Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
5°C

Patriarhia Română despre cererea de interzicere în Sibiu a filmului ”Arsenie. Viața de apoi”: ”Biserica nu este o instituție care emite interdicții”

Patriarhia Română despre cererea de interzicere în Sibiu a filmului ”Arsenie. Viața de apoi”: ”Biserica nu este o instituție care emite interdicții”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, susține că ”Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public”, ca reacția la o scrisoare publică transmisă de Arhiepiscopia Sibiului CNM Astra și Festivalului Astra Film prin care se solicită ca filmul documentar ”Arsenie. Viața de apoi” să nu fie difuzat în Sibiu.

”Solicitarea arhiepiscopiei Sibiului este una strict locală, eparhială. Fiecare eparhie este autonomă administrativ.

Motivația o constituie apărarea imaginii unei personalități reale a Bisericii, respectiv a părintelui Arsenie Boca, perceput de mulți credincioși ca un sfânt al Ardealului. Chiar dacă nu a fost canonizat încă.

O abordare ireverențioasă, fie ea și „artistică”, a unei personalități religioase va stârni totdeauna și oriunde în lume o reacție critică sau de protest.

Un vechi și înțelept gând spune „să nu te joci cu ceea ce este adânc în om”.

Altfel, Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public.

Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză. De aici rezidă și rolul înalt pedagogic al Bisericii.

Biserica nu este o instituție care emite interdicții, ci o comunitate vie de credință profund modelatoare. Un spațiu al rafinării și vindecării prin rugăciune și dragoste pentru ceilalți.

Acest lucru ar trebui să fie conștientizat la nivel personal și comunitar, inclusiv eparhial”, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Într-o scrisoare deschisă Arhiepiscopia Sibiului cere ca filmul „Arsenie. Viața de apoi”, realizat de regizorul Alexandru Solomon, să nu fie difuzat în județul Sibiu.

”În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă.

Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria”, semnalează Arhiepiscopia Sibiului.

Atât CNM Astra, cât și organizatorii Astra Film Festival au anunțat că nu au de gând să cenzureze filmul sau să-l scoată din program.

Citește și: 

Astra Film Festival răspunde după ce Arhiepiscopia Sibiu i-a cerut să nu difuzeze un film despre Arsenie Boca: În 30 de ani nu am cenzurat niciun film

Nicu Ștefănuță, după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut ca filmul ”Arsenie, viața de apoi” să nu fie difuzat în Sibiu: Reamintesc reprezentanților bisericii că România este un stat laic

Scrisoare deschisă cu privire la proiecția în spațiul public a filmului: „Arsenie. Viața de apoi”, realizat de regizorul Alexandru Solomon

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 2 luni

Anticristii din Arad deja au emis interdictia dupa deviza ,,Crede si nu cerceta ''.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus