Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Am văzut ”Arsenie. Viața de Apoi”. Nu e despre el, e despre noi

Am văzut ”Arsenie. Viața de Apoi”. Nu e despre el, e despre noi

Mă simt înșelat, pentru că titlul, în opinia mea, nu e în concordanță cu ce e în conținutul video. De fapt, subiectul nu este Arsenie Boca, ci noi. Fiecare dintre noi, credincioși sau ”ne„. Și felul în care ne raportăm la societate, la ceilalți de lângă noi sau ceva mai departe.

Nu este vorba despre călugăr, ci despre monetizarea unui simbol, chiar și a unuia religios. De a face profit chiar și într-o lume spirituală. De la lumânările ”originale”, pe care trebuie să le arzi într-o biserică, până la negocierea prețului cu popa, la buza mormântului atunci când îți mor părinții.

Nu este vorba despre Zian, după numele de prim-botez al lui Arsenie Boca, ci despre fricile și temerile noastre, îngropate în ceva ce ar trebui să fie peste nivelul nostru de cunoaștere. E nevoia de a ne despuia de greutatea deciziei și de a o monta pe un alt cadru.

Nu e vorba despre viitorul sfânt Arsenie, ci despre nevoia noastră de speranță, de mai bine, cândva, în viitor. Una gratuită, care nu mai vine nici din păcănele, nici din pariuri, nici din loto și nici măcar din munca cinstită. Iar dacă nu vine în viața asta, cu siguranță va veni în cea de apoi. Dar va veni, nu-i așa?

E vorba despre a ne umple ignoranța cu ceva ce nu poate fi atins sau ridiculizat de ceilalți. Să te scufunzi în credință e ceva nobil în societatea noastră, chiar dacă asta nu înseamnă decât să-ți faci trei cruci la intersecție și să porți vizibil un port-chei cu Boca.

E vorba despre cei care venerează în general - fie un sfânt, un simbol, un om, banii sau viața. Cei dedicați trup și suflet, pentru care și atunci când venerația e golită de orice sens, tot rămâne un simbol. Pentru că e tot ce le-a mai rămas în viață.

E vorba despre cei din Arhiepiscopia Sibiu. Oamenii, nu neapărat instituția. E vorba despre orgoliul și frica celor care au permis echipei care a realizat documentarul să filmeze la Sâmbăta de Sus. Cred că solicitarea lor de a interzice filmul vine de aici, mai degrabă decât din preocuparea față de conținut. Față de Arsenie Boca. E, de fapt, validarea lor în fața mai-marilor.

E vorba și despre regizorul Alexandru Solomon. Despre talibanismul său anti-ortodox disimulat în acte punctuale de onestitate. Le spune celor aleși în casting că este evreu și că poate nu e tocmai imparțial, ne arată și nouă, privitorilor, spre final, că a ajuns să se taie în palmă pentru a protesta într-un act pseudo-cultural, în opinia mea. E și talibanismul nostru, radicalism în orice direcție, în orice situație, în orice relație.

E vorba despre prostia crasă din noi. E vorba despre educație și mai ales lipsa ei. Nu numai a celui care spune în documentar că habar nu are cine au fost legionarii. Și că par punk în hainele lor negre.

E vorba despre naționalism. Unul searbăd, leneș, puturos și grețos. În care susții că Zelea Codreanu a fost un mare român, pentru că a vrut binele țării. Și că, dacă a omorât pe cineva cu mâna lui, cu siguranță a avut un motiv.

