Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Lege nouă: Femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la ghişee şi casele de marcat

Lege nouă: Femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la ghişee şi casele de marcat

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege potrivit căruia femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile, ghişeele şi casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea.

"Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate. Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane", prevede proiectul.

Conform actului normativ, entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat, casierii, ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii, ghişee, case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

"În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică", mai prevede iniţiativa legislativă.

Nerespectarea prevederilor privind acordarea priorităţii pentru femeile gravide şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor fi pedepsite cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

Încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare se pedepsesc cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei.

"Fapta persoanei care foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 de lei", se mai prevede în proiect.

Au votat "pentru" acest proiect 259 de deputaţi, doi "împotrivă", iar şapte s-au abţinut.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 912

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Eu

Acum 2 luni

Și eu trebuie sa mă dau la o parte de la casa de câte ori e cineva cu copil și să îl cred pe cuvânt sau părintele îmi arată actele copilului sa dovedească că are sub 5 ani?
Raspunde

Carcotel

Acum 2 luni

Bai ce legi inteligente si folositoare emana alesii tarii. Exact de asta stateam in loc, cireasa de pe tort. Noroc ca toate celelalte lacune legistlative din toate domeniile au fost acoperite, acum e timpul ca insarcinatele sa aiba prioritate la case. Prioritatea de insarcinate sau cum se va numi? PS: Din ce luna a sarcinii se aplica legea? Ca daca nu o sa vad gestatia vizibila la doamne, eu nu o sa le dau prioritate la casa. Si evident, trebuie sa dovedeasca ca au sarcina si nu tesut adipos. PS2: Da, in cazul copiilor, va trebui sa verificam certificatul de nastere, nu? :)
Raspunde

Radu

Acum 2 luni

S-a legiferat bunul simţ.
Raspunde

Profu

Acum 2 luni

Esti mult prea subtil !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus