radu în special în zilele de sărbătoare și de sfârșit de săptămână. După cum redactorul Turnul Sfatului a avut ocazia să constate de-a lungul a câtorva luni de documentare, mașina este și în prezent ascunsă privirii trecătorilor, fiind parcată de fiecare dată într-unul din garajele închise de la parterul blocului în care locuiește Lucian Radu.
„O cunoștință”
De când a început documentarea acestui articol, Lucian Radu a evitat cu tenacitate orice contact – față în față, telefonic ori prin e-mail – cu redactorul Turnul Sfatului. Prin urmare, pentru a afla mai multe detalii despre împrejurările în care limuzina de lux i-a fost plătită de altcineva am luat legătura cu Ioan Tărchilă, proprietarul și administratorul Tarpi SRL.
Am început prin a-l întreba dacă Lucian Radu, inspectorul șef adjunct al ITM Sibiu și fostul prefect al județului, îi este prieten. Ioan Tărchilă a preferat să îl descrie mai degrabă drept „o cunoștință”. Prin urmare, l-am întrebat care este motivul pentru care, deși Lucian Radu nu îi este prieten, i-a cumpărat acestuia o limuzină de lux, pentru care – în continuare – plătește impozitele.
„Dar nu îl folosește exclusiv”, a încercat Ioan Tărchilă să ocolească răspunsul, după câteva momente de ezitare. Când reporterul Turnul Sfatului l-a contrazis, arătând că atât potrivit observațiilor de-a lungul mai multor luni, cât și potrivit declarațiilor vecinilor, BMW-ul este condus exclusiv de către Radu Lucian, omul de afaceri nu a mai avut replică. „Pe românește, pare o șpagă dată unui funcționar public”, a continuat redactorul Turnul Sfatului, în fața tăcerii lui Ioan Tărchilă. „Dacă dumneavoastră așa o numiți, așa să fie... N-am primit nicio șpagă, n-am dat nicio șpagă, nu am primit niciun fel de foloase. Da, Radu Lucian este o cunoștință, prin prisma faptului că firma noastră (Tarpi SRL – n.r.) are peste 30 de ani. Suntem pur și simplu oameni care trăiesc în orașul acesta, nu e singurul... Dacă dumneavoastră o numiți șpagă, eu nu vă contrazic”, a mai continuat Ioan Tărchilă, în fața solicitării redactorului Turnul Sfatului de a primi o explicație rezonabilă pentru care fostul prefect, în prezent inspector șef adjunct al ITM Sibiu, dispune de o limuzină de lux achitată de Tarpi SRL.
BMW-ul condus de Lucian Radu, în timp ce acesta pleca de la locuința sa
Familia Radu, pază la oi
Asemeni altor vremelnici, Lucian Radu nu a stat prea mult în scaunul de prefect al județului. În toamna aceluiași 2017, s-a reîntors la ITM. Unde, prin interpuși – potrivit informațiilor Turnul Sfatului – controla o firmă de protecția muncii, adică exact domeniul pe care îl controlează instituția la conducerea căreia se află Lucian Radu. Între el și interpuși au apărut o serie de neînțelegeri, în urma cărora Lucian Radu nu a mai putut controla firma.
Acesta este contextul în care a apărut, în luna martie a anului 2022, societatea DCR Sib Expert SRL. Unic asociat și administrator este Dana Crenguța Radu, soția lui Lucian Radu și consilier cu state vechi în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu. Obiectul de activitate al societății este cel de consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă. După cum avea să verifice Turnul Sfatului, Dana Radu este și cea care ajunge să semneze diferite instructaje în domeniul securității muncii pentru diferite firme care apelează la serviciile DCR Sib Expert SRL.
Sub un mare semn de întrebare legat această societate este și modul în care i-a fost autorizat conducătorul serviciului extern de prevenire și protecție, obligatoriu pentru orice societate care activează în acest domeniu.
Abilitarea acestui conducător de serviciu se face de către Inspectoratul Teritorial de Muncă. Iar în cazul DCR Sib Expert, conducătorul abilitat de către ITM-ul condus de Lucian Radu se numește Alexandru Radu. Este vorba de tatăl inspectorului șef adjunct al ITM Sibiu care, la data certificării lui, avea vârsta de 80 de ani.
ITM-ul al cărui inspector șef adjunct este Radu Lucian a certificat, pentru firma soției acestuia, că tatăl acestuia are abilitățile necesare să învețe firmele cum să respecte regulile pe care le verifică ITM-ul
Prin urmare, am mers la Dobârca, acolo unde locuiește tatăl lui Lucian Radu și unde, de fapt, își are și sediul social DCR Sib Expert SRL. Am fost primiți în curte de către soția lui Alexandru Radu, dar acesta a nu a dorit să discute pe subiectul certificării sale drept conducător de serviciu extern de prevenire și protecție, în cadrul unei societăți care își prestează serviciile la sediul clienților săi: Alexandru Radu este imobilizat la pat de mai mulți ani.
„Nu este semnătura mea, cel mai probabil eram în concediu”, răspunde Marius Stănilă, inspectorul șef al ITM Sibiu, privind către certificatul de abilitare emis pe numele unei persoane imobilizate la pat, certificat a cărui copie a fost obținută de Turnul Sfatului. „Eu nu am făcut parte din comisia care a eliberat acest certificat. Dar, oricum, persoanele care primesc această certificare nu trebuie să se prezinte fizic în fața acestei comisii, certificatul se eliberează pe baza unui dosar depus la ITM”, adaugă Marius Stănilă.
Un credit evaporat
Pe parcursul documentării articolului care a pornit de la BMW-ul condus de actual inspector șef adjunct al ITM, redactorul Turnul Sfatului a fost sfătuit și să verifice declarațiile de avere depuse de-a lungul timpului de către Lucian Radu și de către soția sa.
Declarații de avere în care apare un credit pe care cei doi soți l-au accesat în 2010 de la BRD Sibiu, în cuantum de 57.000 de euro și cu un grafic de rambursare eșalonat pe 30 de ani. Doar că familia Radu a reușit să achite acest credit mult mai repede: în 2016 împrumutul este stins, conform declarațiilor de avere depuse de cei doi.
Extras din declarația de avere semnată de Lucian Radu și aferentă anului 2014
În cei șase ani în care s-a ajuns la achitarea creditului de 57.000 de euro, conform acelorași declarații de avere, familia Radu nu a obținut sume de bani decât din salarii, alocații și indemnizații. Iar dacă însumăm toate veniturile din declarațiile aferente celor șase ani și scădem cei 57.000 de euro rambursați anticipat băncii (fără a mai lua în considerare și dobânda) rezultă că familia inspectorului șef adjunct al ITM Sibiu (soț, soție și doi copii) a mai trăit cu o medie de aproximativ 700 de euro pe lună.
La fel ca soțul său, nici Dana Radu nu a răspuns solicitărilor scrise transmise de redactorul Turnul Sfatului, referitoare la situațiile mai sus descrise. Sursa foto: Facebook / Lucian Radu
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: inspectoratul teritorial de mu , dcr sib expert , inspector sef adjunct , marius stanila , dana crenguta radu , prefectul bmw spaga , bmw seria 5 , Lucian Radu , prefect sibiu , Prefectura Sibiu
Vizualizari: 10500
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Raluca Budusan
Acum 3 ore
Iepurasul
Acum 3 ore
R.
Acum 3 ore
Marko
Acum 3 ore
Lucian