E vorba despre mine, la fel cum este vorba și despre tine. Arsenie Boca, Andreea Tonciu, Morar, Codreanu sau cine mai apare fugar prin documentar sunt doar niște mici repere. Bune sau rele, în funcție de bula în care trăim.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Saveta Sorostin

Acum 11 luni

Voi astia neomarxisti globalisti vreti sa angropati istoria an ideile voastre neomarxiste globaliste dar mai santem citiva care v-om rezista pana la ultima suflare pentru a ne creste copi an spiritul traditional romanesc spiritual! Ve-ti vedea la vot anul vitor despre ce vorbim..!
Raspunde

Daniel

Acum 11 luni

„Primii creştini nu foloseau imagini în închinare . . . Această practică a fost adoptată de biserică în secolele al IV-lea şi al V-lea, întrucât s-a crezut că oamenii simpli puteau învăţa despre creştinism mai degrabă cu ajutorul imaginilor decât al predicilor sau al cărţilor.“ (Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature, de McClintock şi Strong, volumul 4, paginile 503 şi 504) Ce spune Biblia? „Să nu-ţi faci chip cioplit, şi nici vreo asemănare cu ceva din câte sunt în cer, acolo sus, ori din câte sunt pe pământ, aicea jos, ori din câte sunt în apele de sub pământ. Să nu te închini lor, şi nici să le slujeşti.“ (Exodul 20:4, 5, Biblia sinodală, 2001) În plus, iată ce le-a scris apostolul Ioan creştinilor din secolul I: „Copilaşilor, păziţi-vă de idoli!“ (1 Ioan 5:21).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 11 luni

Este metempsihoza lui Arsenie Boca.
Raspunde

Dan

Acum 11 luni

Da. Filmul merita vazut, oglinda natiei romanesti. Lipsa mersului la scoala, lipsa educatiei in tehnica si stiinta, oamenii simpli care sau rezumat o viata intreaga la lucruri simple dar ii prind din urma viata de oras, tehnologia si stiinta. Biserica, daca se considera institutie sfanta nu ar avea de ce sa interzica asta, doar comunistii, socialistii si cei ca si Putin mai fac asta, de frica, ca isi pierd puterea. Dar daca ti-e frica ca pierzi puterea, tu defapt detineai puterea ?!
Raspunde

Militaru gheorghe

Acum 11 luni

Excelenta analiza. Nici nu stiu ce as mai putea spune.
Raspunde

Alex

Acum 11 luni

Excelent comentariu. Nici eu.
Raspunde

Nume

Acum 11 luni

La un moment dat în istorie filozofii, purtaţi de stindardul libertăţii de gândire şi, poate, de cel al emancipării de sub dominaţia Bisericii, au hotărât că lumea ascultă de alte legi decât cele divine şi că omul poate cunoaşte universul fără rest, fără apel la revelaţie ori la alte invenţii clericale. Nimic mai lăudabil. Dar, ştim cu toţii cum s-au descurcat: au păstrat clădirea şi i-au vopsit faţada. Fiecare om este o excepţie. Fiecare suflet care va fi existat în istoria asta este o călătorie dintru nefiinţă până în veşnica Dumnezeire, şi e o călătorie unică. Câtă vreme nu suntem în Dumnezeu, suntem în iad. Realitatea iadului este starea si măsura în care nu sunt în Dumnezeu şi Dumnezeu nu este în mine. Murim istoriei, murim trupului, murim pământului şi faţă de tot ceea ce ne poate limita, ca să ne naştem întru veşnicie, întru fiinţă, Fiinţa fiind Însuşi Dumnezeu. Arsenie Boca este o valoare a neamului romanesc, a dat un sens si s-a dedicat acestui sens, normal ca orice valoare e contestata si folosita de non-valori si non-sensuri sa isi dea lor valoare si sens, sa isi acopere rusinea lipsei lor de valoare si sens. Daca Arsenie Boca nu era o valoare trecea neobservat prin istorie si nu conta atat de mult prezenta lui. „Când te ridici dimineața, gândește-te la ce privilegiu este să fii viu, să gândești, să te bucuri, să iubești …” Marcus Aurelius
Raspunde

Ion

Acum 11 luni

În sfârșit o analiză obiectivă și echilibrată. Nu mai batjocoriți trecerea prin viața aceasta a cuviosului Arsenie Boca. Acest filmuleț nu este un documentar, ci o parodie. Deci avem aici un festival al parodiilor ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nume

