Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

„Cum naiba să lași buruiana aia să crească într-un asemenea loc?”. Proprietarii de animale de companie se plâng de spațiul de joacă pentru câini din Parcul Belvedere

„Cum naiba să lași buruiana aia să crească într-un asemenea loc?”. Proprietarii de animale de companie se plâng de spațiul de joacă pentru câini din Parcul Belvedere

La scurt timp de la inaugurarea Parcului Belvedere în Sibiu, au apărut o serie de critici din partea sibienilor. Unele dintre acestea au venit din partea deținătorilor de animale de companie, care își duc patrupedele la locul de joacă special amenajat.

Un sibian a povestit public despre ce a pățit atunci când, pe la mijlocul lunii august, a decis să meargă să viziteze noul parc al Sibiului, dar și să-și plimbe cățeii la locul de joacă special amenajat pentru patrupede.

„În dimineața asta (17 august 2023 – n.n.) am dat o tură cu Loua&Zoe prin parcul Belvedere. Lăudabilă realizare mai ales că au transformat în parc o fostă groapă de gunoi. Mi-a plăcut mult platoul de sus și sper să apuc în viața asta să prind și umbră de la copacii plantați.

Dar cam aici se termină laudele pentru că două chestii mi-au stricat acolo ziua.

Prima:

Pe platoul de sus am vrut să merg pe platforma de belvedere după care să coborâm la locul de joacă pentru căței. Ca să ajungi pe platformă sunt vreo două alei de acces din care una trece chiar pe lângă locul de joacă al copiilor. Am evitat acea alee chiar dacă pe cealaltă alee erau pornite stropitorile și ne-au udat puțin. De la platformă am dat să cobor când mă trezesc în față cu un gardian public.

-       Agentu nuștiucare vreau să vă atenționez că nu aveți voie cu animale de companie în locurile de joacă ale copiilor că de aia a făcut primăria loc special pentru câini în partea de jos.

Îi spun că știam asta de aia am și mers pe cealaltă alee chiar dacă am fost stropit de apă și îi arăt picăturile de apă de pe tricou și pantaloni.

-       Păi nuuu, toată zona e interzisă! De aia v-am atenționat!

Îi spun că mi se pare ciudat să fie interzis accesul cu câini pe tot platoul. În Subarini sau în Ștrand accesul este interzis doar în zonele de joacă ale copiilor și în cele de sport, nu și pe aleile de promenadă. OK, ciudată regulă. Și totuși nu am văzut niciun semn de interzis – cu siguranță n-aș fi intrat atunci!

-       Aaaa, păi nuu, că încă nu le-au montat! Urmează! Să-mi spuneți numele vă rog, nu vă amendez doar vă avertizez!

WTF???? Pe bune?

Îi explic politicos că n-am încălcat nicio regulă dacă nu era semn de interzis și că nu văd rostul să fiu legitimat și să primesc avertisment.

Probabil voia să-mi zică altceva că a început să se bâlbâie, a început să se scuze, că-și face datoria (WTF?), că nu e avertisment scris, că e de fapt un fel de anunț „că pe viitor să nu...”

I-am urat o zi bună și-am plecat. L-am lăsat oprind o altă persoană care-și plimba cățelul.

A doua:

Le duc pe Loua&Zoe în zona de joacă. A câinilor și le las libere să se joace. După câteva minute realizez că toată zona e plină de ariste. Spre disperarea mea Zoe s-a umplut de ariste pe blană.

Asta e o bătaie de joc. Și mă întreb dacă locurile ăstea create de primărie au vreun aviz sau sunt controlate de direcția veterinară. Cum naiba să lași buruiana aia să crească într-un asemenea loc?” – a scris sibianul pe pagina sa de Facebook.

Am solicitat reprezentanților Primăriei Sibiu încă în ziua respectivă o reacție, dar și o explicație pentru a informa cititorii noștri cu privire la eventualele reguli de acces sau utilizare a spațiilor parcului – în cazul în care acestea încă nu sunt clare sau creează confuzie în rândul locuitorilor.

Am întrebat în ce condiții pot vizita sibienii Parcul Belvedere împreună cu un câine, dacă pot să se deplaseze/plimbe cu câinii pe aleile comune din parc, dar și cum sunt informați sibienii despre aceasta. Totodată, am rugat să ne explice problema legată de spicele de iarbă (ariste).

Răspunsul l-am primit abia vineri. În acesta, municipalitatea recunoaște că încă nu a instalat toate indicatoarele necesare informării publicului și promite că o va face.

„Pentru că Sibiul dorește să devină un oraș și mai prietenos cu animalele de companie, în Parcul Belvedere se poate intra în zona de jos a parcului, în zona de terase, până la locul de joacă special creat pentru patrupede. Animalele de companie pot fi plimbate în această zonă, cu respectarea reglementărilor în vigoare: plimbarea în lesă, iar în cazul animalelor de talie mare este obligatorie botnița. Aceste spații de joacă pentru câini nu necesită aviz sanitar-veterinar fiind opțiunea posesorului de animale de companie dacă dorește să își ducă câinele acolo. 

În zona platoului superior, acolo unde sunt locuri de joacă pentru copii și amenajări pentru sport, plimbarea câinilor este interzisă din cauza faptului că dejecțiile animalelor (rareori ridicate de proprietarii câinilor), părul patrupedelor care năpârlesc și a faptului că stăpânii animalelor le lase libere de cele mai multe ori, ceea ce poate reprezenta un pericol pentru copii. 

Toate aceste reguli urmează să fie afișate în parc, sistemul de orientare și informare fiind în continuă îmbunătățire, ținându-se cont de situațiile apărute în utilizarea parcului recent deschis, dar și de propunerile sibienilor care vizitează parcul”, explică purtătoare de cuvânt a Primăriei. 

Referitor la spicele de ariste, în răspunsul primit de la Primărie se menționează că această plantă este curățată în permanență, însă combaterea ei totală se face doar prin erbicidare: „o acțiune pe care am evitat-o până în prezent pentru a nu interveni cu substanțe chimice, potențial dăunătoare pentru cățeii care utilizează locul de joacă. Astfel, se va interveni mai des pentru îndepărtarea acestei plante, iar dacă se constată că este insuficient, se va acționa și cu erbicidare, luându-se măsuri suplimentare pentru protecția patrupedelor”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Hipsterstadt

Acum 2 luni

De ceva vreme, acest oras a devenit capitala hipsterelii nationale! Clujul si Timisoara sunt mici copii. Toti ciudatii isterici au drepturi si comenteaza ca de ce pamantul e maro si iarba verde. Doar lamentari, reclamatii si sesizari. Primaria, cum o fi ea, face cateva chestii si astora, care pana mai ieri le sareau gandacii de colorado din slapi, gigi contra. Ma intreb daca acesti stimabili curata căcuța dupa scumpele lor animale de companie sau o lasa ingrasamant pentru generatiile urmatoare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Silviu

Acum 2 luni

Se pare ca responsabilii din Primarie nu stiu ce periculoasa este planta asta. https://evz.ro/mare-atentie-la-ariste-aceste-buruieni-iti-pot-omori-cainele.html
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 2 luni

Pai, musai sa scriu si eu, ca m-am saturat de "iubitorii de animale" (eu i-as numi zoofili, "ca cam" asa se comporta, dar, totusi, merg pe ideea ca or fi si cativa de treaba printre ei...), cei care se cearta cu tine mai ceva decat aia din Parlament, pentru "drepturile animalutelor" lor, dar fac asta plimband caini de talie mare ABSOLUT LIBERI in imediata vecinatate a locului de joaca pentru copii (a se vedea locul de joaca al copiilor de pe terenul viran de pe strada Siretului, teren viran PLIN DE EXCREMENTELE cainilor). Cam unul din 16 posesori de patrupede aduna excrementele acestora, majoritatea posesorilor IGNORA TOTAL drepturile oricarei persoane umane, doar sa "se simta liber si puiutul meu"... Hai sa mai scutim lumea de frustrarile unor... "iubitori de animale"...
Raspunde

Sibian

Acum 2 luni

Oare din ce cauză Primaria Sibiu își bate joc de unii sibieni?Nu cred ca aici e doar prostie ci multă reavoință! De aproape 10 ani primaria ne ignoră iar toate solicitarile și rugămintele noastre rămân fără răspuns! Veniți sa vedeti valea sapunului de la cimitir la calea cisnadiei.Nu se poate așa ceva!S-a amenajat mai mult peste gard,în cimitir decât la noi.Eu cred că nici nu au fost pe teren cei care avansează periodic lansarea lucrării de variantă prin Tursib intre Calea Dumbrăvii și Intrarea Ariesului!Este imposibilă asemenea lucrare!Dacă ieșiți pe teren veti vedea de ce!

Raspunde

Unsibian

Acum 2 luni

Sibiul trebuie sa devină mai prietenos cu cetățenii săi și cu copiii care propagă poporul ăsta mai departe nu cu animalele de companie umanizate și personificate de către stăpânii lor. Unii mai au încă veceul in fundu curții dar nouă ne arde de parc pentru animale de companie.
Raspunde

Cm

Acum 2 luni

"Referitor la spicele de ariste, în răspunsul primit de la Primărie se menționează că această plantă este curățată în permanență". Care planta, ca arista este spicul unor plante din familia gramineelor, nu o planta in sine?

Raspunde

Barosanu

Acum 2 luni

Văd că antevorbitorii mei una au citit și alta au înțeles. Omul citat în articol a ridicat pertinent două probleme: 1. dacă nu e voie cu câini în anumite părți din parc, să se afișeze clar această interdicție. 2. la locul din parc special amenajat pentru câini cresc niște plante dăunătoare câinilor (și animalelor, în general). Primăria a primit sesizarea și i-a dat dreptate și explicații la ambele puncte. Toate bune și civilizate până să intervină în discuție haterii de serviciu care-și amintesc că au văzut ei nuștiuunde câini fără lesă, sau că ce ne tot plângem atâta, sunt alte probleme pe lumea asta.
Raspunde

Claudiu

Acum 2 luni

Caine, verdeata, om Daca nu era hidosenia lansata de curand cu titulatura de parc in care s-a inclus si "locul de joaca special amenajat pentru animale", cam pe unde iti aeriseai patrupedul WTF-kule ? Si'n eventualitatea in care nu iti era frica sa mergi singur pe malul Cibinului sau prin padurea Dumbrava, la cine sunai, la cine sesizai ? Si mai ales DE CE ? Daca esti proprietarul unui patruped care (in mintea ta oblica) are o problema cu iarba, crede-ma nu iarba sau primaria sunt de vina, tembelule care iti trambitezi cu portavoce si girofar propriile spaime si limitari. Loua&Zoe ar trebui sa traiasca libere; ca orice alt animal. Sau sa ajunga friptura in farfuria unui asiatic. Nu sa le preumbli prinse in lat in vreme ce te panichezi pe subiectul ariste, gardian public, primarie. Tulburatule Si UatDaFacUle
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus