Marţi,
28.11.2023
Parțial Noros
Acum
5°C

Centru medical construit de la zero, în Orlat. Primar: „Intenția este să facem un fel de clinică zonală a Mărginimii”

Centru medical construit de la zero, în Orlat. Primar: „Intenția este să facem un fel de clinică zonală a Mărginimii”

În Orlat urmează să se construiască, de la zero, un centru medical. Este un proiect care va fi susținut cu o finanțare din bugetul local și care va înlocui prezentul dispensar al comunei ce funcționează într-o clădire construită în anii 1700. Primarul spune că va fi o construcție cu parter și etaj care se dorește a fi un centru zonal medical al Mărginimii.  

Pe site-ul de licitații publice a fost publicată procedura de achiziție a lucrărilor pentru ridicarea unui centru medical în localitatea Orlat.

Potrivit caietului de sarcini construcția va avea parter plus un etaj, iar în interiorul ei vor fi spații tehnice, administrative, zone de întreținere, cabinete medicale, vestiare, grupuri sanitare și birouri pentru medici.

De asemenea, va fi amenajată curtea cu platforme pietonale și carosabile, cu parcări, gazon și spații plantate. Nu vor lipsi nici mobilierul urban și nici corpurile de iluminat.

Suprafața desfășurată pe care va fi construită clădirea este de 893,47 metri pătrați.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 5.797.712,08 lei fără TVA.  

În momentul de față proiectul se află în faza de achiziție publică a contractului de proiectare, asistență tehnică și executare a lucrărilor. Primarul comunei Aurel Gâță spune că o astfel de investiție era necesară pentru comună și nu numai.

„Dispensarul de la Orlat își desfășoară activitatea, în acest moment, într-una dintre cele mai vechi clădiri din țară. Noi l-am tot amenajat și renovat de-a lungul timpului dar este o construcție care datează de pe timpul Imperiului Habsburgic, de prin anul 1700 și ceva. În construcția existentă avem doi medici de familie care au cabinete individuale și un cabinet stomatologic. Tot în incinta respectivă, dar într-o clădire separată  mai funcționează și un cabinet pentru medicul veterinar.

Actualul dispensar din Orlat

Acum, intenția este ca în aceeași curte, unde este teren suficient, să facem o construcție de la zero. Un P+1. Gândirea noastră este să facem un fel de clinică zonală a mărginimii. Adică atunci când sunt cazuri în care pacientul necesită supraveghere sau un tratament pe care îl poate acorda medicul de familie să se poată face la noi în clinică în partea de sus a clădirii. La parter să fie cabinetele medicale ale medicilor de familie, o farmacie și cabinetul de stomatologie”, a declarat primarul pentru Turnul Sfatului.

Edilul subliniază faptul că proiectul este o investiție din bugetul local și că își dorește ca lucrările să fie duse până la faza de gri, ca mai apoi, de dotări, să se ocupe specialiștii.

Aurel Gâță, primar Orlat

„În această etapă, intenția noastră este ca ceea ce se va construi să fie dus până la faza de gri, adică fără dotări. Tot ce se face va fi pe buget local. Ne dorim ca atunci când se termină procedura de achiziție, proiectare și execuție, undeva în cursul anului să semnăm contractul și să demarăm, iar în anul 2024 să înceapă și construcția cu finanțare din bugetul local până la faza de gri, fără dotări. Spun asta pentru că acolo, deja, trebuie să-și lase amprenta specialiștii din domeniu. Ei știu cum trebuie să fie făcut finisajul și de ce dotări este nevoie pentru cabinete. Eu văd acest proiect ca o investiție ce va dura cel puțin doi ani. În 2024 să finalizăm lucrările și în 2025 dotările”, a mai spus Aurel Gâță.

Termenul limită de depunere a ofertelor în cazul acesta este 9 octombrie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1257

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus