Fabrica de zahăr din Luduş, preluată în primăvară de la grupul francez Tereos de doi antreprenori români, reîncepe producţia până la sfârşitul acestei luni, după ce a preluat deja primele transporturi de sfeclă de zahăr de la cultivatori, anunță Agerpres.
„Veştile sunt bune, deja a început să sosească sfecla în fabrică, de astăzi se intră în ture şi pe mâine se preconizează că se începe tăierea la sfeclă, tăierea însemnând că începe procesul tehnologic de extracţie. Începem producţia în aceste zile, au fost semnate contracte cu transportatorii şi, din câte am înţeles, anul acesta se va primi o cantitate recoltată de pe circa 3400 de hectare. Sfecla e foarte, foarte frumoasă, e bună, are conţinut bun de zahăr. La momentul actual suntem în jur de 160 de persoane angajate, din care 120 suntem permanenţi, restul este personal sezonier", a declarat presei, marţi, liderul sindical Daniel Preda.
El a precizat că sfecla contractată de conducerea Fabricii din Luduş de pe cele 3400 de hectare provine din judeţele Cluj, Mureş, Sibiu, Alba, Braşov şi Bistriţa-Năsăud.
"Din punctul nostru de vedere, al angajaţilor, cantitatea e mică, mai ales că ultima campanie a fost în anul 2021, când Tereos a anunţat că se retrage şi, dacă nu se găseşte un cumpărător pentru fabrică, o vor închide sau o vor demola. Cultivatorii mari de sfeclă s-au reorientat spre alte culturi, dar o parte au revenit anul acesta. Sperăm ca de anul viitor să fie mai mulţi şi să se cultive mai multă sfeclă", a spus Daniel Preda.
Singuri pe piață
În luna februarie, compania franceză Tereos a anunțat că a vândut fabrica de zahăr Luduș către doi investitori români independenți, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul agroalimentar și al produselor alimentare de consum, anunță Economedia.
Firmele controlate de Mihaela Elena Neagu s-au remarcat în ultimul deceniu prin zeci de contracte cu statul: de la ministere, agenții guvernamentale, primării, companii deținute de primării sau companii deținute de ministere.
Mihaela Neagu este director general al Best Achiziții, compania care a cumpărat anul trecut și Fabrica de Zahăr Bod, pentru a o reporni. Sub conducerea lui Dan Tartagă, fabrica fost închisă în 2018, declarată în faliment după alţi 7 ani în care a fost în insolvenţă.
Aceasta spune că au cumpărat fabrica tocmai cu scopul de a o redeschide, mai ales că a apărut oportunitatea de a intra pe o piaţă cu un singur jucător – Agrana – în urma închiderii fabricii de zahăr de la Luduş de către Tereos.
„Am făcut o evaluare cu specialişti şi ne va costa peste 1 milion de euro. O să mergem să discutăm cu ministrul Agriculturii despre un posibil ajutor de stat şi luăm în calcul şi accesarea fondurilor europene, pentru că, pe lângă costurile cu retehnologizarea, o să avem costuri mari şi cu producţia şi salariile, angajând circa 200 de persoane, din care 20 am angajat deja. Majoritatea sunt din Bod, foşti angajaţi care au vrut să se reîntoarcă“, a declarat atunci Neagu.
Asocierea fermierilor, refuzată de francezi
Cel mai mare fermier din județul Sibiu, Teodor Aflat, a făcut o ofertă de achiziție a fabricii de zahăr din județul Mureș, anul trecut, însă proprietarul francez a declinat-o.
Peste 300 de cultivatori de sfeclă de zahăr din județele Sibiu, Mureș, Alba etc. contribuie la activitatea fabricii, iar închiderea sau demolarea acesteia ar duce la pierderea unei surse importante de venit pentru ei.
Unul dintre ei este Teodor Aflat, cunoscut ca fermierul ce administrează cea mai mare suprafață agricolă în județul Sibiu, în acest an împlinindu-se 22 de ani de când face agricultură performantă odată cu înființarea primei societăți Agroferm. Spunea atunci că guvernul ar face o mare greșeală dacă nu ar interveni în salvarea fabricii, mai ales că fermierii români sunt gata să fie investitori în acest caz.
„Mulți m-au întrebat ce impact va fi dacă nu va mai funcționa fabrica de zahăr de la Luduș. Le-am răspuns: dar ce impact va avea asupra noastră dacă nu vom avea zahăr, decât numai cel pe care România îl va importa? La ora actuală mai activează numai fabrica de zahăr de la Roman, în timp ce fabrica de la Luduș asigura 25% din necesarul de zahăr și pe care sperăm că îl va asigura în continuare, dacă guvernul, toată clasa politică se va implica să ne sprijine ca să nu lăsăm această cultură să dispară”, a declarat Teodor Aflat luni dimineața în cadrul emisiunii AgroStrategia de la postul public de televiziune TVR1.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 2976
Ultimele comentarii
Acum 56 minute
Gabriel Basalic
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
O sibianca
Acum 2 ore
Oblio
Acum 2 ore
Emil