Acum 11 luni

Arsenie. Viața de apoi (2023), 96 minute | Documentar Filmul documentar este producția cinematografică fără actori, realizarea sa bazându-se pe filmarea unor persoane, evenimente, peisaje sau obiecte din realitate. În filmele documentare nu se recurge la puneri în scenă și nu se folosesc decoruri sau costume. Filmul este considerat a fii documentar, dar nu îndeplinește condițiile unui documentar, o manipulare prost făcuta menita sa ridiculizeze.
Raspunde

Nume

Acum 11 luni

Regizorul Nicolae Mărgineanu (85 de ani), cu vederi profund creștine, conservatoare și anticomuniste, îl acuză de blasfemie pe regizorul Alexandru Solomon, cel care a făcut filmul despre Arsenie Boca "De unde vine aversiunea ta, dorința ta de batjocură față de un sfânt respectat și iubit de o mulțime mare de credincioși și față de Biserica Ortodoxă Română? Ai fost nedreptățit în România? Nu ai avut condiții să studiezi, să lucrezi ceea ce ai vrut? Ţi-au făcut românii vreun rău? Am aflat că ai mers timp de trei ani în pelerinaje pe urmele Părintelui. Numai cu Fundația 'Părintele Arsenie Boca' ai mers în 6 pelerinaje cu pelerini adevaraţi. Ai încercat să-i provoci, dar nu ai reușit decât să le strici dispoziția evlavioasă. Ai dorit să descoperi ceva compromițător sau provocator la adresa Părintelui Arsenie şi nu ai reușit să găsești nimic care să folosească intenției tale. Şi atunci ce ai făcut? Ai apelat la câteva agenții de casting ca să alegi figuranți care să interpreteze grupul tău de 'pelerini', cu care să faci propriul tău 'pelerinaj'. Ce ușor e să manipulezi figuranții plătiți de tine, care fac ceea ce le ceri tu! E ușor să le iei interviuri și să-i lași să spună ce le trece prin minte despre Părintele Arsenie, pentru ca apoi să alegi cu grijă ce vei selecta în film. Însoțit de mașina cu costume, i-ai costumat în călugări, în maici, le-ai pus măști de lupi sau de oi, ca să pară din comuna primitivă, ba chiar pe unul dintre ei l-ai costumat în Părintele Arsenie Boca, pentru a-l ridiculiza pe sfânt. Alegerea citatelor din dosarele Securității despre Părinte și punerea lor în discuție cu acești bieți figuranți, nepregătiți pentru un asemenea dialog, fragmentele din emisiuni TV amatoare de senzațional, interviurile cu figuranții, în care le oferi șansa să-l defăimeze pe Părintele Arsenie – toate acestea construiesc o minciună prezentată cu nerușinare ca adevăr. Prezinți acești figuranți ca și cum ar fi pelerini adevărați și îi excluzi din film pe adevarații pelerini! Prezența acestor falși credincioși este o minciună şi o blasfemie la adresa românilor. S-au scris în ultimii ani câteva cărţi memorabile despre Părintele Arsenie Boca, despre darurile sale duhovniceşti, despre caracterul lui neclintit și rezistența sa exemplară în perioada prigoanei comuniste, despre prezența sa în dosarele Securității, cărți foarte bine documentate, care au făcut lumină asupra vieţii Parintelui. Oare nu ar fi trebuit să te documentezi înainte de a te apuca de un astfel de film? Le desconsideri pe toate și arunci cu gunoi în semenii tăi fără să ai un motiv întemeiat. Întregul film este o blasfemie pentru orice creştin. Un sfânt rămâne însă un sfânt, oricâte lături ar arunca vreun răuvoitor. Să împroşti cu noroi e uşor. Mai greu e SĂ FII OM! Nicolae Mărgineanu, regizor”
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus