Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Părinții nu au nevoie de adeverințe de la ANAF pentru ca elevii să primească burse pentru venituri mici

Părinții nu au nevoie de adeverințe de la ANAF pentru ca elevii să primească burse pentru venituri mici

Începând din acest an școlar elevii care provin din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile vor beneficia de o bursă socială de minimum 300 de lei/luna. De asemenea, la această categorie de bursă se încadrează și elevii care au un părinte sau ambii părinți decedați și cei care provin din familii monoparentale.

Noutatea pe care legea o aduce în ceea ce privește elevii din medii dezavantajate este faptul că părinții sau reprezentanții legali trebuie să depună la secretariatul unității de învățământ o cerere însoțită de o declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei.

Declarația pe propria răspundere o puteți vedea AICI.

Astfel, părinții sau reprezentanții legali nu au nevoie de adeverințe de la ANAF sau de vreun alt act care să le dovedească veniturile. De asemenea, cererile sau declarațiile părinților nu trebuie certificate sau autentificate la notar. 

De verificarea declarațiilor făcute de părinți se vor ocupa cei din secretariatul unității de învățământ cu ajutorul platformei PatrimVen sau prin solicitarea organului central fiscal în a cărui rază teritorială se află situat beneficiarul a unui document care să ateste situația veniturilor declarate de către părinte sau reprezentantul legal.

Foarte important: cerere trebuie să depună doar părinții sau reprezentanții legali ai elevilor care se încadrează doar la una dintre formele de burse sociale. Pentru restul burselor nu este nevoie de cerere. Actele vor fi depuse la școală în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Bursele sociale se plătesc lunar, pe întreaga durată a anului școlar, cu excepția lunilor în care elevii cumulează 10 sau mai multe absente.

Citește și: Elevii orfani și cei din familii monoparentale primesc burse sociale fără condiționare de venit. Părinții trebuie să depună cererile până în 5 octombrie

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus